Is je perceel klimaatbestendig? Ontdek welke aanpassingen je kunt doen

Gepubliceerd op 05 Januari 2022

De klimaatverandering is geen fabeltje. Dat hebben velen onder ons – helaas – al aan den lijve moge ondervinden. Periodes van droogte worden afgewisseld door momenten van wateroverlast. Hoe goed is jouw perceel hiertegen bestand? Om dit te weten te komen lanceerde de Vlaamse overheid een hulpmiddel: het groenblauwpeil. Wat is dit precies?

Klimaatverandering en je perceel

De grillen van de natuur door klimaatverandering zijn ook bij je thuis merkbaar. Enerzijds tijdens de zoveelste hittegolf wanneer je gras er dor uitziet en je ’s nachts ligt te baden in het zweet en anderzijds wanneer je bij een zware regenbui het water moeilijk of niet afgevoerd krijgt. Willen we onze percelen klimaatbestendiger maken, dan moeten we focussen op blauw: regenwaterbeheer en groen: luchtkwaliteit, biodiversiteit, verkoeling en koolstofopslag. Maar hoe weet je hoe goed of slecht het met jouw perceel gesteld is? Sinds kort bestaat hier een handige tool voor.

Groenblauwpeil

Samen met Confederatie Bouw en het kenniscentrum voor gemeentelijk waterbeheer heeft de Vlaamse Overheid een laagdrempelige online tool op de markt gebracht: groenblauwpeil. Hiermee kun je gratis nagaan hoe klimaatbestendig je perceel is. Dit wordt uitgedrukt met een letter gaande van: A tot F, waarbij A het beste is en F het slechtste. Hiervoor moet je doorgeven wat er aanwezig is op je perceel. Elementen die je in de gegevens kunt opnemen zijn: daken, terrassen, opritten, andere verhardingen, waterpartijen, regenputten en infiltratievoorzieningen.

Voor de berekening geef je je adres in en geef je het type gebouw op. Er wordt gevraagd om op de kaart in te tekenen of oppervlaktes in te vullen. In de volgende stappen wordt hier dieper op ingegaan. Bereken je groenblauwpeil door in te loggen of zonder account verder te gaan.

Naast de berekening voor jouw perceel vind je op de website ook concrete tips of suggesties om je score te verbeteren en je perceel dus groener en blauwer te maken. Ook op Bouwinfo.be komt het topic ‘klimaatbestendigheid’ vaak voor. We geven je alvast enkele tips en mustreads mee.

Tips voor een klimaatbestendiger perceel

Ga om met droogte en hitte

Te hete en droge zomers, we hebben er al enkele meegemaakt. Niet alleen krijgen we het dan binnenshuis moeilijk afgekoeld, ook onze tuinen lijden eronder: dor gras, planten die slap hang en snakken naar water, gebrek aan schaduw, ... Gelukkig kun je hierop inspelen.

Zo kun je je woning koel houden met zonwering, warmtepompen en airco’s en kun je de tuin klimaatvriendelijker inrichten door in te zetten op waterbeheer, waterinfiltrerende materialen en oplossingen, aangepaste beplanting, meer biodiversiteit, …

Dijk wateroverlast in

Steeds meer hebben we te maken met intense regenbuien. De droge aardbodems en de riolering krijgen al dat water niet snel genoeg geslikt. Bovendien is er zodanig veel (onnodig) verhard. Ook in onze tuinen merken we dit: het water blijft staan en komt in het slechtste geval binnen in onze woningen. Anders en slimmer omgaan met regenwater is de boodschap. Dit kan door zoveel mogelijk regenwater op te vangen, af te wateren, bufferen, recupereren en te infiltreren op ons perceel en zo weinig regenwater naar de riolering te laten stromen. Ontdek welke slimme infiltratieoplossingen kunnen helpen bij wateroverlast.

Lees ook:

Wateroverlast in je tuin? Deze slimme oplossingen helpen hem klimaatbestendiger te maken.
Maak je trendy tuin klimaatbestendig
Infiltreren, dé oplossing om slim om te gaan met je regenwater.
Tips voor de inrichting van een klimaatbestendige tuin.
Hoe uw tuin klimaatbestendig maken? Ontdek 10 tips voor een klimaatvriendelijke tuin.
Waterpartijen en waterbeheer, onmisbaar in de hedendaagse tuin.
Lees alle artikels over waterbeheer.

 Op de hoogte blijven van het laatste bouwnieuws? Volg Bouwinfo op Facebook.