Een oprit, tuinpad of terras gepland? Deze wetgeving is van tel

Niet alleen heeft de Belg een baksteen in de maag, ook van tuinverhardingen lust hij wel pap. Plan je een verharding rondom je woning of in je tuin, dan doe je dit niet zomaar. Ontdek meer over de vergunningsplicht en vrijstellingen voor verhardingen en bestratingen in Vlaanderen.
Vergunningsplicht voor verhardingen?
Wil je een terras, tuinpad, parkeerplaats of oprit bij je thuis (laten) aanleggen? Dan moet je hiervoor een vergunning hebben. Maar in bepaalde gevallen kun je een vrijstelling krijgen van die vergunningsplicht. Hiervoor zijn er bepaalde voorwaarden. Er bestaan dus Vlaamse regels, maar wat uiteindelijk bij jou thuis mag, is afhankelijk van de lokale regels. Die kunnen namelijk strenger zijn. Informeer je daarom vooraf goed bij je gemeente. Heb je geen recht op een vrijstelling, dan zal je vóór de werken starten een vergunningsaanvraag moeten indienen in het omgevingsloket Vlaanderen.
Vrijstellingen
Een verharding voor je tuinhuis, een terras, tuinpad, zwembadboord, … alle verhardingen in je zij- of achtertuin tezamen, mogen maximum 80 m2 beslaan. Overschrijd je deze totale oppervlakte, dan moet je voor de extra oppervlakte een vergunning aanvragen. Al deze verhardingen moeten binnen 30 meter van een vergund gebouw liggen, één meter van de perceelsgrenzen liggen, niet hoger dan 1,5 meter boven de grond liggen en niet in kwetsbaar gebied gelegen zijn. Voor strikt noodzakelijke verhardingen, zoals een tuinpad naar je voordeur (max. 1,5 meter breed) of een oprit naar je garage (max. 3 meter breed) ben je van een vergunning vrijgesteld. Lees hier meer over de vergunningsplicht van opritten, vijvers en zwembaden en de aanvullende voorwaarden.
Opgelet, in veel gemeenten is waterdoorlatende verharding verplicht. Vraag dit daarom best vooraf na bij op de Dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente.
Je voortuin verharden
Steeds vaker zien we dat huiseigenaars hun voortuintje verharden of tot een parkeerplaats ombouwen. Gemakkelijk, want zo heb je altijd plaats voor de deur en hoef je geen energie te steken in tuinonderhoud. Dit valt echter niet onder de 80 m2 van het stuk tuin dat je mag verharden. Voor het verharden van je voortuin, heb je namelijk verplicht een vergunning nodig. Niet evident, want niet ieder gemeentebestuur staat hiervoor te trappelen.
Verharden en waterbeheer
Vlaanderen is in Europa koploper wat verhardingen betreft. Zo’n 16 procent van Vlaanderen is namelijk verhard (bron: vrtnws). Dat is enorm veel. Dit, in combinatie met wisselende periodes van droogte en hevige regenval, zorgt op veel plekken voor wateroverlast. Het regenwater kan immers niet, of niet snel genoeg, in de bodem dringen. Met een lage grondwaterstand en, in bepaalde streken zelfs woningverzakkingen tot gevolg. Daarom bestaan er regels en oplossingen die dit kunnen indammen.
Waterdoorlatende en -passerende oplossingen
Mag je dan helemaal niets meer verharden? Natuurlijk wel, maar met mate en best vanuit een ecologisch bewustzijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld kleiklinkers waarbij het water via de gecreëerde voegen in de bodem kan dringen of zelfs waterdoorlatende klinkers. Een ander alternatief is het gebruik van gras- of grinddallen waarbij je groen of een infiltrerende bodem combineert met verharding. Ideaal voor een oprit of parkeerplaats in de tuin. Ook leuk: een tuinpad van stapstenen, die zowel voor een charmante uitstraling zorgen als een grote waterdoorlaatbaarheid zorgen.
Tip: combineer de verhardingen in je tuin met een slim waterbeheer zoals infiltratiesystemen, goten en afvoerputjes.
Lees ook over klimaatbestendige tuinen in dit dossier.
Wil je graag je tuin verfraaien met een omheining, verharding en een afwateringssysteem? Lees meer artikels over oplossingen rondom het huis.