Hoe plaats je een terras in keramische tegels?

Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars. Steeds meer mensen kiezen voor keramische tegels in plaats van natuursteen tegels voor hun terras. En dat is ook logisch. De kwaliteit van keramische tegels voor buiten is de laatste jaren sterk verbeterd. Het aanbod aan volkeramische terrastegels met een dikte van 2 cm is enorm uitgebreid.

Omdat deze tegels relatief nieuw zijn, leggen we hieronder uit hoe je een terras in keramische tegels aanlegt. We staan stil bij de belangrijkste aandachtspunten om een duurzame plaatsing te verzekeren. De ideale plaatsingsmethode van keramische tegels is dubbel verlijmen. Daarnaast worden ze ook vaak op tegeldragers geplaatst. De plaatsing op tegeldragers wordt besproken in een afzonderlijk artikel. Raadpleeg voor je begint steeds de technische fiche van de leverancier.

Stevige en waterdoorlatende ondergrond

Een goede ondergrond is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Graaf daarom een koffer van ten minste 40 cm uit. Daarin komt dan de onderfundering van steenslag of gebroken puin. Breng daarop een drainagelaag aan van 10 cm stabilisé (mengeling zand en cement) of drainagemortel (mengeling zand/grind, trascement en water). Om een goede drainage te verzekeren, is het belangrijk dat het aandeel cement in de stabilisé beperkt is. De stabilisé blijft zo waterdoorlatend, zodat regenwater kan doorsijpelen via de steenslag in de bodem. Een alternatieve plaatsingsmethode voor keramische tegels is op een (gewapende) betonplaat met daarop een drainagemat. Deze methode is aan te raden wanneer je twijfelt over de draagkracht van dunne (< 2 cm) of niet volkeramische tegels.

Hellingsgraad

Het is belangrijk dat het regenwater kan afvloeien. Zorg daarom voor een hellingsgraad van 1,5% of 2% bij tegels met veel reliëf in het oppervlak, zoals een keramische imitatie van leisteen. Een ander voordeel van deze hellingshoek is dat niet alleen water, maar ook vuil wordt afgevoerd. Is de hellingsgraad te groot, dan spoelt enkel het water weg en blijft het vuil op de tegels achter.

Uitzettingsvoegen

De temperatuur van keramische tegels die in de zon liggen, kan gemakkelijk 50°C bedragen. Doordat de tegels uitzetten, kunnen de voegen of de tegels barsten. Daarom is het noodzakelijk de nodige uitzettingsvoegen of dilatatievoegen te voorzien. Deze moeten door de volledige onderbouw (stabilisé) worden doorgetrokken. Afhankelijk van de kleur van de tegels, mogen de vlakken niet langer zijn dan 4 tot 6 lengtemeters. Voorzie ook uitzettingsvoegen bij aansluiting met de gevel, kolommen, zwembaden, enz. Vul de uitzettingsvoegen eerst met polyurethaanschuim en vervolgens met een voegkit.

Dubbel verlijmen

Een goede hechting is van uiterst belang. Daarmee voorkom je opvriezende condens en loskomende tegels. Nieuwe keramische tegels hebben volgens de Europese norm een waterabsorptie van minder dan 0,5%. In tegenstelling tot natuursteen tegels zuigen ze zich dus niet vast in de mortel. Het contactoppervlak moet voor terrastegels 100% bedragen. Kies je lijm zorgvuldig uit. Ideaal is een flexlijm op basis van hars. Kies ook een lijmkam met de juiste vertanding. Breng de lijm op de tegels aan dwars op de richting van de lijm op de stabilisé. Bij een plaatsing in natte stabilisé kan je een hechtmiddel in de vorm van een poeder mengen in de stabilisé.

Tegels mengen

Wanneer je keramische tegels bestelt, zijn dit normaal gezien tegels uit eenzelfde kleurbad. Toch is het belangrijk om keramische tegels, net als natuursteen, goed te mengen. Keramisch tegels imiteren immers het uitzicht van natuursteen, hout of beton. Meestal bevat een verpakking daarom tegels met verschillende tekeningen. Meng de tegels goed zodat je niet dezelfde tekeningen naast elkaar legt. Leg tegels met dezelfde tekening ook niet in dezelfde richting.

Voegen

Om de beweging van de keramische tegels bij temperatuurverschillen en wateropname op te vangen, raden we een minimale voegbreedte van 5 mm aan. Als voegmiddel voor keramische tegels gebruik je een voegmortel op basis van cement of een flexibel voegmiddel zoals Weatherpoint van Marshalls. Volg steeds de instructies van de leverancier van het gebruikte voegmiddel. Let op dat je de cementsluier niet verwijdert voordat de voegen volledig zijn uitgehard. Zo niet, verwijder je de cement uit de voegen en verspreid je deze opnieuw over de tegels. Wacht daarom ten minste vier weken om de cementsluier te verwijderen.

In samenwerking met Marshalls

Meer nieuws van Marshalls

Gespot: duurzame bestratingen voor je tuin, terras of oprit

Op zoek naar tegels of klinkers voor je oprit, terras of tuin?

Hoe zelf je oprit aanleggen?

De aanleg van een oprit is een dure zaak. Door dit zelf te doen, bespaar je heel wat geld.

De voordelen van terrastegels in groot formaat

Terrastegels in groot formaat bieden verschillende voordelen: ze zijn strak van uitzicht, doen je

Welke zwembadboorden kies je het best?

Leg je een zwembad of vijver aan in je tuin? Dan wil je natuurlijk dat dit mooi afgewerkt is.

GRATIS Nieuwsbrief