Waterdoorlatende verhardingen bij je thuis? Nu nog belangrijker.

29/04/2024

Wil je een oprit, terras of tuinpad laten aanleggen? Dan moet je nu nóg meer rekening houden met de afvoer van je regenwater. Sinds 2 oktober 2023 is namelijk de nieuwe ‘Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater’ van toepassing. Hierin houdt men meer rekening met de evolutie van het klimaat: periodes van droogte afgewisseld met wateroverlast. Gelukkig evolueren ook de waterbeheerproducten mee. Welke stijlvolle, waterdoorlatende verhardingen kies jij voor je project?

Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater

De nieuwe gewestelijke hemelwaterverordening van 2023 zorgt - samen met de klimaatsveranderingen - voor nieuwe uitdagingen. Zo zijn er striktere regels voor de aanleg van verhardingen en kan er, afhankelijk van de lokale voorschriften, een vergunning nodig zijn. Zelfs bij oppervlaktes onder de 80 m2. Informeer je daarom vooraf goed over de lokale regelgeving.

Slimmer waterbeheer

Overstromingsrisico’s beperken én meer water infiltreren en bufferen op eigen terrein, is de boodschap. En ook bij jou thuis! Wil je je tuin verharden, dan moet je ‘slim’ verharden en kiezen voor waterdoorlatende en/of -passerende oplossingen. Op zoek naar oplossingen die zowel stijlvol als functioneel en ecologisch verantwoord zijn? Laat je inspireren door enkele duurzame producten in prefabbeton.

Regenwater infiltreren

Wil je je regenwater laten infiltreren en zo de riolering minder belasten? Neem dan een kijkje bij de Eco Solutions. Dit zijn stijlvolle ecologische prefab betonverhardingen die bijdragen tot een beter waterbeheer. Zo zijn er bijvoorbeeld de speciaal ontworpen waterpasserende tegels en -klinkers zoals de Graslines Small en de Bowler. Deze laten het water door naar een onderliggende bufferlaag en laten het water langzaam in de bodem infiltreren. Of andere oplossingen zoals de ronde waterpasserende tegels Aviena Circle, die een speels effect toevoegen aan bijvoorbeeld een tuinpad; de golvende, waterpasserende tegels Aviena Wave Carreau of de topcombinatie van Greenstone met Seamstone voor de oprit.

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje tussen de waterpasserende tegels en waterpasserende en waterdoorlatende klinkers.

Functionaliteit en esthetiek

Natuurlijk heb je ook gedeeltes in de tuin die vragen om toegankelijkheid, en waar je nood hebt aan gesloten verharding. Combineer je deze met de waterpasserende modellen met open voegen, dan kun je een boeiende, creatieve verharding creëren. Het oog wil natuurlijk ook wat. De prefabbetonelementen passen perfect in een hedendaagse, stijlvolle tuin. De verschillende collecties van Ebema_Stone&Style: Megategels en klinkersEurodal ResidentialSmooth grootformaten en Eco Solutions bestaan stuk voor stuk uit producten in verschillende afwerkingen en stijlen.

Combinatie met een Wadi en groen

De term Wadi staat voor ‘Water, Afvoer, Drainage en Infiltratie’. Een Wadi is een natuurlijk stukje verzonken groen gebied waarin overtollig regenwater wordt opgevangen en langzaam in de grond infiltreert. Het is functioneel, zorgt voor een interessant esthetisch element in je tuin én bevordert bovendien de biodiversiteit. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om zo’n Wadi te integreren in hun tuinontwerp. Maar ook andere klimaatvriendelijke ingrepen zijn in opmars. Door je slimme verharding te combineren met groen, bereik je de duurzaamheidsdoelen, is je tuin helemaal futureproof.

Op zoek naar stijlvolle verhardingsoplossingen zoals waterdoorlatende verhardingen in beton? Strakke betonelementen voor de tuin? Laat je inspireren door het aanbod van Ebema_Stone&Style, neem een kijkje tussen de referentiesdownload de gratis inspiratiebrochures en breng een bezoek aan de Expo’s in Zutendaal of Grobbendonk. Hier kun je onder andere de waterdoorlatende oplossingen bekijken en bespreken met één van de adviseurs. Graag bestellen? Ontdek een dealer in je buurt.

In samenwerking met Ebema: Stone&Style

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.