10 Tips voor de aanleg van een landelijke tuin

10 Tips voor de aanleg van een landelijke tuin

03/01/2023

Een landelijke tuin is bijzonder sfeervol. Het is een plek waar natuur en omgeving één geheel vormen en waar je helemaal tot rust komt. Wil je een landelijke tuin leggen? Laat je inspireren door onze tips voor de aanleg van een landelijke tuin.

1. Zorg voor uitzicht op de omgeving

Grenst je tuin aan de achterkant aan een een weiland, akkers of een natuurlijke open vlakte? Zet dan geen hoge afscheiding neer, maar zorg dat je vanuit je tuin goed uitzicht houdt op de omgeving. Hierdoor lijkt je tuin groter en gaat deze mooi op in de omgeving. Wil je wel een afscheiding, zet dan een laag hekje neer of een natuurlijke haag.

2. Ga voor golvende lijnen in tuinontwerp

Breng golvende lijnen in het ontwerp van je tuin om deze een natuurlijke uitstraling te geven. Denk bijvoorbeeld aan mooie golvende borders met planten. Ook kronkelige paadjes zijn ideaal voor een landelijke sfeer. Je kunt de golvende lijnen vervolgens combineren met een vierkant terras om extra rust te creëren. Lees hier meer tips voor het aanleggen van een terras.

3. Creëer verborgen plekjes

Verborgen plekjes om te zitten geven je tuin een romantische, landelijk sfeer. Maak bijvoorbeeld tussen hoge bloemen of siergras een klein terras waar je een tuinbankje voor twee personen neerzet. Zo creëer je een plekje om even ongestoord te kunnen genieten. Ook een prieel of een pergola biedt privacy en intimiteit. 

4. Plant een natuurlijke erfafscheiding

Een natuurlijke erfafscheiding zorgt voor eenheid tussen je tuin en de omgeving. Een mooie haag met een natuurlijke vorm is een perfecte afscheiding in een landelijke tuin. Denk bijvoorbeeld aan de sleedoorn, meidoorn, hulst of beukenhaag

Heb je een schutting, dan kun je deze eventueel laten begroeien met klimop voor een natuurlijke uitstraling.

5. Leg een vijver of beekje aan

Water kan eigenlijk niet ontbreken in een landelijke tuin. Het trekt leven aan en brengt je tuin in beweging. Zo kun je een natuurlijke vijver aanleggen om vogels, kikkers, salamanders en andere dieren aan te trekken. Zorg dat je vijver minimaal 60 cm diep is en een lange aflopende waterkant heeft, zodat dieren makkelijk kunnen badderen en drinken. In plaats van een vijver kun je ook een stromend beekje aanleggen. Zelf een waterstroompje maken is helemaal niet zo ingewikkeld en het ziet er prachtig uit. 

6. Plant bomen en struiken

Bomen en struiken geven een tuin een echte landelijke sfeer. Stem de bomen die je kiest af op de bomen in de omgeving. Dit zullen meestal Nederlandse soorten zijn zoals de berk, eik, es, els linde, plataan en wilg.

Maar ook fruitbomen passen helemaal in een landelijke tuin. Wil je een prachtige fruitboom, denk dan ook eens aan de kweepeer. Dit is een winterharde boom met schitterende donkergroene bladeren die in april enkele weken boeit.

7. Ga voor een ruim gazon

Als je voldoende ruimte hebt mag een gazon met echt gras niet ontbreken. Je kunt gras inzaaien of zoden leggen. Gras inzaaien is goedkoper dan zoden, maar je moet wel drie weken wachten voordat je een groen waas van gras ziet. Als je graszoden legt, zie je direct resultaat. Kies voor siergras als het gras nauwelijks belopen of gebruikt zal worden. Kies anders voor speelgras.

8. Leg een moestuin aan

Een moestuin is natuurlijk wel het toppunt van landelijk. Heb je ruimte en tijd over voor een moestuin, dan is het een perfecte aanvulling. Kies voor je moestuin een zonnig plekje waar de zon minimaal zes uur per dag de zon schijnt. Zorg ook dat je moestuin beschut ligt tegen wind en niet te dicht bij bomen en struiken. En voorkom met speciale vogelafweer, zoals vogelnetten of een akoestische vogelverschrikker, dat vogels de net gezaaide zaadjes en planten opeten.

9. Gebruik natuurlijke bestrating

Bestrating met een natuurlijke uitstraling maakt je landelijke tuin helemaal compleet. Denk onder andere aan uit klei gebakken stenen of tegels, zoals oude klinkers of bakstenen. Ook grind is een goede optie, bijvoorbeeld voor de kronkelpaadjes in je tuin.

10. Maak het af met accessoires

Met landelijke accessoires maak je een landelijke tuin helemaal af. Potten van aardewerk, rieten manden,  zinken plantenbakken of gietijzeren bloemenvazen zijn ideaal om je terras op te fleuren. Wil je extra sfeer in de avonduurtjes? Dan zijn robuuste vuurkorven, vuurschalen en lantaarns perfecte accessoires voor je landelijke tuin. En wil je genieten van vogels in de tuin, plaats dan een mooie vogeldrinkbak en hang vogelhuisjes op.

10 Tips voor de aanleg van een landelijke tuin

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.