Wat is kalkuitslag?

Kalkuitslag kan ontstaan bij alle producten die cement bevatten, zoals beton. Kalkuitslag ziet eruit als een witte sluier in milde vorm tot een witte korst in ernstige vorm. Je kan kalkuitslag detecteren door de steen nat te maken. Als het verschil in kleur verdwijnt, gaat het om kalkuitslag en niet om een kleurverschil van de steen zelf. Kalkuitslag brengt enkel tijdelijke esthetische nadelen met zich mee en heeft geen invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de betonproducten. In de meeste gevallen zal kalkuitslag na 1 jaar tot 1,5 jaar vanzelf verdwenen zijn.

Hoe ontstaat kalkuitslag?

Cement bevat zouten zoals calcium. De meeste kalkuitslag is ontstaan uit calcium. Door een chemische reactie van calcium met water ontstaat calciumhydroxide. Wanneer calciumhydroxide vervolgens reageert met de CO2 uit de lucht, ontstaat calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat is moeilijk oplosbaar in de regen.

Er is slechts heel weinig kalkvorming nodig om een zichtbaar effect te hebben. Kalkuitbloei is zichtbaar wanneer de vorming van calciumcarbonaat aan het oppervlak ontstaat, of wanneer het calciumcarbonaat zodanig opgehoopt is dat het tot aan het oppervlak komt.

Wat is het verschil tussen primaire en secundaire kalkuitslag?

Primaire kalkuitslag is uitslag die ontstaan is door het opdrogen van productiewater. Secundaire uitslag treedt op bij in contact komen met een externe waterbron.

Welke eigenschappen van beton beïnvloeden kalkuitslag?

Kalkuitbloei verschilt naargelang de waterdoorlatendheid en de porositeit van het beton. De waterdoorlatendheid is afhankelijk van de diameter van de poriën. Het wordt gemeten aan de hand van de snelheid waarmee water door het materiaal stroomt. De porositeit is de verhouding van het volume van de poriën tot het totale volume van het materiaal.

Water droogt aan het wateroppervlak. Het droogfront bevindt zich op de plaats waar het water verdampt. Hier worden eventueel aanwezige zouten uit het water afgezet. Hoe dichter het droogfront zich aan het oppervlak van het beton bevindt, hoe groter de kans dat de zoutafzetting zichtbaar is.

Hoe smaller de poriën, hoe meer kans op primaire uitslag, maar hoe minder kans op secundaire uitslag. Hoe smaller de poriën, hoe hoger de druk van het wateroppervlak en hoe sneller het watertransport door zuigkracht is. Het droogfront bevindt zich daardoor dichter bij het oppervlak.

Hoe kan kalkuitslag verhinderd worden?

De Marshalls replicastenen uit gegoten beton zijn behandeld met een soort vernislaag die het beton afschermt van de CO2 uit de lucht. Deze oppervlaktebehandeling vermijdt secundaire uitslag. Doordat de calciumhydroxide niet in contact komt met CO2, kan geen calciumcarbonaat gevormd worden. Tegen de tijd dat de vernislaag afgesleten is, is de meeste aanwezige calciumhydroxide in het water in de ondergrond weggesijpeld. Daarom kan oppervlaktebehandeling kalkuitslag in 80 tot 90 procent van de gevallen voorkomen.

De ondergrond moet in alle gevallen waterdoorlatend zijn, zodat het water in de bodem kan wegvloeien. Hoe minder water aanwezig in het beton, hoe kleiner de kans op kalkuitslag.

Hoe kan ik kalkuitslag verwijderen?

Verse uitslag kan je verwijderen door de kalk los te maken met een droge harde borstel. Vervolgens zuig je de losse kalk op met een stofzuiger. Opgelet, gebruik geen zeep en detergenten. Deze kunnen kalkuitslag verergeren.

Je kan kalkuitslag ook behandelen met zuiver water. Het beton moet hierbij volledig verzadigd worden. Een andere mogelijkheid is een behandeling met een zoutzuuroplossing. (goed naspoelen, want zoutzuur kan kleur en textuur aantasten). Elk van de oplossingen is echter intensief en nooit 100 procent effectief.

Lees meer hierover.

In samenwerking met Marshalls

Meer nieuws van Marshalls

Gespot: duurzame bestratingen voor je tuin, terras of oprit

Op zoek naar tegels of klinkers voor je oprit, terras of tuin?

Hoe zelf je oprit aanleggen?

De aanleg van een oprit is een dure zaak. Door dit zelf te doen, bespaar je heel wat geld.

Hoe plaats je een terras in keramische tegels?

Keramische terrastegels zijn heel erg in opmars.

De voordelen van terrastegels in groot formaat

Terrastegels in groot formaat bieden verschillende voordelen: ze zijn strak van uitzicht, doen je

GRATIS Nieuwsbrief