Klimaatbestendige verharding: een slimme keuze

Gepubliceerd op 01 Maart 2021

Een tuinpad naar je moestuin. Een gezellig terras. Een handige oprit of parkeerplek voor je deur. Verharding in je tuin komt op verschillende plekken van pas. Maar wat dan met de waterinfiltratie? Kan je verharding nog wel verantwoorden in deze tijden van waterproblemen? Natuurlijk, er zijn talrijke opties om delen van je terrein te verharden zónder de waterdoorlaatbaarheid tegen te gaan.

Meer neerslag én droogte in België

De gevolgen van de klimaatopwarming zijn duidelijk. Er valt meer neerslag maar tóch is er een watertekort in ons land. Het klinkt niet logisch, maar het is wel zo. Zowat 77 % van alle neerslag valt namelijk in de zee. En de oceanen nemen ca. 72 % van het aardoppervlak in.

Het probleem is trouwens niet opgelost door enkele stortbuien of regendagen. De bodem kan sowieso maar een maximale hoeveelheid water opnemen. Als het erg hard regent na een droge periode, stroomt het meeste water dus weg via de riolering of verdampt het. De bodem kan het vocht immers niet snel genoeg absorberen. Een heel droge bodem is trouwens te hard om echt veel water op te vangen.

Wat zegt de wetgeving?

Om paal en perk te stellen aan de verharding in ons land en waterproblemen in te dammen, bepaalt de overheid strikte regels omtrent de verharde delen rond je woning. Zo moet je een vergunning aanvragen als je meer dan 80 m² in je tuin verhardt, met uitzondering van een noodzakelijke toegang of oprit naar je woning.

In veel Belgische gemeenten is waterdoorlatende verharding bovendien wettelijk verplicht. Dit vraag je best even na op de Dienst Ruimtelijke Ordening vóór je aan het verharden slaat.

Tijd voor actie

De verharding die je legt, kan je dus maar beter slim en klimaatbestendig kiezen. Waterpasserende of waterdoorlatende verharding in je tuin is alvast een stap in de goede richting. Houd daarbij eerst en vooral rekening met de waterdoorlaatbaarheid van de ondergrond. Is de bodem nagenoeg ondoorlatend? Voorzie dan een drainagesysteem. Op die manier vertraag je de afvoer van water én is er een buffering zodat je overlast voorkomt.

Als fundering onder de verharding, gebruik je best een gewassen natuursteenslag zoals kalksteen, gebroken grind of zandsteen.

3 tips voor slimme verharding

  • Grasdallen of grasbetontegels & waterpasserende klinkers

Bij niet-poreuze waterpasserende tegels en klinkers sijpelt het water door de voegen. Hoe groter de voegen, hoe beter de bodeminfiltratie. Met gras of natuursteenslag tussen de tegels, krijg je een comfortabel en mooi effect. Ideaal voor opritten, patio’s, enzovoorts.

  • Waterdoorlatende klinkers

Geen fan van groene voegen? Kies dan voor tegels of straatstenen met een open en poreuze betonstructuur. In dat geval kan je de voegen minimaal houden – met een opvulling van gewassen zand – maar dringt het water door ín de verharding zelf. Check wel even of de tegels een BENOR-kwaliteitsmerk dragen. Je kiest best voor een waterdoorlatendheid per hectare van minstens 540 liter per seconde.

  • Stapstenen

Een tuinpad van betonnen stapstenen – in plaats van nauw aaneensluitende tegels – doorheen een grasveld oogt best charmant. En op deze manier beïnvloed je de waterdoorlaatbaarheid van het groene oppervlak zo min mogelijk.

Wil je graag meer info over waterdoorlatende of waterpasserende verharding? Download de inspiratiebrochure, bekijk de opties online of bezoek een van de Ebema Expo’s.