Tips voor het onderhoud van je oprit en terras

De zomer komt er weer aan. En dan wil je natuurlijk een schoon terras. En hoe sneller, hoe liever. Bedenk echter dat grondige methoden vaak meer kwaad dan goed doen. Informeer je daarom altijd goed bij je leverancier of bouwhandelaar. Lees ook zorgvuldig de verpakking van schoonmaakproducten. Doe altijd eerst een test op een onopvallende plaats. Hieronder vind je enkele tips.

Wees er snel bij

Hoe sneller je de vlek behandelt, hoe groter de kans dat je ze weg krijgt. Ga dus meteen aan de slag. Leg eerst een absorberend doek of absorberend poeder (bv. maïsmeel) op de natte vlek. Spoel vervolgens met water en eventueel een geschikte allesreiniger.

Voorkomen is beter dan genezen

Sommige betonklinkers en natuursteenproducten zijn poreus en nemen relatief veel water vuil op. Bescherm deze met een impregnatiemiddel. Zo blijft je verharding langer schoon. Sommige betonproducten zijn al bij de productie voorzien van een duurzame impregnatielaag, zoals  Realta van Marshalls. Daarnaast biedt Marshalls een mooi assortiment aan replicastenen in gegoten beton, zoals Courtstones. Deze zijn dicht van structuur. Door hun gesloten oppervlak zijn ze gemakkelijk te onderhouden.

Groenaanslag en mos

Voorkomen is beter dan genezen. Als je ook in de winter je oprit en terras borstelt met water of grof zand, dan voorkom je dat organismen zich volledig vasthechten. Is dit niet meer voldoende, gebruik dan voor keramische tegels of natuursteen wat bleekwater. Enkel voor keramische tegels kan je ook een scheut azijn opgelost in water gebruiken. Gebruik op betonklinkers bij voorkeur bleekwater noch azijn. Wees ook voorzichtig met de hogedrukreiniger. Hiermee kan je de tegels en voegen beschadigen. Vaak maak je de tegels ruwer, waardoor vuil zich net gemakkelijker kan vastzetten.

Vetvlekken en vlekken door drank

Hou je van barbecueën in de tuin? Dan zijn vlekken onvermijdelijk. Vetvlekken zijn in vele gevallen weg te krijgen met warm water en een beetje pH-neutrale, natuurlijke zeep. Enkel voor keramische tegels kan je ook een zuur product gebruiken, zoals cola of azijn opgelost in warm water. Gebruik deze methode nooit op beton of natuursteen die kalk bevat (kalksteen, zandsteen, marmer…). Zuur tast de steen aan. Vaak verdwijnen vetvlekken op natuursteen vanzelf door zon en enkele dagen regen.

Ook wijnvlekken poets je met een neutrale allesreiniger of indien nodig met bleekwater (behalve voor beton!). Koffie en thee verwijder je met ammoniak of zuurstofwater opgelost in water.

Voegen

Meestal vergen de voegen meer onderhoud dan de tegels zelf. Denk daarom goed na bij je keuze van het voegmiddel. Dunne voegen kan je invegen met onkruidwerend voegzand. Heb je een iets bredere voeg, kies dan voor een harde en flexibele voeg, zoals Weatherpoint van Marshalls. 

In samenwerking met Marshalls

Meer nieuws van Marshalls

Gespot: duurzame bestratingen voor je tuin, terras of oprit

Op zoek naar tegels of klinkers voor je oprit, terras of tuin?

Hoe zelf je oprit aanleggen?

De aanleg van een oprit is een dure zaak. Door dit zelf te doen, bespaar je heel wat geld.

Hoe plaats je een terras in keramische tegels?

Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars.

De voordelen van terrastegels in groot formaat

Terrastegels in groot formaat bieden verschillende voordelen: ze zijn strak van uitzicht, doen je

GRATIS Nieuwsbrief