Nidagravel®-grindstabilisatieplaten: voor een mooi afgewerkte en prettig beloopbare oprit of tuin

19/06/2023

Je buitenruimte afwerken lukt prima met grind. Grind geeft een ruimtelijk gevoel en past bij diverse materialen en beplanting. Ideaal voor paden, opritten en terrassen. Vrees je voor kuilen en verzakkingen? Niet nodig! De honingraatstructuur van de Nidagravel®-platen houdt het grind perfect op z'n plaats.

Grind voor een nette buitenruimte

Grind, of ronde steentjes is een alternatieve verharding voor beton of asfalt waarlangs water wel naar de bodem kan doordringen. Sommige grindsoorten zijn op een natuurlijke wijze gerond, andere soorten worden kunstmatig afgerond tot siergrind. Wil je een nieuw pad op oprit aanleggen, dat netjes oogt en waarin je wagen of fiets niet wegzakt of sporen achterlaat? Gebruik hiervoor dan Nidagravel®-grindstabilisatieplaten. Dankzij de grote afmetingen kunnen deze snel en makkelijk geplaatst worden.

Platen met honingraatstructuur

Nidagravel® is een grindstabilisatieplaat die is opgebouwd met een kunststof honingraatstructuur. Aan de onderkant zit een waterdoorlatend geotextiel. Dat zorgt ervoor dat er geen onkruid kan doorgroeien, maar ook dat de kiezel 'opgesloten' blijft in de honingraatstructuur. Zo zijn er geen verzakkingen mogelijk. Leer meer over de eigenschappen van Nidagravel®-grindstabilisatie. Interesse? Vraag hier je offerte aan.

De voordelen van Nidagravel® grindstabilisatie

Dankzij de Nidagravel®-grindstabilisatie creëer je een vlakke plaat van grind waar je makkelijk met je wagen, fiets en zelfs naaldhakken over kan. Bovendien is het ook vlot toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. Ontsierende sporen, plassen en kuilen behoren tot het verleden. Het geotextiel dat aan de onderkant bevestigt is, laat geen onkruid, maar wel water door. Hierdoor ontstaan er bij regen geen plassen, en behoud je een vlak wegdek.

Hoe werk je je oprit af met Nidagravel®-grindstabilisatie?

  1. Graaf de ondergrond zo’n 25 centimeter af.
  2. Voorzie een laag van ongeveer 20 centimeter gebroken steenpuin.
  3. Plaats daarbovenop een nivelleringslaag van rijnzand (of een fijne kiezel maat 2/4 mm) om de plaat vlak te kunnen plaatsen. Deze laag moet overal 6 centimeter onder de boordsteen komen te liggen, zodat er voldoende ruimte is voor de plaat en de kiezels.
  4. Maak de oppervlakte vlak met een trilplaat. Eenmaal de zandbodem overal op de juiste diepte zit, egaliseer je deze extra met een rei.
  5. Heeft je Nidagravel®-grindstabilisatieplaat niet de juiste afmetingen en wil je deze aanpassen? Draai de plaat dan om, en slijp deze met een slijpschijf op maat.
  6. Dan kun je de Nidagravel®-grindstabilisatieplaten op hun plaats leggen. Er is geen extra verankering nodig van de plaat. Het geotextiel steekt aan twee kanten een tiental centimeter uit, waardoor je de ene plaat op het geotextiel van de andere plaat kunt plaatsen. De plaat eindigt 2 centimeter onder de boordsteen, zodat die ruimte opgevuld kan worden met grind.
  7. Vul de platen met grind. Met behulp van een hark kun je de steentjes mooi verdelen tot alle gaatjes dicht zitten. Het grind moet overal 2 centimeter boven de plaat staan (gelijk met de boordsteen) zodat de plaat niet meer zichtbaar is. Na vulling van de plaat is het gewicht zo groot dat de platen elkaar in bedwang houden en niet zullen verschuiven.
  8. Nu de platen volledig bedekt zijn met grind, is deze nieuwe oprit af en kunnen fietsen en auto’s er probleemloos overheen.

Tip: bekijk de instructievideo en zie hoe de vakmannen een oprit aanleggen met Nidagravel®-grindstabilisatieplaten.

Welk grind gebruiken?

De platen kunnen gevuld worden met diverse soorten kiezelstenen, bij voorkeur met stenen met ongeveer maat 4/16 mm. Let erop dat je een harde steensoort kiest, die niet te veel kalk bevat. Hardere stenen verpulveren niet, daardoor blijft het geotextiel ook op langere termijn waterdoorlatend.

Genieten maar!

Niet alleen opritten, maar ook wandelpaden, openbare parkings en terrassen kunnen met Nidagravel®-grindstabilisatieplaten aangelegd worden. En dat in alle mogelijke vormen en zelfs op hellingen tot 15%. Zo wordt de bodem veilig bedekt en oogt de buitenruimte netjes afgewerkt. Trek de kiezel zo’n twee keer per jaar gelijk met een hark zodat de plaat mooi bedekt blijft.

Nog vragen over de Nidagravel®-grindstabilisatieplaten? Steek je licht op in een Gedimat bouwhandel in je buurt voor advies, of stel je vraag online. Benieuwd naar prijzen? Vraag dan online je offerte aan. Doen!

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.