Tegelwippen en innovatieve verharding als oplossing tegen wateroverlast?

05/06/2023

Watertekorten en -overlast zijn twee problemen waarmee we meer en meer te kampen hebben. Om meer groen en infiltratie te voorzien, kiezen veel steden of verstedelijkte gemeenten om te gaan ‘tegelwippen’. Wat houdt dit in? En wat zijn de mogelijkheden van waterpasserende en waterdoorlatende verhardingen als alternatief? Ontdek er gauw meer over.

Vergroening en betere waterinfiltratie, een must

In Vlaanderen is de bodem massaal verhard. Hierdoor is er een dubbele waterproblematiek: watertekorten doordat er niet genoeg water door de bodem kan dringen om de waterstand op peil te houden, en wateroverlast bij hevige regenbuien. Een gevolg van de klimaatopwarming en ondoordachte verharding. Hoe kun je je verharding in en rondom je tuin verbeteren en aanpassen?

Tegelwippen, een creatieve oplossing?

‘Tegelwippen’ is van bij onze noorderburen naar Vlaanderen overgewaaid. Tijdens het ‘Vlaams Kampioenschap Tegelwippen’ worden in met elkaar strijdende steden en gemeenten zoveel mogelijk tegels verwijderd om meer groen te creëren en het regenwater beter in de bodem te laten infiltreren. In het vrijgekomen ‘plantvak’ in de stoep kun je een tegel- of geveltuin maken.

Al zijn er enkele kritische opmerkingen. Zo garandeert dit ‘tegelwippen’ niet per se een betere doorlaatbaarheid van de bodem. Ook over het esthetische aspect en de stabiliteit zijn er bedenkingen. Dit vraagt dus om meer dan wat tegels verwijderen. Zijn er praktische, esthetische alternatieven om waterinfiltratie, vergroening en verfraaiing van je tuin, oprit of tuinpad te realiseren? Jazeker.

Eco Solutions als alternatief voor tegelwippen: troeven

Op plekken rondom je woning en in je tuin is slimme verharding wenselijk. Hiervoor kun je Eco Solutions inzetten. In het gamma ecologische betonnen verhardingen van Ebema_Stone & Style heb je zowel waterpasserende tegels als waterdoorlatende- en passerende klinkers. Wat zijn hun troeven?

  • Functioneel

Met Eco Solutions heb je het beste van twee werelden: er kan meer water in de bodem infiltreren, én het comfort van een verharding behouden worden. Combineer deze waterpasserende verhardingen met een aangepaste voegvulling met gras of kiezel en een correcte onderlaag. Hiermee kan er 540 liter water per hectare per seconde verwerkt worden. Dat is het dubbele van de hevigste gemeten stortbui in België.

  • Esthetisch

Maar het oog wil ook wat. Een ‘gewipte tegel’ kan al snel een slordige indruk geven. Liever een esthetische oplossing? Dan zijn Eco Solutions een echte aanrader. Perfect als oprit, tuinpad of terras rond je woning. Creëer een mooi totaalconcept en geniet van de creatieve mogelijkheden.  

  • Creatief

Laat je fantasie de vrije loop en ga creatief aan de slag met waterdoorlatende Eco Solutions om je tuin te upgraden naar de toekomst. Enkele oplossingen om inspiratie uit te putten:

Bowler: klinkers met afgeronde hoeken

Graag een klinker met een organische vorm? Dan zijn de Bowler waterpasserende klinkers met afgeronde hoeken iets voor jou. Hiermee heb je 10 % meer voegopening waardoor straffe regenbuien makkelijker verwerkt kunnen worden. 

Aviena-tegels: creativiteit ten top

Mag het wel wat anders zijn? Van strak tot speels, met Aviena-tegels creëer je inritten, parkeervakken en tuinpaden in de leukste patronen waartussen het water vlot kan passeren. Verkrijgbaar in 5 modellen: Circle, Edge, Square, Straight en Wave.

Quilt: puzzelplezier

Mag het wat speelser? Puzzel met vijf- en zeshoekige Quilt megategels. Net als bij tegelwippen kun je hier tegels ‘uitsparen’, maar dan zonder een bestaande tegel te verwijderen. Bovendien kunnen deze 10 centimeter dikke tegels zelfs het gewicht van een auto dragen. Creatieve inrit? Check!

Combineer waterpasserende klinkers

Ook creatief is de combinatie van waterpasserende tegels. Wat dacht je van een totaalbeeld met Seamstone, Greenstone en Grasslines Small? Speel met de voegbreedtes en laat bijvoorbeeld een volledige verharding geleidelijk overgaan in groen. Of de combinatie van Grasslines Big en Stepstone Big voor een grote oppervlakte zoals je inrit of parkeerplaats, voorzien van wandelstroken of stijlvolle boorden. Nog ideeën nodig? Ontdek meer leuke, creatieve combinaties. Of doe beroep op een professional voor advies.

Infiltro-klinker

Dankzij de open betonstructuur van de Infiltro-klinker kan het water door de poriën van de steen wegsijpelen. Gebruik een waterdoorlatende fundering, straatlaag en voegvulling. Ideaal voor inritten en parkeerplaatsen voor licht verkeer.

Omkadering van bomen

Maak gebruik van boomranden, boomplaten en gootplaten en omring zo je bomen en planten stijlvol met Eco Solutions. Ontdek de Eurodal Residential-boomplaat, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Op zoek naar de gepaste slimme verharding voor je buitenruimtes? Kom ideeën opdoen tijdens de Open Expo Dagen en laat je inspireren door de oplossingen van Ebema_Stone&Style.

Liever je project bespreken in een persoonlijk gesprek met een adviseur? Bezoek dan de Expo in Zutendaal op afspraak. Met voordeel! Ontdek de praktische info en leg je gesprek vast.

In samenwerking met Ebema: Stone&Style

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.