Oprit of terras aanleggen op volle grond: welke terrasopbouw kiezen en welke hoogte hanteren?

04/05/2022

Of je nu een terras wil aanleggen, een verharding waarop auto’s zullen parkeren, of een oprit. De terrasopbouw die je best voorziet, is ruwweg dezelfde. Ontdek de meest geschikte terrasopbouw voor jouw project en leer hoe hoog of dik die zal zijn. Voor een duurzaam resultaat gebruik je het Staenisrooster in combinatie met drainagemortel. Een winning team voor een oersterke maar drainerende dekvloer. Daarmee geniet je extra lang van je terras of oprit!

Het geheim van een terras of oprit die jaren mooi blijft

Hoe dik of hoog je terrasopbouw moet zijn, hangt af van diverse factoren: de gewenste draagkracht, vochtafvoer, opstijgend vocht en spanningen. We raden sowieso aan om een onderfundering zoals betonpuin te gebruiken. Zo voorkom je verzakkingen en wordt de terrasopbouw draagkrachtig. Door het betonpuin aan te trillen met een trilplaat machine verdicht en verhard je namelijk de zachte ondergrond.

Voor een sterke oprit of een stevig terras is ook een dekvloer of chape nodig. Voor een resultaat dat jaren mooi blijft, plaats je je dekvloer met behulp van Staenisrooster, dat je opvult met drainagemortel of zandcement chape. Met deze combo’s verdwijnen spanningen in je vloer, en als je voor drainagemortel gaat is je de dekvloer bovendien waterdoorlatend.

 • Het Staenisrooster is een handig hulpmiddel om zelf je barstvrije chape te leggen. Dit chaperooster bestaat uit latten en in hoogte regelbare poten, die je vlot in elkaar klikt en in hoogte regelt met een schroevendraaier. Het rooster deelt de vloeropbouw op in kleine velden van 0,25 m². Et voilà, een spanningsloze ondergrond om op te betegelen! Hierdoor is er geen risico op barsten, inzakken en loskomen van de vloer. Ook zal je oprit of terras niet stukgaan door vrieskou, warm weer of het verzanden van de chape. Je bent dus zeker dat je tegels niet gaan barsten. Ontdek het chaperooster en leer meer over de werking.
   
 • Dankzij de drainagemortel wordt vocht steeds afgevoerd en zal je terrasvloer niet opvriezen, verzanden of uitzetten, waardoor je oprit of terras extra lang meegaat. Drainerende mortel bestaat uit (gravé) porfier 2-6 mm steentjes, vermengd met cement. Bereken hier hoeveel drainagemortel je nodig hebt voor je klus en bestel je drainagemortel silo via de webshop van Staenis. Met een silo op je werf kan je op eigen tempo en voor enkele weken verse drainagemortel aanmaken. Handig, want zo kies je zelf je planning.

Goed om te weten: Je kan natuurlijk ook zandcement chape gebruiken. Zorg dan zeker voor een drainerende ondergrond, zodat de chape steeds kan uitdrogen of in de ondergrond kan druppelen.

Ontdek alle voordelen van een drainerende terrasvloeropbouw met Staenisrooster.

Hoe hoog moet een vloeropbouw voor een oprit of terras zijn?

De nodige hoogte (dikte) van je terrasopbouw hangt af van diverse factoren. Weet je hoe je oprit of terras gebruikt zal worden, en hoe intensief? Check dan in onderstaande tabel welke belastingsklasse de verharding moet hebben. De belastingsklasse wordt aangeduid in kiloNewton (kN).

tabel1

Ter illustratie: Zal je terras of oprit gebruikt worden door voetgangers en fietsers, dan streef je naar belastingsklasse 2. Die komt overeen met een minimale breukbelasting van 3,5 kN. Voor zones die occasioneel gebruikt worden door wagens, lichte voertuigen en/of motorfietsen moet de vloer dan weer een klasse van belasting 3 hebben. Die komt overeen met een minimale breukbelasting van 6,0 kN.

Check nu in onderstaande tabel welke diktes de lagen van je terras of oprit moeten hebben, en hoe hoog de totale terrasopbouw zal zijn.

Tip: Kijk bij de soort ondergrond waarop je terras zal komen en vervolgens bij de nodige klasse van belasting. De soort ondergrond waarop het terras komt te liggen, zal namelijk impact hebben op de dikte van de betonpuin en drainagemortel laag.

tabel2

Hoe ziet mijn ideale terrasopbouw op volle grond eruit?

Optie 1: je terras of oprit plaatsen met het Staenisrooster

Onderstaande terrasvloeropbouw met drainagemortel laten het vocht afvloeien. Bovendien blijft je terras of oprit spanningsvrij omdat je het Staenisrooster gebruikt. Hierdoor blijft het tegel- en voegwerk in topconditie!

1. Terrasopbouw op volle grond - terras/oprit - keramische tegels, natuursteen en klinkers

 1. Graaf de ondergrond uit. Bij het uitgraven van de volle grond reserveer je 10 à 20 cm hoogte voor aangetrild betonpuin, een 2 à 5 cm om het betonpuin uit te vlakken met drainagemortel (zodat je achteraf makkelijk het Staenisrooster kan plaatsen) en 7 à 8 cm hoogte voor de drainagemortel dekvloer, de tegellijm en de tegels of de natuursteen.
 2. Plaats vervolgens een drainagebuis die uitmondt in de bezinkput of afvoer. Je plaatst de buis in een helling zodat het water weg kan stromen.
 3. Stort dan 10 à 20 cm betonpuin in meerdere lagen. Die tril je met een trilplaat telkens opnieuw aan. Zo vermijd je dat je oprit of terras later gaat verzakken. Het betonpuin zorgt voor een drukvaste ondergrond, maar moet wel waterdoorlatend zijn.
 4. Leg een hellende uitvullaag van drainagemortel. Zo hou je 7 à 8-tal cm over om het Staenisrooster in hoogte af te regelen. Dit laagje drainagemortel laat je 1 dag drogen.
 5. Plaats het Staenisrooster. Bepaal om de 3 m de juiste hoogte van een pootje met een laser. Plaats daarop een lange regel of gebruik een touw. Zo kan je de tussenliggende poten vlot op hoogte instellen met een schroevendraaier. Zorg voor 1,5 à 2 cm helling per lopende meter (naargelang de ruwheid/onvlakheid van het tegeloppervlak).
 6. Voorzie randisolatie rond de dekvloer, opdat die kan uitzetten en krimpen.
 7. Begin met het storten van de drainagemortel op de poten. Zo blijft de hoogteregeling van het rooster juist staan. Vul dan hokje per hokje op met drainagemortel. Ontdek meer uitleg bij deze stap.
 8. Sleep de drainagemortel vlak met een grote plakspaan (60 cm lengte) op het rooster.
 9. Maak een kleine hoeveelheid chape aan. Gebruik 5 delen gewassen zand plus 1 deel cement. Meng het goed en voeg een beetje water toe. Strooi de chape in een dun laagje van een 5-tal mm op de drainagemortel (nat in nat). Om achteraf minder verzanding van het oppervlak te krijgen, gebruik je best voorgemaakte chape uit zakjes (bv. Knauf Chape of Weber Classic chape). Die is sterker en op voorhand vermengd, waardoor je overal dezelfde kwaliteit krijgt. Hierdoor vermijd je zandvlekken en cementvlekken die ontstaan omdat het chapemengsel niet goed gemengd was.
 10. Wrijf de chape vlak met een groot schuurbord en polier het oppervlak erna op met een chape-ijzer. Zo vul je gaatjes op en ben je zeker dat de tegels goed zullen hechten.

Goed om te weten: je kan de drainagemortel bij deze vloeropbouw ook vervangen door een zandcement chape.

Tips voor het aanleggen van een terras of oprit op volle grond, met behulp van het Staenisrooster

 1. Wil je een terrasopbouw plaatsen op volle grond voor een terras of oprit, afgewerkt met boordsteen en keramische tegels, natuursteen of klinkers? Dan hanteer je dezelfde werkwijze als hierboven, met het verschil dat je bij stap 1 ook de boordstenen in de stabilisé moet plaatsen.
 2. Wil je een terrasopbouw met afvoergoot plaatsen op volle grond voor een terras of oprit, afgewerkt met keramische tegels, natuursteen of klinkers? Ook dan hanteer je dezelfde werkwijze als bij terrasopbouw 1, met het verschil dat je bij stap 1 ook de afvoergoot plaatst in de stabilisé.

Optie 2: je terras of oprit plaatsen op de klassieke manier (zonder Staenisrooster)

Een terras of oprit aanleggen kan ook op de klassieke manier, zonder Staenisrooster. Hoe pak je dat aan? Je tegels moeten op een stevige fundering komen, zodat ze stabiel liggen en impact kunnen verdragen. Daarvoor moet je de nodige voorbereidingen doen, zoals het uitzetten van de maten, het uitgraven van je perceel, het plaatsen van onderfundering en afboording. Na de hoofdfundering plaats je een geotextiel, een gewapende dekvloer en plaats je de tegels.

 1. Maten uitzetten voor je oprit of terras: Een eerste stap bij het plaatsen van je oprit of terras is het afbakenen van het uit te graven perceel. 
 2. Graafwerken voor je oprit of terras: Als je aangeduid hebt tot waar de bovenkant van je oprit of terras moet komen, bereken je hoe diep je de bodem moet uitgraven.
 3. Onderfundering van oprit of terras plaatsen: De fundering onder je bodembedekking voorkomt dat de bodem mettertijd wegzakt onder het gewicht van de bedekking en de druk die erop uitgeoefend gaat worden. Voor een oprit in tegels gebruikt stort je eerst een laag steenpuin (20-25 cm dik). Daarop plaats je worteldoek met een laag straatzand van 5 tot 7 cm. dik. Hou voldoende afschot aan (1 cm per meter) zodat bij regenval het water snel kan worden afgevoerd.
 4. Afboording plaatsen voor je oprit of terras: Een boordsteen voorkomt dat de tegels op termijn wegzakken of verschuiven.
 5. Fundering van oprit of terras plaatsen: De fundering zorgt, samen met een onderfundering, voor een stabiele ondergrond. De funderingslaag voor een oprit kan bestaan uit stabilisé, zand of split. Dit is afhankelijk van de bestrating die je gaat toepassen.
 6. Hierop komt dan de dekvloer of het zand- of grindbed, waarop je nadien afwerking plaatst, verlijmt of aanbrengt met mortel. Goed om te weten: Voor het verlijmen van tegels gebruik je grijze tegellijm, voor het verlijmen van natuursteen kies je witte tegellijm.
 7. Tegels plaatsen en voegen: De naden tussen de tegels vul je op. Daardoor krijg je één vast en mooi geheel.

Liever zeker zijn van een duurzaam resultaat, zonder risico op barsten en vochtproblemen? Leg je terras of oprit dan aan met behulp van het Staenisrooster, een handig zelfbouwsysteem. Leer hier hoe je aan de slag gaat.

Plaats je je terras of oprit met behulp van het Staenisrooster, dan heeft het geen last van spanningen en vocht. Zo vermijd je schade en ben je zeker van een lange levensduur. Bovendien bepaal je zelf je planning. Vind de ideale terrasopbouw voor jouw project en bekijk de plaatsingsvideo. Bereken hier wat je allemaal nodig hebt voor je klus en bestel je benodigdheden in onze webshop. Off you go!

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.