Jouw uniek ontworpen tuin
Heb je ideeën voor je nieuwe tuin maar geen groene vingers? Dan is het slim om hiervoor een tuinaannemer in te schakelen. Dit heeft namelijk heel wat voordelen. Op basis van een professioneel tuinontwerp transformeert die jouw wensen tot een unieke tuin naar jouw smaak, budget en mogelijkheden. Je geniet bovendien niet alleen van een mooie tuin, je woning krijgt ook een fikse meerwaarde.
Ben je bang dat je inspiratieloze buur je tuin gaat kopiëren? Geen zorgen, als klant geniet jij van het auteursrecht op het tuindesign. Wat houdt dit in?
Auteursrecht op tuinontwerp
Je tuinarchitect of -ontwerper creëert een uniek werk - speciaal voor jou - tegen betaling. Dit betekent dus dat vanaf de creatie, jouw investering in het tuinontwerp auteursrechtelijk beschermd is. Het is jouw exclusieve tuindesign en dit mag niet zonder toestemming van de ontwerper worden gekopieerd, overgenomen of verspreid.
Voordelen auteursrecht voor jou als klant
Als klant kun je erop rekenen dat jouw tuinontwerp uniek en persoonlijk is, want dat is speciaal voor jouw tuin door een professional ontworpen. Zowel het definitieve ontwerp als de tussentijdse schetsen, zijn automatisch beschermd. Dit wil zeggen dat het niet door anderen gekopieerd of gebruikt mag worden. De uitvoering of wijziging van het ontwerp kan enkel met de goedkeuring van de ontwerper. Het auteursrecht blijft dus van de ontwerper, ook als je ervoor betaald hebt. Tenzij er is afgesproken dat jij de auteursrechten krijgt.
Tip: bespreek vooraf de eigendomsrechten, de voorwaarden en eventuele overdrachten van auteursrechten.
Voordelen auteursrecht voor de tuinontwerper
Voor de tuinontwerper betekent het auteursrecht ook een erkenning voor zijn of haar werk. Het is dan ook het visitekaartje dat bijdraagt aan zijn of haar professionele erkenning. Zeker ook wanneer de tuin in magazines gepubliceerd wordt of voor publiek wordt opengesteld, draagt dit bij tot een zeker prestige. Een tuinarchitect mag fier zijn op zijn of haar werk. Het is dan ook niet vreemd dat hun werk gedeeld wordt. Maar dit betekent ook dat anderen er inspiratie uit kunnen halen. Vaak is het dan ook zoeken naar een balans tussen het beschermen van het ontwerp en het delen van inspiratie.
Inspiratie bij tuinontwerpen
Ben je zelf geïnspireerd door iemands tuinontwerp, zorg dan dat je geen specifieke, unieke elementen kopieert, maar dat je je eerder laat inspireren door de algemene idee of stijl. Doe hier tuinideeën op. Of gebruik de AI-tool om unieke inspiratiebeelden te generen. Neem dit gerust mee naar je tuinarchitect, die kan dan op basis hiervan je wensen in een ontwerp gieten, rekening houdend met onder andere de haalbaarheid, bodemsamenstelling, oriëntatie, beplanting, budget,…
Tip: heb je een tuin laten ontwerpen waarvan je de foto’s met de wereld wilt delen? Check dan of er gebruikslimieten zijn en je het mag verspreiden. Mag het, vergeet dan niet om de tuinontwerper te vermelden. Zo krijgt die de erkenning en exposure, maar behoudt die ook de bescherming.
Shoppen bij verschillende tuinaannemers
Wil je door verschillende tuinaannemers offertes laten opstellen, om ze daarna te vergelijken en je keuze te maken? Vergeet dan niet dat er op het ontwerp - en zelfs ook de voorschetsen - auteursrechten gelden. Het blijft dus eigendom van de tuinontwerper. Werkt de ontwerper voor een tuinaannemer, dan zal dit bedrijf normaalgezien ook het ontwerp uitvoeren. Wil je het tuinontwerp laten uitvoeren door een ander tuinaannemersbedrijf dan het bedrijf dat het ontwerp voor je maakte en laat je hen dit niet weten? Dan is dat een inbreuk op het auteursrecht. Je mag het design dus niet zomaar doorgeven, tenzij je zelf de rechten hebt.
Wil je je tuinontwerp tot leven zien komen? Schakel dan een professionele tuinarchitect of -ontwerper in voor het design en ga te rade bij een tuinaannemer voor praktisch advies of de aanleg van je nieuwe tuin. Vind hier professionele tuinaannemers in je buurt.