Transformeer je plat dak tot een gezellig dakterras met behulp van regelbare terrasdragers

Gepubliceerd op 28 Oktober 2020

Wil je graag een extra plekje creëren om van de buitenlucht te genieten? Waarom het plat dak van je bijgebouw niet omtoveren tot een dakterras? Waar moet je rekening mee houden? En hoe kunnen regelbare terrasdragers hierin een rol spelen? Ontdek onze tips.

Terras op je plat dak 

Wordt het plat dak van je bijgebouw momenteel niet benut, dan denk je er misschien aan om er een dakterras op te plaatsen. Dat kan! Mits enkele aanpassingen. Met een dakterras kun je een unieke plek creëren waar je kunt genieten van een apart uitzicht op je tuin of omgeving. Voor je aan de slag gaat of je aannemer aan het werk zet, zijn er een aantal zaken die je moet controleren of regelen:  

Controleer de dakconstructie 

Ga na of de constructie van je plat dak voldoende draagkracht heeft. Schakel hiervoor de hulp van je architect en/of aannemer in. Vergeet ook niet de staat van de huidige dakafwerking te controleren en vervang deze wanneer nodig. Denk na over de toegang van je terras en voorzie ook een omheining.  

Regel je vergunning 

Het is niet zomaar toegelaten om je plat dak te transformeren tot een dakterras. Vraag daarom zelf, of via je architect, bij de dienst stedenbouw van je gemeente na of er een dakterras op die plek gebouwd mag worden. Dien hiervoor een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in. Is je vergunningsaanvraag goedgekeurd, dan kun je aan de slag.  

Terras op regelbare terrasdragers 

Wil je op je dakterras graag betonnen, keramische of natuursteen tegels plaatsen? Of heb je eerder een voorkeur voor houten of kunststoffen terrasplanken? Wat je ook kiest, je plaatst ze best op regelbare Solidor kunststoffen terrasdragers. Deze hebben heel wat troeven: 

  • Waterpas terras 

De tegels worden rechtstreeks of met een aluminium draagsysteem op de kunststoffen terrasdragers geplaatst. De planken van een houten terras rusten op houten balken die op de terrasdragers voor een houten terras gemonteerd worden. Het voordeel hiervan is, dat wanneer je dakbedekking niet overal even vlak of waterpas is, je de terrasdragers naar wens kunt bijstellen en zo een vlakke ondergrond kunt creëren. Hou rekening met de opbouwhoogte als je aan de slag gaat met een houten terras of tegelterras. Bij een houten terras moet je rekening houden met de balken die eerst op de drager moeten worden geplaatst, alvorens je de terrasplanken er op kunt plaatsen. Informeer je over de verschillende systemen. 

  • Vlotte afwatering 

Controleer vooraf of de afwatering van je dak in orde is. Plaats je je tegels of planken op terrasdragers, dan heb je open voegen waardoor het regenwater vlot wegsijpelt en via het dak wordt afgevoerd. Kies je voor terrasdragers met een aluminium draagsysteem, dan kun je de waterafvoer nog beter regelen. Voorzie bij de plaatsing van je tegels of planken voor een voegbreedte van 2,3 of 6 mm en aan de zijkant een voegbreedte die groter is dan 3 mm. Ontdek terrasdragers voor een houten terras

  • Onbeweeglijk 

Dankzij de Sticksol zelfklevende bovenplaat kunnen de terrastegels niet bewegen op klikken bij ongure weersomstandigheden. Zo blijven de tegels op hun plaats liggen tot wel 11 beaufort! Informeer je over de verschillende systemen. 

  • Grote draagkracht 

Door te werken met duurzame regelbare terrasdragers in kunststof, wordt het gewicht van de tegels of planken over verschillende punten verdeeld. Daarnaast hebben ze een zeer grote draagkracht en kunnen ze elk een gewicht tot wel 2.400 kilo/m2 dragen. Heb je grote keramische tegels, of een gebogen terras, dan is Structusol hiervoor zeer geschikt. Bij tegels van 60 x 60 cm moet er een extra ondersteunende terrasdrager voorzien worden. Uiteraard moet je in dit geval ook rekening houden met de draagkracht van je plat dak. Daarnaast kun je, door gebruik te maken van het AK-gamma, voorkomen dat de tegels aan de rand omhoog komen wanneer er over gewandeld wordt. 

  • Geluidloze betreding 

Bevindt er iemand zich in het bijgebouw dan moet hij niet voortdurend de beweging op het terras horen. Dankzij de kunststoffen dragers en de integratie van verschillende soorten rubber, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Ze creëren immers meer grip en zorgen dat het contactgeluid beperkt blijft wanneer iemand over het terras wandelt. 

Wil je graag je terras plaatsen een dakterras (laten) installeren op terrasdragers? Laat je informeren door de brochure en bereken hier hoeveel terrasdrager en accessoires je nodig hebt. Heb je nog vragen? Neem hier contact op met Solidor.