Grinddallen of grindmatten plaatsen? Zo kom je tot een succesvolle duurzame, waterdoorlatende verharding.

16/05/2024

Ben je op zoek naar een verharding die ook water doorlaat? Dan zijn grinddallen of grindmatten een goede oplossing. Hoeveel draagkracht hebben deze grinddallen? Hoe voorkom je verzakkingen en dat er onkruid doorgroeit? Hoe moeten de grindmatten gevuld worden? Ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze oplossing. 

Hoe je tuin verantwoord inrichten?

Voor de tuinen van vandaag is diversiteit hét sleutelwoord. Naast mooi en praktisch, worden ze best ook ecologisch ingericht. We streven naar evenwichtige tuinen met groene zones, doordacht geplaatste verharding en slimme afwatering met infiltratie. Wil je een opritterras of tuinpad aanleggen? Dan kunnen grinddallen hiervoor dienen. Met deze verharding kan het regenwater makkelijker in de bodem sijpelen, zonder dat je moet inboeten op comfort.

Stabiele waterdoorlatende ondergrond

Grinddallen of grindstabilisatiematten met een honingraatstructuur houden de steentjes op hun plek en zorgen voor een stabiele ondergrond. Je kunt er makkelijk overheen wandelen of rijden zonder dat er sporen of kuilen ontstaan. De waterdoorlatendheid van de grinddallen is gunstig voor de natuur en de grondwaterstand. Maar je grindmatten moeten dan wel correct geplaatst worden. Zo houd je best rekening met de sterkte van de matten, de opvulling en het onderhoud van de grinddallen. Afhankelijk van het grind waarmee je wil werken, kun je grinddallen in een bijpassende kleur kiezen. Kies uit een van de drie kleuren.

Hoe sterk zijn grinddallen?

Met grinddallen creëer je een vaste ondergrond. Ze moeten dus genoeg draagkracht hebben. Bedenk vooraf welke mate van belasting je verharding moet aankunnen. De grinddallen van ACO zijn gemaakt van gerecycleerd polypropyleen, en bestaan in twee belastingsklasses: de Standaard en eco-versie voor stapvoets verkeer (300 ton/m2) en de Heavy Duty versie voor zwaar verkeer (450 ton/m2). Niet zeker welke belastingsklasse jouw grinddallen moeten hebben? Vraag dan advies aan een ACO-dealer in een verkooppunt in je buurt.

Hoe voorkom je verzakkingen?

Eén van de situaties die je wilt vermijden is dat je grinddallen wegzakken door te hoge belasting of hevige regenval. Naast de stevigheid van de grindmatten, speelt ook de ondergrond waarop ze geplaatst zijn een rol. Het voorbereidende grondwerk dat je verricht is een eerste belangrijke stap. Hierbij wordt de te bestraten oppervlakte afgeboord en de ondergrond met zand geëgaliseerd. Bij zware belasting moet je onderaan ook nog een extra stevige waterdoorlatende funderingslaag van 15 tot 25 cm steenslag voorzien. Ontdek hier hoe je je grindmatten correct plaatst.

Hoe voorkom je onkruid tussen je grinddallen?

Aan de onderzijde van de grinddallen is een geotextiel bevestigd. Dit doek met infiltratiegaatjes verhoogt de stabiliteit van de grinddallen en laat het water ook snel door. Bovendien helpt het, samen met een dikke laag grind, opschietend onkruid te onderdrukken. Het helemaal tegenhouden is onmogelijk.

Hoe vul je de grindmatten op?

Naast de keuze van het type grinddallen en de ondergrond, is ook de vulling en de manier waarop de platen gevuld worden belangrijk. Verkeer is namelijk alleen toegestaan op volledig gevulde grindplaten. Hoe vul je de grindmatten best?

Eerst wordt de honingraatstructuur gevuld met een hard grind, die verdicht wordt met een extra laag op de stabilisator. Hierna egaliseer je en komt er nog een derde, laatste laag bovenop de dallen. Na enkele weken zakken, egaliseer je het grind best en voeg je wanneer nodig nog meer grind toe. Download de inbouwhandleiding en ontdek verdere technische info.

Heb je interesse in waterdoorlatende grindmatten of andere oplossingen om de waterafvoer, -infiltratie en -buffering in je tuin te bevorderen? Ontdek de slimme producten van ACO in de gratis te downloaden inspiratiebrochures of bij een ACO-verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.