Nidagravel®-grindstabilisatie: je oprit of tuin mooi afgewerkt en prettig beloopbaar

Gepubliceerd op 18 Juni 2020

Je buitenruimte afwerken lukt prima met grind. Grind geeft een ruimtelijk gevoel en past bij diverse materialen en beplanting. Ideaal voor paden, opritten en terrassen. Je vreest voor kuilen en verzakkingen? Niet nodig! De honingraatstructuur van de Nidagravel®-platen houdt het grind perfect op z'n plaats.

Grind voor een nette buitenruimte

Grind is een waterdoorlatend alternatief voor beton of asfalt en bestaat uit ronde steentjes. Sommige grindsoorten zijn op een natuurlijke wijze gerond, andere soorten worden kunstmatig afgerond tot siergrind. Wil je een nieuw pad realiseren, dat netjes oogt en waarin een wagen of fiets niet kan wegzakken? Zo’n pad of oprit kun je makkelijk aanleggen met Nidagravel®-grindstabilisatieplaten. De afmetingen garanderen een snelle en eenvoudige plaatsing. Vraag hier je offerte aan.

Platen met honingraatstructuur

Wat is Nidagravel®? Nidagravel® is een grindstabilisatieplaat die is opgebouwd uit een kunststof honingraatstructuur. Aan de onderkant zit een waterdoorlatend geotextiel. Dat zorgt ervoor dat er geen onkruid door de ondergrond naar boven kan, maar ook dat de kiezel opgesloten blijft in de honingraatstructuur. Zo zijn er geen verzakkingen mogelijk. Leer meer over de eigenschappen van Nidagravel®-grindstabilisatie.

De voordelen van Nidagravel® grindstabilisatie

Met behulp van Nidagravel®-grindstabilisatie bekom je een vlakke plaat waar je makkelijk met je wagen, fiets en zelfs naaldhakken over kan. Het grind is ook vlot toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. Ontsierende sporen, plassen en kuilen behoren tot het verleden. Het geotextiel laat geen onkruid, maar wel water door. Bij regen krijg je dus geen plassen, maar behoud je een vlak wegdek.

Hoe werk je je oprit af met Nidagravel®-grindstabilisatie?

  1. Graaf de ondergrond zo’n 25 centimeter af.
  2. Voorzie een laag van ongeveer 20 centimeter gebroken steenpuin.
  3. Plaats daarbovenop een nivelleringslaag van rijnzand (of een fijne kiezel maat 2/4 mm) om de plaat vlak te kunnen plaatsen. Deze laag moet overal 6 centimeter onder de boordsteen komen te liggen, zodat er voldoende ruimte is voor de plaat en de kiezels.
  4. Maak de oppervlakte vlak met een trilplaat. Eenmaal de zandbodem overal op de juiste diepte zit, egaliseer je deze extra met een rei.
  5. Heeft je Nidagravel®-grindstabilisatieplaat niet de juiste afmetingen en wil je deze aanpassen? Draai de plaat dan om, en slijp deze met een slijpschijf op maat.
  6. Dan kun je de Nidagravel®-grindstabilisatieplaten op hun plaats leggen. Er is geen extra verankering nodig van de plaat. Het geotextiel steekt aan twee kanten een tiental centimeter uit, waardoor je de ene plaat op het geotextiel van de andere plaat kunt plaatsen. De plaat eindigt 2 centimeter onder de boordsteen, zodat die ruimte opgevuld kan worden met grind.
  7. Vul de platen met grind. Met behulp van een hark kun je de steentjes mooi verdelen tot alle gaatjes dicht zitten. Het grind moet overal 2 centimeter boven de plaat staan (gelijk met de boordsteen) zodat de plaat niet meer zichtbaar is. Na vulling van de plaat is het gewicht zo groot dat de platen elkaar in bedwang houden en niet zullen verschuiven.
  8. Nu de platen volledig bedekt zijn met grind, is deze nieuwe oprit af en kunnen fietsen en auto’s er probleemloos overheen.

Tip: bekijk de instructievideo en zie hoe de vakmannen een oprit aanleggen met Nidagravel®-grindstabilisatieplaten.

Welk grind gebruiken?

De platen kunnen gevuld worden met diverse soorten kiezelstenen, bij voorkeur ongeveer maat 4/16 mm. Let erop dat je een harde steensoort kiest, die niet te veel kalk bevat. Hardere stenen verpulveren niet, daardoor blijft het geotextiel ook op langere termijn waterdoorlatend.

Genieten maar!

Niet alleen opritten, maar ook wandelpaden, openbare parkings en terrassen kunnen met Nidagravel®-grindstabilisatieplaten aangelegd worden. En dat in alle mogelijke vormen en zelfs op hellingen tot 15%. Zo wordt de bodem op een veilige manier bedekt en oogt de buitenruimte netjes afgewerkt. Trek de kiezel zo’n twee keer per jaar gelijk met een hark zodat de plaat mooi bedekt blijft.

Nog vragen over de Nidagravel®-grindstabilisatieplaten? Steek je licht op in een Gedimat bouwhandel in je buurt voor advies, of stel je vraag online. Benieuwd naar prijzen? Vraag dan online je offerte aan. Doen!