Slimme, waterpasserende betonnen verharding: een ecologische keuze

Gepubliceerd op

De klimaatverandering baart zorgen. De weersomstandigheden worden extremer. Te droge periodes en hevige stortbuien wisselen elkaar af, waardoor het lastig is om water correct te infiltreren in buitenruimtes. Met wateroverlast én watertekorten tot gevolg. Maar er zijn oplossingen. Door slim te verharden geniet je van comfort en veiligheid en kan het water toch vlot in de grond infiltreren. Bovendien krijgt groen een extra kans in stedelijke omgevingen. Ontdek meer over slimme waterpasserende verharding in beton.

Doordachte aanpak van de waterproblematiek

Je hebt de gevolgen van de klimaatopwarming vast zelf al ervaren. Na lange periodes van droogte, verhardt de grond en kan die een fikse regenbui niet meer slikken. Vervolgens ontstaat er wateroverlast: plassen in de tuin, op het terras, op de parking en de inrit. Hoe ga je hier mee om?

Enkel door meer samen te werken met de natuur en de noodzakelijke verharding slim aan te pakken, lossen we dit probleem beetje bij beetje op. Ebema_Stone&Style bracht daarom de Eco Solutions-collectie op de markt: een breed gamma van waterpasserende en waterdoorlatende klinkers, tegels en andere vormen van bestrating die de waterinfiltratie bevorderen. De voegen vul je op met split of gras, voor een stijlvolle symbiose tussen gebruiksgemak en duurzaamheid.

Waterpasserende klinker Bowler

Esthetisch

Eco Solutions bufferen het overvloedige water en loodsen het naar de ondergrond. Dat effect vergroot wanneer je ze combineert met een waterinfiltrerende ondergrond. Bovengronds is het gamma alvast ruim en gevarieerd. Zo kan jij je creativiteit de vrije loop laten. En precies die stijl vinden die past bij je binnen- en buitenruimtes. Van strak over rustiek tot speels.

Zo’n speelse kandidaat is bijvoorbeeld de Bowler: een waterpasserende klinker met een conische vorm. De klinker is bovenaan licht gekromd – niet té uitgesproken maar net opvallend genoeg – en heeft een rechthoekige voet. Zo kan je een leuk, origineel legpatroon creëren, dat toch eenvoudig te plaatsen is.

Functioneel

De nokken laten dan weer toe dat het hemelwater meteen via de bredere voegen – dankzij de afstandshouders – in de grond kan dringen. Kortom: deze klinkers trotseren probleemloos zelfs de meest hevige stortbuien.

De open voegen verminderen bovendien de kans op onkruid, mosvorming en vochtophoping. Er is dus minder onderhoud nodig. Daarnaast beperkt de oriëntatie van de nokken ook de horizontale verschuiving van de klinkers. 

Duurzame, verfijnde oplossing

Voor het beste resultaat combineer je de Bowlers met een waterdoorlatende fundering en straatlaag. Check zeker even de regelgeving over verharding bij je gemeente of stad. Vaak is waterdoorlatende verharding immers verplicht. In dat geval maak je er maar beter meteen iets moois van!

Wil je kennis maken met de Eco Solutions van Ebema_Stone&Style? Ontdek hier het Eco Solutions gamma onlinedownload de gratis inspiratiebrochure of bezoek de expo.