Tips voor de inrichting van een klimaatbestendige tuin

Gepubliceerd op 02 March 2021
BOX
BOX
BOX
BOX
BOX
BOX

De opwarming van de aarde en het schadelijke effect van de CO2–uitstoot zorgen voor een veranderend klimaat. Periodes van lange hitte en droogte wisselen elkaar af en onze weersomstandigheden worden extremer. Hou je je tuin ook graag groen en levend, met een aangename temperatuur om in te vertoeven? Dan kun je kiezen voor een klimaatbestendige en duurzame tuin. Ontdek de tips en informatie voor de inrichting van je klimaatbestendige tuin. 

1. Een optimale bodem

Je bodemstructuur optimaal houden helpt je tuin gezond en levend te blijven en verbetert de waterdrainage. Het is van belang te kiezen voor waterdoorlatende bodem en daarbovenop niet meer dan een derde van je tuin te verharden. Wanneer je kiest voor een tuinconstructie kun je uitkijken naar mogelijkheden waarvan verhardingen niet noodzakelijk zijn.

Laat de afgevallen herfstbladeren liggen of bedek je blootliggende grond zoveel mogelijk met compost, planten, boomschors, cacaodoppen of mulch. Dit gaat verdamping tegen en is dus ideaal tijdens droge periodes. Daarnaast helpt het ook de bodemtemperatuur te regelen én het onderdrukt onkruid.

2. Beheer regenwater 

We zullen vaker periodes met felle regenbuien zien, afgewisseld met lange droge periodes. Voor beide gevallen is het een goed idee regenwater op te vangen om watertekort en wateroverlast in de rioleringen tegen te gaan.

Bij tuinconstructies van Exterior Living kan je het waterafvoer zowel bovengronds als ondergronds voorzien. Maak eenvoudig de keuze waar het regenwater naartoe moet vloeien of vang het op met regentonnen of andere opvangsystemen.  

3. Schaduwrijke zones

Hogere temperaturen en een brandende zon zijn niet meer weg te denken zijn. De inrichting van je tuin kan er enkele graden bijdoen of van afnemen. Om tijdens de lente- en zomermaanden ook buiten te kunnen vertoeven, zijn schaduwrijke zones essentieel. Plant bijvoorbeeld een boom of twee, maar zorg er dan voor dat deze hitte– en natte bestendig is.

Kies voor een open terrasoverkapping om gezellige schaduwplekken te creëren, of ga voor een losstaande loungeruimte die perfect bij je tuin past.

4. Materiaalkeuze tuininrichting

Of je nu kiest voor een open pergolas, een aluminium overkapping of een houten beschutting voor in je tuin, bij elk type tuinconstructie is de materiaalkeuze van belang bij het creëren van een klimaatbestendige tuin.

Ideale, klimaatbestendige materialen met daarnaast goede eigenschappen op vlak van duurzaamheid en ecologie zijn onder andere volkunststof en aluminium. Ook hout is een sterk en natuurlijk materiaal.

Kleuren spelen een grote rol in je tuin! Bij hittegolven zal je dankbaar zijn voor jouw keuze voor lichtere kleuren. Donkere tinten houden namelijk meer warmte vast en kunnen je tuin een pak heter laten worden. Bij Exterior Living kun je voor heel wat tuinconstructies uw favoriete kleur aanvragen, of achteraf de constructies uit hout nog schilderen.

5. Planten of een groendak

Iedereen houdt ongetwijfeld van groen in de tuin. Ga bewust op zoek naar planten die je mooi vindt, maar ook bestendig zijn tegen hitteperiodes, langdurige natte en droogte.

Een vruchtbare en bloemenrijke tuin draagt bij tot het in stand houden van kleine diersoorten en insecten, die ook voor de mensen essentieel zijn. Kies voor een groendak voor het opvangen en bufferen van water en om de biodiversiteit te vergroten. Biodiversiteit is een soort levensverzekering voor ecosystemen, want hoe meer diversiteit, hoe beter bestand tegen ernstige problemen, zoals klimaatopwarming.

Voor wie in een appartement woont of enkel beschikt over een verharde koer, kunnen bloembakken met grote planten een optie zijn om toch schaduw en groen te integreren.

Geven deze tips je kriebels om van jouw droomtuin een klimaatbestendige en duurzame tuin te maken? Draag je ecologie en onze planeet ook hoog in het vaandel? Vraag gerust gratis en vrijblijvend de brochure over tuininrichting aan of laat je online inspireren.

Gevonden wat je zocht? Exterior Living werkt samen met verdelers die vakkundig plaatsingen uitvoeren van hun producten. Vind er snel een in je buurt

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan