Hoe voorkom je onkruid tussen je klinkers?

25/09/2020

Droom je van een mooi terras, oprit of tuinpaadje met klinkers maar vrees je voor gebarsten voegen en de begroeiing met onkruid? Geen zorgen! Er bestaan oplossingen om het onderhoud van je tuinbestratingen te beperken. Je ontdekt ze in dit artikel. Graag hulp bij het aanleggen van je van je tuin(pad) of terras? Neem dan contact op met een tuinaannemer in je buurt.

Onkruid tussen de voegen van je klinkers

Wil je graag stukjes rondom je huis verharden voor een leuk terras, tuinpaadje of oprit? Dan zijn bijvoorbeeld betonklinkers een goede keuze. Dit duurzaam en stevig bestratingsmateriaal past perfect bij iedere woning. Maar wat met het ontsierend onkruid dat tussen de voegen kan opduiken?

Onderhoudsvriendelijke verhardingen

Onkruid bestrijden begint al bij de aanleg. Laat daarom je beklinkerd terras, oprit of tuinpaadje aanleggen volgens de regels van de kunst. Doe ideeën op voor je tuin. Een tuinaannemer zorgt ervoor dat je er jarenlang plezier aan beleeft zonder al te veel onderhoudswerken. Vind een tuinaannemer in je buurt.

Voegen tussen klinkers opvullen

Wist je dat er specifieke voegmiddelen bestaan die voorkomen dat onkruid zich een weg tussen de voegen van je klinkers baant? We overlopen enkele mogelijkheden.

  • Fijn wit voegzand

Zijn de voegen tussen je klinkers maximaal 2 mm breed, dan kun je ze opvullen met biologisch wit of grijs zand. Veeg het zand met een bezem in de voegen en tril het aan met een speciale rollende (niet mechanische) trilplaat. Herhaal dit enkele keren, zo wordt de voeg voldoende gevuld en verdicht. Houd er wel rekening mee dat zand kan uitspoelen, pas het daarom toe op een waterdoorlatende zand- of stabilisé-laag.

  • Cement als voegmiddel

Zijn de voegen tussen je klinkers, tegels of kasseien breder dan 1 centimeter, dan kun je deze cementeren. De ondergrond in beton of stabilisé moet wel heel erg stabiel zijn zodat de voegen niet scheuren. Het cement breng je best manueel aan in de voegen. Houd er rekening mee dat de voegen na verloop van tijd kunnen barsten door spanningen in de ondergrond, door bijvoorbeeld het opzuigen van water en bevriezen.

  • Polymeerzand

Polymeerzand, ook wel Gatorzand genoemd, is voegzand vermengd met een transparant polymeer bindmiddel. Het is ideaal voor grotere voegen van zo’n 2 mm tot 1,5 cm tussen klei- of steenklinkers, natuursteen, kasseien, keramische tegels … met een drainerende ondergrond. De voegen blijven, in tegendeel tot cement en epoxy, elastisch na binding, waardoor water er vlot kan doordringen. Polymeerzand is gemakkelijk te gebruiken. Wel zijn er een aantal aandachtspunten bij de toepassing ervan. Neem contact op met een tuinaannemer voor meer informatie.

  • Epoxy voegmiddel

Voegen gemaakt van epoxyhars zijn waterdicht. Ze kunnen dus geen water opzuigen en barsten zoals cementen voegen dat doen. Daarnaast zijn ze bestand tegen vuil en chemische reinigingsmiddelen. Ze behouden over het algemeen hun vorm, zelfs bij het reinigen met een hogedrukreiniger.

Onkruid tussen voegen verwijderen

Heeft het onkruid toch zijn weg gevonden tussen je klinkers? Dan bestaan er enkele milieuvriendelijke oplossingen waarmee je aan de slag kunt zonder daarvoor uren onder het werk gebukt te gaan. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een onkruidborstel of met de onkruidbrander. Ontdek tips om je tuinpad of terras te reinigen. Ook hiervoor kun je de hulp van een tuinaannemer inroepen. Vind jouw tuinaannemer in de buurt.

Graag hulp bij het ontwerpen, aanleggen of onderhouden van je tuin of terras? Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt. Zo geniet je zonder moeite van een geslaagd project.

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.