Hoe zelf je oprit aanleggen?

De aanleg van een oprit is een dure zaak. Door dit zelf te doen, bespaar je heel wat geld. Als je handig bent, kan je zelf klinkers plaatsen. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we je de basisprincipes mee om je oprit op een duurzame manier aan te leggen. We raden je echter aan om voor meer details advies te vragen aan een ervaren plaatser. Zo geniet je jarenlang zorgeloos van een propere oprijlaan.

Stabiliteit

De stabiliteit van de ondergrond is van uiterst belang om verzakkingen te voorkomen. Een oprit moet immers veel gewicht verdragen. Graaf daarom een koffer van bij voorkeur 50 cm diep uit. Vul deze op met een onderfundering van 30 cm steenpuin. Tril af met een trilplaat, na elke laag van 10 cm.

Drainage en afwatering

Op het steenpuin komt een fundering van 15 tot 20 cm stabilisé (150 tot 200 kg cement per m³). Een hellingsgraad van 1 tot 2 cm per lopende meter zorgt voor een goede afwatering. Zo voorkom je dat er plassen op je oprit blijven staan. Ook is het belangrijk dat de fundering waterdoorlatend is. Omboord met boordstenen. Deze houden alles op zijn plaats en zorgen voor een goede stabiliteit. Tril aan met een trilplaat tot je een egale laag krijgt.

Gelijk oppervlak

Om ervoor te zorgen dat de klinkers mooi gelijk liggen, leg je een losse straatlaag (stabilisé of pouché) van 2 tot 3 cm. Doordat deze laag niet is aangetrild, kunnen de klinkers hierin inzakken. Duw paslatten in deze laag. Plaats de paslatten op het niveau waar de onderkant van je klinkers zullen komen. Leg de straatlaag vervolgens effen met een rei. Schuif de rei zigzaggend heen en weer over de paslatten.

Natuursteen of beton

Voor de klinkers heb je de keuze uit natuursteen of beton. Kies voor voldoende draagkrachtige stenen. Over het algemeen kunnen natuursteen klinkers vanaf 4 cm dik en betonklinkers vanaf 6 cm dik voor een oprit gebruikt worden, maar raadpleeg steeds de technische fiches van de leverancier. Natuursteen kasseien zijn over het algemeen minder maatvast dan betonklinkers. Daarom moeten ze vaak worden ingeklopt om het dikteverschil te compenseren of om een voeg te vormen. Dit vergt veel werk. Wil je toch niet afstappen van het uitzicht van natuursteen, kies dan voor een natuursteenimitatie uit gietbeton. Deze zijn veel sneller en gemakkelijker te plaatsen.

Voorkom beschadigde klinkers

Loop tijdens het plaatsen van de stenen niet op het zandbed. Betonklinkers worden eenvoudig tegen elkaar geplaatst. Wees voorzichtig dat je hierbij de randen van de klinkers niet beschadigt. Wil je rechte, onbeschadigde kanten, kies dan voor betonklinkers met afstandshouders, zoals Recto van Marshalls. Deze zorgen ervoor dat de kanten niet tegen elkaar botsen. Veeg je klinkers schoon voor het aantrillen. Zo kunnen losse steentjes geen krassen maken. Gebruik voor het aantrillen van de klinkers steeds een trilplaat met rubberen doek. Blijf niet te lang op dezelfde plaats trillen.

Voegen

Het voegmiddel is afhankelijk van het materiaal van de klinkers en van de voegbreedte. Smalle voegen borstel je in met los zand. Bij klinkers uit gietbeton met een bredere voeg, kan je gebruikmaken van het voegmiddel Weatherpoint van Marshalls. Deze duurzame voeg wordt hard, waardoor er geen onkruid tussen de voegen groeit. Het voegmiddel is elastisch, breukbestendig en waterdoorlatend. Raadpleeg steeds de instructies van de leverancier.

In samenwerking met Marshalls

Meer nieuws van Marshalls

Gespot: duurzame bestratingen voor je tuin, terras of oprit

Op zoek naar tegels of klinkers voor je oprit, terras of tuin?

Hoe plaats je een terras in keramische tegels?

Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars.

De voordelen van terrastegels in groot formaat

Terrastegels in groot formaat bieden verschillende voordelen: ze zijn strak van uitzicht, doen je

Welke zwembadboorden kies je het best?

Leg je een zwembad of vijver aan in je tuin? Dan wil je natuurlijk dat dit mooi afgewerkt is.

GRATIS Nieuwsbrief