Breng meer tijd buiten door in een herfstvriendelijke tuin

31/10/2023

Is de herfst een verloren seizoen voor tuinliefhebbers? Allesbehalve. Ook in oktober, november en december kan je een pak zonnige buitenmomenten meepikken. Momenten die je natuurlijk niet wil vergooien aan het bijeenharken van dode bladeren. Want waarom zwoegen als je in het najaar ook lekker kan genieten van de herfstige kleurenpracht en de deugddoende buitenlucht? Ontdek vijf eigenschappen van een herfstvriendelijke tuin met oplossingen in beton.

1. Minder harken, meer genieten

Zucht. Vallende bladeren. Het blijft vervelend. Zeker wanneer ze hardnekkig hun weg vinden naar je terras, tuinpad of andere verharde buitenruimtes. Diepe tuin, ondiepe tuin, smalle tuin, rechthoekige tuin of stadstuin: met een slim tuinontwerp moet je niet continu bladeren vegen. Het principe is eenvoudig: plant strategisch je verharde zones in en omring ze met graspartijen of onverharde stukken. Bladeren die op het gras of de aarde terechtkomen? Laat ze gerust liggen. Dat is weldadig voor lokale ecosystemen en de vele diertjes in je tuin.

Kan er dan geen beplanting op je terras of aan je verharde tuinkamers? Tuurlijk wel. Maar kies best voor planten en struiken die in de wintermaanden hun bladeren niet verliezen. Een beukenhaag bijvoorbeeld vraagt veel harkwerk, hagen in hulst, laurier, buxus of taxus daarentegen behouden hun bladeren. Extra tip: boomranden en boomkransen houden de wortelgroei van je bomen onder controle én voorkomen dat bij hevige regenval aardkluiten op je gras of terras terechtkomen. Of hoe het ontwerp van je voortuin of achtertuin kan leiden tot minder onderhoud.

2. Geen ondergelopen tuin

Of je nu een tuin laat aanleggen achter een hoekwoning, stadswoning, een rijtjeshuis of een halfopen bebouwing: ook het infiltratievermogen van je bodem bepaalt of je tuin met verve het najaar trotseert. De herfst staat niet alleen symbool voor geel-rood-bruine bladerpracht, het is ook het seizoen waarin de hemelsluizen zich gretig openen. Met de klimaatverandering leidt dit steeds vaker tot plensbuien en wateroverlast. Volledig ontharden dan maar? Dat kan, maar dat gaat wel ten koste van je comfort. Want een goede verharding voorkomt dat je telkens weer met natte of bemodderde schoenen binnenstapt.

Het alternatief? Slim verharden! Met tegels en klinkers die de infiltratie van regenwater in de bodem bevorderen. Je hebt de keuze uit poreuze bestrating waar het water letterlijk door stroomt, en waterpasserende tegels en klinkers. Die hebben tussenliggende voegen. In beide gevallen krijgt water alle kans om in de bodem te dringen. Dat voorkomt wateroverlast en plassen. De Eco Solutions van Ebema_Stone&Style maken zo’n slimme verharding mogelijk. Voor je tuin, inrit én terras. Het resultaat? Slim aangelegde buitenzones die je alle comfort bieden, ook bij slecht weer. Een extra stimulans om na een fikse herfstbui enthousiast naar buiten te trekken en die heerlijke herfstgeuren op te snuiven.

3. Tuinmeubilair dat kan blijven staan

Ben je een geboren gastheer of gastvrouw? Ga je dan ook gerust in het najaar aan de slag met fijne feestjes, etentjes of klinkmomenten in je tuin. Onze Indian Summers spreiden zich steeds langer uit, dus vaak zijn die ‘duffelcoats’ of dikke jassen niet eens nodig. Wat wél noodzakelijk is? Goed buitenmeubilair. En ja, ook dat kan in prefabbeton. Handig voor wie het terras harmonieus wil laten overvloeien in de rest van de tuin.

De Objects van Ebema_Stone&Style zijn comfortabele fluweelzachte betonelementen die uitnodigen tot sociale momenten. Zoals de Beams: strakke balken met of zonder voet. Handig om op te zitten keuvelen. Tafelen kan aan de Patio Table Smooth: drie meter pure betonklasse. Een stijlvol kader voor je kleurrijke Halloweenversiering. Voelt het najaar al wat frisser? Nestel je rond een vuurkorf omringd door de Cube Smooth, een moderne zithoek voor levensgenieters. Het allerleukste? Je hoeft je Objects bij een plotse bui niet ijlings naar binnen te slepen. Snuister door de Objects.

4. Kortere dagen, langer feesten

Plaats je jouw zithoek knus in een uithoek? Voorzie dan zeker de nodige verlichting. Smooth Beams kun je ook bestellen mét ingewerkte ledstrips. Zo creëer je een lichtpad naar specifieke delen van je tuin. Ideaal om de sneller vallende avonden van een streepje sfeer te voorzien. Ook je zwevende trappen kan je met lichtgevende strips omlijsten. Zo draai je de klokken met een gerust hart terug naar het winteruur.

Wil je jouw gasten majestueus naar je sfeervolle buitenkamer of zithoek leiden? Pak dan groots uit met het XL-gamma van Ebema_Stone&Style. Deze imposante tegels en bodemplaten in grootformaat zijn minimaal 1 op 1 meter groot. Strak, sterk en geschikt voor je terras, tuinpad, zwevende trappen én als kolossale stapsteen naar je zwembad, jacuzzi of andere belevingsvolle tuinkamer. Laat de herfst maar komen!

5. Minder groenaanslag, meer herfst

Zijn je buitenterras en tuin al aangelegd? En wil je de wispelturige herfst zonder kleerscheuren doorstaan? Let dan best even op. Gevallen bladeren, algen en mos kunnen op een vochtig oppervlak wel degelijk voor groenaanslag zorgen. Moet je na een herfststorm dan meteen in actie komen? Neen hoor. Zelfs bij een groene zweem is er geen reden tot paniek. Bij de bouwhandelaar vind je gespecialiseerde producten die efficiënt groenaanslag verwijderen. Zoals HG groenaanslagreiniger, Lithofin, Berdy, Biomix, … Test ze best eerst even uit op een minder zichtbare plek.

Ook doorheen het jaar is het onderhoud van tegels, klinkers en trappen niet ingewikkeld. Het volstaat om je verharde buitenruimtes even te borstelen en nu en dan eens grondig te spoelen met water. Gebruik zeker nooit een hogedrukreiniger. Die kan je tegels of klinkers beschadigen. Ontdek hier meer onderhoudstips voor betonnen tegels en klinkers.

Interesse in unieke buitenverharding om het hele jaar door te genieten van leuke buitenmomenten? Doe ideeën op voor stijlvolle betonoplossingen in de gratis inspiratiebrochures

In samenwerking met Ebema: Stone&Style

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.