Wordt uw tuin geruïneerd door ongedierte

Gepubliceerd op 24 August 2015
Molshoop in de tuin
Mollen in de tuin
Woelrat in de tuin
Woelrat in de tuin
Woelmuizen in de tuin
Veldmuis gaten
Mollen, Woelratten en Woelmuizen bestrijden met Mollencarbid

Ongedierte…tja, wat is ongedierte? Wanneer u vindt dat u last en/of schade ondervindt van bepaalde dieren, zijn deze dieren opeens ‘ongedierte’. Daarnaast zijn er dieren die schadelijk (kunnen) zijn voor onze gezondheid of die van dieren en gewassen. Ook deze dieren vallen onder het begrip ongedierte. In dit geval heb ik het echter over de ongenode gasten die uw strak onderhouden tuin in één nacht kunnen ruïneren. Vaak zijn mollen de grote boosdoener maar ook woelmuizen en woelratten kunnen hier verantwoordelijk voor zijn. De vraag is echter hoe komt u weer van ze af?

Mollen in uw tuin

Mol in de tuinDe mol is een insecten eter. Met zijn grote handen is het een uitstekende graver. Het territorium van de mol kan wel 2500 m² beslaan.  De mol komt in principe overal voor waar de grond geschikt is om in te graven en voldoende voedsel bevat. Grote kans dat ook uw tuin aan deze eisen voldoet. Mollen graven een zeer uitgebreid gangenstelsel en overtollig zand wordt handig naar boven gewerkt. Zo ontstaan de vreselijke molshopen die uw gazon ontsieren. De molshoop ligt altijd boven een gang. Als de gang aan het oppervlak ligt, kun je deze zelfs volgen door je tuin. Mollen kunnen met dat uitgebreide gangenstelsel een boel schade aanrichten. Ze trekken wortels van bloemen en andere beplanting kapot tijdens hun gewroet door de grond. Hierdoor komen de gewassen los te staan en is de kans op afsterven groot. Door alle weggegraven grond, kan uw tuin ook nog eens flink gaan verzakken. Het is zelfs mogelijk dat elektriciteitskabels beschadigt raken met alle gevolgen van dien.
Toch brengt de mol ook nog enkele positieve punten met zich mee. Zo eet hij de in de grond levende insecten die schadelijk zijn voor uw tuin. Ook wordt de grond mooi los door het gewroet wat weer zorgt voor een goede drainage. Gelukkig is er dan ook een beproefde manier voor ecologisch mollen bestrijden.

Woelratten in uw tuin

Woelrat in de tuinDe woelrat is een knaagdier en familie van de woelmuis. Hij wordt ook wel zwarte waterrat, hamsterrat, aardwolf of molmuis genoemd. Woelratten leven voornamelijk in de buurt van water maar uw tuin is ook een prima leefomgeving. De woelrat is ongeveer net zo groot als de mol. Evenals de mol, graaft de woelrat een labyrint aan gangen onder uw tuin. Natuurlijk moet de woelrat ook het weggegraven zand kwijt en werkt dit net als de mol naar boven. Het verschil is dat de zandhopen van de woelrat platter dan een molshoop zijn en dat de zandhoop náást de gegraven gang ligt in plaats van er recht boven. Ook zitten er vaak plantenresten door een ‘woelrathoop’. Naast deze zandhopen kun je hier en daar ook een gat in je tuin vinden. Het komt ook voor dat de woelrat gebruik maakt van het gangenstelsel van een mol. Vandaar dat het kan zijn dat beide dieren zich in uw tuin bevinden. Daarnaast brengt de woelrat veel schade toe aan de beplanting. Alle wortels, bollen en knollen worden radicaal afgeknaagd en  weggesleept. Beplanting komt hierdoor los in de grond te staan en jonge boompjes kunnen zelfs omwaaien. De woelrat is, volgens de Flora- en faunawet, een schadelijke beschermde inheemse diersoort. Woelratten doden of hun verblijfplaatsen vernielen, is ten strengste verboden! Woelratten bestrijden kan ook op een natuurvriendelijke manier.

Woelmuizen in uw tuin

Woelmuizen in de tuinDe woelmuis is een klein knaagdier. Hij wordt ook wel wortelmuis genoemd omdat hij vooral aan de wortels van planten knaagt. De wortels worden niet radicaal afgeknaagd zoals de woelrat dat doet, de woelmuis ontschorst de wortels. Met name jonge aanwas moeten het bezuren. Ook dit is schadelijk genoeg om de planten te kunnen doen afsterven. Woelmuizen graven net als woelratten en mollen een flink doolhof onder uw tuin. Woelmuishopen zijn een stuk kleiner en fijner dan die van een mol. Daarnaast zit uw gazon en border vol gaten. Net of er met een bezemsteel in de grond is geprikt. Deze gaatjes zitten vaak ook erg dicht bij elkaar. Doordat de grond stevigheid verliest door alle gegraven gangen, kan deze letterlijk onder uw voeten vandaan zakken. Volgens de Flora- en faunawet, is ook de woelmuis een beschermde inheemse diersoort. Natuurvriendelijk woelmuizen bestrijden is dan ook de enige optie.

Bestrijding met carbid

Mollen, woelratten en woelmuizen bestrijden met mollencarbidWaarschijnlijk is het nu wel duidelijk welk dier verantwoordelijk is voor de ravage in uw tuin. Nu nog de oplossing om weer van de ongenode gast(en) af te komen.
Natuurlijk zijn er tal van bestrijdingsproducten verkrijgbaar die allemaal claimen dat het dè oplossing is. Persoonlijk heb ik bij sommige producten nogal mijn twijfels over de werking ervan. Laat ik over de dieronvriendelijkheid maar helemaal niet beginnen.
Elk dier heeft zo zijn nut in het ecologisch systeem. Wie zijn wij dan om te bepalen dat een dier dood moet omdat wij ze lastig vinden.

Welk van bovenstaande dieren u ook in uw tuin heeft, er is één product dat bijzonder efficiënt werkt. Met carbid zijn mollen, woelmuizen en woelratten makkelijk en snel op ecologische wijze te bestrijden. Dat betekent dat hierbij rekening wordt gehouden met het leven van dieren en planten. De dieren gaan niet dood, ze worden enkel verjaagd. Ook voor de natuur is dit product niet schadelijk. In tegendeel zelfs.

Even kort hoe het werkt

Om de dieren te verjagen met carbid, moet de gang open gelegd worden. In het geval van woelmuizen, zijn de gaten er al. Dan worden er een paar kleine carbidbrokjes in de gang geplaatst. Vervolgens moet er water worden toegevoegd. Hierdoor komt er een sterk geurend gas vrij; acetyleengas. De opening dient weer gesloten te worden. Het liefst met een gras plag o.i.d. zodat de gang niet instort. Vervolgens moeten alle zandhopen en/of openingen op dezelfde manier behandeld worden. Het stinkende gas kan zich dan goed door het gangenstelsel verspreiden. De dieren kunnen deze stank slecht verdragen en zullen snel op zoek gaan naar een aangenamere leefomgeving.

Met carbid zijn mollen, woelmuizen en woelratten makkelijk en snel op ecologische wijze te bestrijden.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan