Tuin aanleggen: kies ik betonnen grasdallen of kunststof grasdallen?

01/06/2022

Wil je een tuinpad, terras of oprit aanleggen? Dan kies je uit diverse oplossingen, waaronder milieuvriendelijke opties met een natuurlijke look. Vandaag leer je meer over de eigenschappen van grasdallen. Wat zijn grasdallen? Waarom zou je ervoor kiezen? Welk type grasdal past het best bij jouw project: betonnen grasdallen of kunststof grasdallen? Je staat op het punt het te ontdekken!

Maak je tuin klimaatbestendig en geniet van de voordelen

Je hebt het vast al gemerkt: we krijgen steeds vaker te maken met langaanhoudende regenbuien of droge zomers. Ook onze tuinen dragen daar de gevolgen van, in de vorm van wateroverlast of een uitgedroogd gazon bijvoorbeeld. Gelukkig sta je niet machteloos. Bij het ontwerp van je tuin let je niet enkel op functie en esthetiek, maar hou je ook rekening met het veranderende klimaat.

In een slim aangelegde tuin heb je geen wateroverlast, sproei je minder en ervaar je hoe verkoelend groen kan zijn. Een belangrijk aandachtspunt bij je ontwerp zijn de tuinverhardingen. Denk maar aan tuinpaadjes, een patio, terras, oprit enzovoort. Voor een goed waterbeheer raadt men aan om waterdoorlatende en ondoorlaatbare verhardingen te combineren. Wat dacht je van een spannend maar efficiënt tuinontwerp met zowel graspartijen, dolomiet als ruwe kleiklinkers?

Regenwater laten infiltreren = wateroverlast en droogte voorkomen

Een gesloten verharding in je tuin kan, maar je maakt deze best niet te groot. Klassieke verhardingen in beton, blauwe steen, tegels of asfalt zijn praktisch, maar scoren minder goed op vlak van duurzaamheid. Door de verminderde waterdoorlaatbaarheid van deze materialen kan het regenwater niet doordringen in de bodem. Een gemiste kans, want infiltratie draagt bij tot een gunstig grondwaterpeil en helpt voorkomen dat rioleringen overstromen.

Gesloten verhardingen vs. waterdoorlatende verhardingen

Geen overdaad aan klassieke, gesloten verhardingen dus. Maar hoe moet het dan wel? Halve verhardingen zoals grasdallen zijn een duurzaam alternatief. Daarmee kan het regenwater vlot doordringen in de grond, waardoor er geen plassen ontstaan. Op die manier kan het grondwater bijgevuld worden en help je jaarlijkse waterschaarste voorkomen. De natuurlijke look krijg je er zomaar bovenop. 

Voorkom hittestress in je tuin

Door te kiezen voor groene oplossingen zoals grasdallen, zorg je er ook voor dat je tuin minder snel last krijgt van hittestress. Geen overbodige luxe, want dit probleem wordt alsmaar groter. Verharding absorbeert warmte en straalt die terug uit. Gesloten verhardingen worden tijdens hete zomers dan ook hete plekken in het gras, of tussen de kiezels. Allesbehalve bevorderlijk voor de klimaatbestendige tuin. Maar ontharding en meer groen verminderen het hitte-eilandeffect zowel overdag als 's nachts. Met grasdallen behoud je duidelijk meer groen in je tuin dan wanneer je voor een gesloten verharding kiest.

Een natuurlijke look met steentjes of gras

Grasdallen zijn een populaire halfverharding voor de tuin. Ze laten vlot water passeren en zorgen voor een natuurlijke uitstraling van het te verharden oppervlak (oprit, tuinpad, parking ...). Ze passen dan ook goed in een groene omgeving.

Grasdallen zijn verkrijgbaar in beton en in polyetheen (PE). Wat is de beste keuze voor jouw project: betonnen grasdallen of kunststof grasdallen? We overlopen de eigenschappen samen met jou, zodat je slim kan kiezen.

Kunststof grasdallen

Kunststof grasdallen zijn tegels met een Florentiner design waartussen gras kan groeien. Deze grastegels uit PE zijn licht en eenvoudig te plaatsen. Je legt ze in een fundering van steenslag en vult ze met teelaarde en graszaad. Na een tijd begint het gras te groeien tussen de grastegels, et voilà: een waterdoorlatende, groene halfverharding die je kan gebruiken als oprit, parking of tuinpad.

Vind hier een verkooppunt in je buurt.

  • Kunststof grasdallen laten vlotter water passeren dan grasdallen in beton.
  • Met kunststof grasdallen bekom je een natuurlijkere uitstraling dan met betonnen grasdallen. Je krijgt een berijdbaar grasperk dat naadloos opgaat in je gazon. De optimale celgrootte zorgt voor een hoog groengehalte en een goede wortelgroei.
  • Kunststof grasdallen zijn milieuvriendelijker dan grasdallen in beton. In tegenstelling tot bij betonnen grasdallen is er geen verdamping van water via het product. Er wordt dus geen extra water onttrokken aan je gazon. Bovendien houdt kunststof minder hitte vast dan beton. Verder zijn kunststof grasdallen gemaakt van recycleerbaar materiaal.
  • Kunststof grasdallen kunnen een hoge belasting aan. De Area grasdal van ACO is bestand tegen een belasting van 250 ton/m². Mits een correcte plaatsing kunnen deze grasdallen probleemloos meerdere wagens torsen, zonder gevaar voor schade en verzakkingen. De grastegels zijn geschikt voor nagenoeg alle verkeer, zelfs stapvoets vrachtverkeer.
  • Kunststof grasdallen gaan lang mee. De sterke kunststof die gebruikt wordt voor PE grasdallen blijft jaren mooi. Het materiaal is namelijk uv- en vorstbestendig.
  • Kunststof grasdallen wegen niet veel. De Area grasdallen van ACO bijvoorbeeld, wegen maar 4,5 kilo per vierkante meter.
  • Kunststof grasdallen zijn eenvoudig te vervoeren en te plaatsen. Je kan ze op dragende oppervlakken gebruiken met een helling tot 5 procent.
  • Een halfverharding met kunststof grasdallen vraagt wel wat onderhoud. Zo zal je bijvoorbeeld het onkruid uit het gras moeten verwijderen.

Betonnen grasdallen

Betonnen grasdallen hebben een honingraatstructuur in beton. Net als kunststof grasdallen laten ze water passeren, maar er zijn ook veel verschillen met hun broertjes in PE.

  • Betonnen grasdallen hebben een lagere waterdoorlaatbaarheid dan kunststof grasdallen.
  • Grasdallen uit beton zijn wat duurder dan grasdallen uit PE.
  • Het groene oppervlak dat je bekomt is kleiner dan wanneer je voor grasdallen uit PE kiest

(verhouding van 60% vs. 90%).

  • De plaatsing van betonnen grasdallen duurt langer dan de plaatsing van kunststof grasdallen.
  • De celwanden zijn duidelijk zichtbaar, terwijl die van kunststof grasdallen nauwelijks te zien zijn.
  • Betonnen grasdallen zijn zwaarder dan kunststof grasdallen. Ze wegen zo’n 100 kg/m2.
  • Grasdallen uit beton zijn robuuster dan grasdallen uit PE. Ze gaan dan ook lang mee op bijvoorbeeld een parkeerplaats.
  • Betonnen grasdallen kunnen een erg hoge belasting aan, zoals bijvoorbeeld vrachtwagens of landbouwvoertuigen.

Een tuinpad, terras of oprit aanleggen? Kies je voor grasdallen, dan is daar geen gesloten verharding voor nodig. Grasdallen laten water passeren, helpen hittestress in je tuin voorkomen en zorgen voor een groene uitstraling. Ontdek de duurzame kunststof grasdallen van ACO en maak werk van je klimaatbestendige tuin. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

Tip: scoor meer tips voor een klimaatbestendige tuin in deze brochure.

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.