Verharding aanleggen? Vergeet je afvoergoten niet!
Plannen om een verharding aan te leggen? Denk dan ook na over de juiste afvoergoten voor jouw project. Afvoergoten zorgen voor een betere en snellere afvoer van (regen)water. Ook het onderhoud van je terras verloopt makkelijker als je afvoergoten hebt. Zo houd je meer vrije tijd over om van je tuin en terras te genieten! Ontdek kwalitatieve afvoergoten, leer meer over de specificaties en vind een verkooppunt in je buurt.
Haal kwalitatieve roostergoten in huis
Welke roostergoten kiezen voor je terras, oprit of tuin? Polyesterbeton is één van de meest resistente materialen voor gootelementen. Het is bestand tegen chemicaliën en wordt niet snel vuil dankzij de gladde wandstructuur. De vastklemmende roosters voor op je goten bestaan in gietijzer, galva, kunststof en inox. Op zoek naar stijlvolle designafwatering voor je project? In navolging van het traditionele Galva-rooster is de Euroline Inox onbegrensd toepasbaar in de tuin. Het visuele effect dat gecreëerd wordt door de lengtestaven straalt pure klasse uit. Slimline is dan weer én discreet én zichtbaar mooi tegelijkertijd. Graag een natuurlijke en organische uitstraling voor je terras? Dan is het gietijzeren rooster van de Euroline Voronoï jouw match. Verken de mogelijkheden voor jouw project.
Aan de slag: de plaatsing van roostergoten
Je roostergoten bij de hand? Prima! Om je goten te gaan plaatsen heb je ook een spade, een waterpas en gebruiksklaar gestabiliseerd zand (of als je je stabilisé zelf aanmaakt: fijn wit zand en cement) nodig. Vervolgens kan je van start met je klus. Goed om te weten: je kan afvoergoten integreren in diverse types verhardingen, van keramische tegels en kleiklinkers tot blauwe hardsteen. Bij polierbeton en grote, gegoten betonplaten moet je zeker uitzettingsvoegen voorzien. Bekijk een geïllustreerd stappenplan.
1. Sleuven uitgraven en gestabiliseerd zand aanbrengen
- Graaf het gedeelte uit waar je afvoergoten wil plaatsen.
- Breng een funderingslaag in beton of gestabiliseerd zand (C 12 / C 15) aan. Deze funderingslaag is best 30 cm breed en 10 cm hoog.
- Leg de afvoergoten goed vast in gestabiliseerd zand (stabilisé). De aansluiting op de riolering geldt als beginpunt. Let erop dat de roosters enkele millimeters lager komen te liggen dan je terras. De roosters moeten wat verzonken liggen in het terrasoppervlak. Een verschil van drie millimeter is voldoende. Op die manier kan al het hemelwater snel in het gootje lopen, zonder dat er plassen ontstaan.
- Steek eventuele graszoden af. Nadien kan je ze makkelijk terugplaatsen.
- Breng gestabiliseerd zand (stabilisé) aan. Maak de stabilisé (7 delen zand per deel cement) aan in een betonmolen en voeg een klein beetje water toe. Of ga aan de slag met gebruiksklaar gestabiliseerd zand.
2. Goten met een afvoerrooster plaatsen
- Start met de goot die je op de al geplaatste afvoerbuis moet plaatsen. Die heeft meestal een uitloop. Let erop dat je een geurafsluiter of bladvanger boven de opening kan plaatsen.
- Plaats de goten tegen het terras in het gestabiliseerd zand. Let erop dat de geulen loodrecht liggen. Sluit de goten op elkaar aan met behulp van de tand- en groefverbindingen.
- Maak de uitsparing tussen de gootnaden stofvrij, waarna je die opspuit met een voegmassa die ongeveer dezelfde kleur heeft als het polyesterbeton van de goten. Op die manier verkrijg je een volledig vloeistofdichte gootlijn, die uitmondt in een verticaal aangesloten rioleringsbuis. Zorg ervoor dat ook dit ondergronds buizenstelsel voldoende helling heeft voor een efficiënte waterafvoer.
- Druk tegen elke goot de stabilisé goed aan.
- Het laatste element slijp je op maat.
- Breng op de uiteinden een eindplaat aan.
- Kort de eindplaatjes in met een slijpschijf op dikte van de steen, zodat de tegels boven de eindplaat mooi aansluiten op het rooster. Zo vermijd je dat het terrasoppervlak wordt ontsierd door de bruine oprand van de eindplaat.
- Kit de aansluiting tussen de eindplaatjes en de goten waterdicht af.
- Druk tegen elke goot de stabilisé goed aan.
- Breng boven de aangedrukte stabilisé aarde aan en plaats eventueel de graszoden terug.
- Laat het geheel uitdrogen voor je het betreedt of berijdt met een wagen.
- Voilà: je kan gaan genieten van je onderhoudsvriendelijke buitenverharding!
Niet zeker welke roostergoot jij best kiest? Vraag je gratis brochure aan en laat je inspireren. Graag meer info over het plaatsen van roostergoten? Bekijk een geïllustreerd stappenplan of neem contact op met een verkooppunt in je buurt voor advies. Ontdek hier meer tips voor een efficiënte afwatering van je terras. Succes!