Nieuwbouwtuin: een groeiproces
Heb je pas gebouwd? Dan is je tuin waarschijnlijk nog een kale lap grond of ‘zandbak’ waar het onkruid welig tiert. Overweldigend, net zoals de keuzes die je moet maken om je droomtuin te creëren. Zeker wanneer je geen groene vingers hebt of nog moet kweken. Je nieuwe tuin ontwerpen, inrichten, aanleggen en nadien onderhouden is een heel groeiproces. Gelukkig kun je rekenen op de hulp van een tuinaannemer in je buurt. Hoe ga je van braakliggend stuk grond naar droomtuin?
Stappenplan nieuwbouwtuin
1. Baken je tuinwensen af
Weten wat je wil is een eerste, belangrijke stap. Voor de ene makkelijk, voor de andere een kwestie van keuzestress. Denk even - of wat langer - na over wat de tuin voor jou mag betekenen. Welke wensen heb je en wat is je budget? Wil je er kunnen tuinieren, genieten van het uitzicht of zonnen? Wil je een moestuin? Wordt het een speelplek voor de kinderen? Hoe onderhouds- en/of klimaatvriendelijk moet je tuin zijn? Hoe mag hij er uitzien? Enzovoort. Zet het even op een rij en hak knopen door. Inspiratie nodig? Scrol door enkele knappe tuinrealisaties.
2. Bepaal je stijl
Je nieuwbouwwoning heeft een bepaalde bouwstijl: modern, landelijk, industrieel, pastorij, … Het is dan ook het mooist wanneer je tuin hierbij aansluit. Een landelijke tuin heeft een andere invulling dan een moderne tuin. Een rustgevende Japanse tuin, is weer wat anders dan een overvloedige Engelse tuin. Vind je dit moeilijk? Leg het voor aan een tuinontwerper, die weet perfect welke stijl bij je woning past. Een bezoek bij jou thuis zal ook al veel duidelijk maken.
3. Laat een tuinontwerp uitwerken
Heb je je wensen helder doorgegeven? Tijd voor de tuinontwerper om dit op papier te zetten. Er wordt rekening gehouden met de oppervlakte van je tuin, de ideale indeling en natuurlijk ook het budget. Ook het onderhoud en de klimaatvriendelijkheid zal ter sprake komen. Het is de bedoeling om tot een haalbaar plan te komen. Kun je je vinden in het ontwerpvoorstel en offerte? Dan zal er een beplantingsplan en matenplan gemaakt worden.
4. Zoek een tuinaannemer
Wanneer je helemaal overtuigd bent van het tuinontwerp, kun je op zoek gaan naar de geknipte tuinaannemer om jouw wensen tot leven te brengen. Sommige tuinaannemers werken samen met een vaste tuinarchitect, andere zijn zowel tuinaannemer als -architect en kunnen je van A tot Z bijstaan in het proces Maak een afspraak om je wensen en budget te bespreken. Vind hier een tuinaannemer in je buurt en vraag naar je offerte maat. Akkoord? Dan wordt de planning gemaakt om de grondwerken en de beplanting uit te voeren.
5. Laat je grond voorbereiden
Je tuin bestaat door de nieuwbouwwerken waarschijnlijk nog uit platgereden, aangestampte aarde. Omdat dit geen ideale voedingsbodem voor planten is, zal de grond van je nieuwbouwtuin eerst verbeterd moeten worden. Grondwerken zijn essentieel om een goede, gezonde tuin te laten aanleggen. Een (optionele) bodemstaal of bodemonderzoek geeft je meer informatie over de staat van je grond. Daarna kunnen voorbereidende werken uitgevoerd worden zoals: puin ruimen, de harde grondlaag zo’n 50 centimeter afgraven, eventueel een drainage plaatsen, teelaarde toevoegen op het gewenste niveau, bemesten, … Reken hiervoor op je tuinaannemer, die over de nodige kennis, machines en materiaal beschikt.
6. Verwezenlijk je tuinplannen
Is het voorbereidende werk gedaan dan kan de tuinaanleg door de tuinaannemer, volgens het overeengekomen ontwerp en de planning starten. Denk maar aan het aanleggen van verhardingen en bijhorende afwatering, het afbakenen van zones, tuinafsluitingen plaatsen, eventueel het uitgraven van een vijver, borders beplanten, gras zaaien, bomen en/of hagen aanplanten, een speelzone creëren, … Na de werken wordt de tuin ‘opgeleverd’ en kun je hem zelf verder inrichten met tuinmeubels, potten en andere accessoires.
7. Geniet van het eindresultaat
Is je nieuwe tuin aangelegd? Dan is het tijd om te genieten van het resultaat. Natuurlijk zal het even tijd en geduld vragen voordat hij volledig is uitgegroeid tot de tuin van je dromen. Bovendien is een goed tuinonderhoud ook belangrijk wil je ervan blijven genieten. Snoeien, bemesten, maaien, … Je kan hiervoor zelf aan de slag of een tuinaannemer inschakelen. Vraag gerust naar advies voor verdere onderhoudswerken.
Wil je ook je droomtuin realiseren? Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt en laat een voorstel voor je uitwerken.