Kunstgras of natuurlijk gras: wat is het verschil in prijs?

28/08/2023

Wil je graag een groene grasmat? Dan kun je kiezen voor natuurlijk gras of kunstgras. Het onderhoud en gebruiksgemak zullen doorwegen bij het maken van je keuze. Maar ook de kostprijs speelt een rol. Wat is het voordeligst, kunstgras of natuurlijk gras? Wat bepaalt de prijs? We kamden het voor je uit. 

Natuurlijk gras of kunstgras?

Een groen grasperk, is de droom van vele tuineigenaren. Mooi zo’n natuurlijk gazon, maar ook onderhoudsintensief. Heb je niet veel tijd of niet de energie om je tuin te onderhouden? Dan is kunstgras misschien een goed alternatief. Dat is tegenwoordig bijna niet van echt gras te onderscheiden, is snel geplaatst en blijft het hele jaar door groen. Na de plaatsing heb je er bovendien nauwelijks nog omkijken naar.

Kostprijs natuurlijk gras

Natuurlijk gras bestaat in verschillende vormen. Niet alleen is er een verschil in de grassoorten zelf, maar ook in de manier waarop je het plaatst. Zo kun je kiezen om je gras te zaaien of grasmatten te plaatsen. Wat heeft een invloed op de prijs?

Prijs gras zaaien

Gras zaaien is de voordeligste optie. Reken op een kostprijs van zo’n 5 euro per vierkante meter inclusief btw en arbeidskosten. De groei ervan vraagt wel wat geduld. Na het zaaien mag je je grasmat zo’n twee tot drie maanden niet betreden. Ook het seizoen waarin je zaait is belangrijk voor het resultaat. De kosten worden ook bepaald door: het graszaad, de grondvoorbereidingen, het waterverbruik, meststoffen, eventuele werkuren, het onderhoud achteraf en de oppervlakte die ingezaaid moet worden.

Prijs graszoden of -matten

Je kan je gazon ook creëren met grasmatten. Hiermee heb je meteen een dicht grasveld zonder mos en onkruid. Bovendien mag je het al na twee weken betreden. Een ander voordeel is dat je het hele jaar door kunt plaatsen, tenzij bij vorst. Wel zijn grasmatten duurder dan graszaad. Reken op zo’n 8 tot 11 euro per m2, inclusief btw en arbeidskosten. Hoe groter de oppervlakte van je gazon, hoe duurder het is.

Doe-het-zelf of vakman

Laat je je gras zaaien of laat je je graszoden plaatsen door een professional, dan betaal je onder andere voor het materiaal, werkuren en vervoerskosten. Ook het onderhoud na de aanleg mag je niet vergeten. Natuurlijk kun je hierop besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. De vraag is echter of je hier de tijd en energie voor hebt. Kunstgras is minder onderhoudsintensief. Wat is de prijs hiervan?

Kostprijs kunstgras

Kwaliteitsvol kunstgras is niet goedkoop. Gemiddeld kost dit zo’n 10 à 45 euro per vierkante meter, zonder plaatsingskosten. Je bespaart wel wat als je je kunstgras online aankoopt en zelf plaatst. Al vraagt het wel wat voorbereiding en handigheid. Lees hier meer over de geschikte ondergrond voor kunstgras. Wat bepaalt de kostprijs van kunstgras? We zetten het even op een rij.

Kwaliteit kunstgras

Hoe ‘echter’ het kunstgras voelt en eruitziet, hoe beter het is. Kunstgras met kwaliteitsvolle grassprieten, is nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Het type, de dikte, de hoogte van het gras speelt een rol. Alsook de dichtheid van het gras. Hoe dichter de grassprieten op elkaar staan, hoe natuurlijker en zwaarder de grasmat zal zijn. Ook niet onbelangrijk is een uv-filter, die ervoor zorgt dat het kunstgras langer meegaat. Ook dit bepaalt een hogere kostprijs.

Vergeet niet dat accessoires zoals het bevestigingsmateriaal (lijmen of haken) en het worteldoek – bij zachte ondergrond – ook een prijskaartje hebben.

Kwaliteitsvol kunstgras kopen? Bestel makkelijk online of bestel eerst een stalenpakket om te testen.

Oppervlakte

De hoeveelheid en het formaat van de kunstgrasmatten die je nodig hebt, bepaalt natuurlijk ook de prijs. Niet alleen de oppervlakte die je gaat bedekken, maar ook de vorm van je gazon is hier belangrijk. Bij afgeronde vormen zal je meer snijverlies hebben. De restjes kan je meestal niet gebruiken waardoor je extra vierkante meters kunstgras nodig hebt.

Installatie- en leveringskosten

Laat je je kunstgras plaatsen, dan betaal je natuurlijk ook voor de werkuren. Hoe lang de plaatsing duurt is afhankelijk van de voorbereidingswerken, de ondergrond, de bereikbaarheid, de vorm van het gazon, … Plaats je zelf je kunstgras, dan bespaar je wel wat. Wel zal het je tijd en energie kosten om tot een mooi resultaat te komen. Bestel je je kunstgras online, dan betaal je ook de verzendkosten, tenzij je het gratis kan laten leveren in een afhaaldepot.

Onderhoudskosten

Kunstgras vraag nauwelijks om onderhoud. Af en toe de grassprieten in de juiste richting borstelen en je bent klaar. Natuurlijk is de ondergrond, en een worteldoek om het onkruid tegen te houden wel van groot belang. Heb je vlekken, dan lukt het om deze met de juiste schoonmaaktips eruit te halen. Lees meer over het onderhoud van kunstgras.

Op zoek naar kunstgras voor je project? Koop het makkelijk online via Bouwdepot.be

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.