1. Zorg dat je alles bij de hand hebt
Een geslaagd project begint met goed materiaal. Ontdek hier een complete lijst met benodigdheden voor je klus. Daarmee weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Heel wat benodigdheden, zoals polymeerzand en stabilisé, kun je vinden bij je lokale doe-het-zelfzaak. Vind hier een verkooppunt in je buurt.
2. Voorzie een uitzetvoeg
Plaats een voegband rondom de gestabiliseerde dekvloer én overal waar deze in contact komt met bouwelementen (muren, palen, goten ...). De dekvloer mag niet in contact komen met harde punten. Bekijk de instructievideo.
3. Meng de stabilisé
Meng een zak stabilisé van 25 kg met ongeveer 2 à 4 liter water, al naargelang de gewenste consistentie. Giet het poeder in een kuip en voeg dan het water toe. Meng tot je een homogeen mengsel zonder klonters bekomt. Wanneer het mengsel klaar is, heb je ongeveer 2 uur de tijd om het te verwerken. Bekijk de instructievideo.
4. Breng de eerste laag stabilisé aan
Breng de eerste laag stabilisé aan. Doe dit op een homogene manier, over een dikte van 10 cm. Egaliseer de stabilisé met behulp van een metserslat. Daarbij kun je geleidingslatten gebruiken om er zeker van te zijn dat je waterpas werkt. Wanneer het oppervlak geëgaliseerd is, dam je het aan. Bij grotere oppervlakken of oppervlakken die aan zware belastingen gaan blootgesteld worden, zoals opritten en terrassen, kun je een trilplaat gebruiken. Bekijk de instructievideo.
5. Realiseer het verharde oppervlak
Nadat je de eerste laag hebt aangedamd, breng je een tweede laag stabilisé van 5 cm aan die je niet aandamt. Plaats een eerste rij klinkers in de tweede laag stabilisé. Hou een voeg van 2 mm aan tussen de klinkers, zodat het polymeerzand goed in de voeg kan dringen. Ga verder met het plaatsen van de klinkers, parallel aan de eerste rij. Hanteer daarbij een voldoende grote voeg. Dam opnieuw aan om de klinkers goed vast te zetten en het geheel te nivelleren. Bij grotere oppervlakken plaats je een klinker aan beide uiteinden van de eerste rij en span je een koord tussen beide. Bekijk de instructievideo en ontdek nuttige adviezen bij deze stap.
6. Verspreid het voegzand
Verdeel het materiaal over de droge en zuivere bestrating. Vermijd daarbij dat je het hele product op één plaats uitstort. Het oppervlak moet volledig droog zijn voordat je het polymeerzand erop uitstort. Waarom polymeerzand gebruiken? Polymeerzand vertraagt de groei van onkruid, beperkt aantasting door insecten en is bestand tegen erosie door wind. Bij aanwezigheid van wateropvangpunten in het oppervlak is het belangrijk dat je deze goed afsluit voordat je het oppervlak gaat opvoegen. Bekijk de instructievideo.
7. Borstel het polymeerzand in de voegen
Borstel het polymeerzand over de voegen, zodat het in de voegen dringt. Gebruik daarbij korte borstelbewegingen. Beëindig het vullen van de voegen door diagonaal over de voegen te borstelen met een zachte bezem. Zorg ervoor dat de voegen gevuld zijn over de hele hoogte van de bestrating. Bekijk de instructievideo.
8. Laat het polymeerzand in de voegen lopen
Zijn de voegen minder dan 3 mm breed? Klop dan voorzichtig op de bestrating met een dubbele hamer om het voegmateriaal aan te dammen. Bekijk de instructievideo.
Klaar met stap 8? Je bent er bijna!
De laatste 3 stappen van het stappenplan kun je hier bekijken.
Benieuwd naar meer? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je professionele tutorials voor uiteenlopende klussen. Nog materialen nodig voor je van start kunt? Vind dan hier een Knauf-verkooppunt in je buurt.