Wat is de mengverhouding om stabilisé te maken?
Wanneer je stabilisé gaat afhalen bij een bouwhandel/betoncentrale, wordt er meestal rekening gehouden met 150 kg cement per kubieke meter.
Als mengverhouding voor stabilisé, wordt er standaard gekozen voor 1 deel cement, 8 delen zand. Dan heb je ook nog eens de keuze welk zand je neemt. De ene zegt rijnzand, de andere zegt lommelzand, plaatzand, nog iemand anders zal nog een ander zandtype aanraden… Wij zijn van mening dat wanneer je zand gaat halen of laat komen om stabilisé mee te maken, dat je de toepassing aan je leverancier zegt, en hij zal dan wel voor het juiste zand zorgen…
Hoe meng je dit nu?
Het maken van de stabilisé is vrij arbeidsintensief. Het zand & cement moeten namelijk met elkaar gemengd worden. Onder normale omstandigheden wordt er bij stabilisé geen water meer toegevoegd. De vochtigheid van het zand zal er namelijk voor zorgen dat je stabilisé op een normale manier kan verwerkt worden. Zit je echter met zeer droog zand, dan kun je overwegen om wat water toe te voegen. Neem daarna een handvol van het mengsel vast, knijp het samen en als het dan niet terug openvalt heb je de juiste structuur van je stabilisé.
Voor het eigenlijke mengen zijn er een aantal mogelijkheden.
Eerste mogelijkheid: Een betonmolen
Minst arbeidsintensieve werkje, doe 4 delen zand in de betonmolen. Voeg 1 deel cement toe. Laat het boeltje even draaien en voeg daarna nog 4 delen zand toe. Laat nog even draaien en giet de inhoud van de betonmolen in de kruiwagen. Het grote nadeel hier is dat er redelijk wat stabilisé aan je betonmolen gaat blijven kleven, waardoor je telkens opnieuw moet gaan schrapen… Afhankelijk van de grootte van je betonmolen, ben je ook beperkt in de hoeveelheid die je in 1 keer kunt maken.
Tweede mogelijkheid: Met de hand mengen
Niemand wil dit horen, maar dit is veruit de beste manier om stabilisé te maken. Je giet de inhoud van 3 kruiwagens op een hoop. Verdeel hierover 2 zakken cement van 25 kg. Schep alles naar een andere hoop, en laat “het mengsel” van een hoogte op de nieuwe hoop vallen zodat alles gemengd wordt. Doe dit 2 keer zodat je terug op je initiële plaats terecht komt met je mengsel. Schep het daarna in je kruiwagen en breng het naar de plaats waar het nodig is. Dit gaat sneller dan met een betonmolen, je hebt meer stablisé in 1 keer, is minder kuiswerk maar is arbeidsintensiever! Deze tip kregen we van Luk Vrebosch!
Derde mogelijkheid: Afhalen of laten komen
Een derde mogelijkheid die je hebt, is om bij een bouwhandel je gestabiliseerd zand te gaan halen of van daaruit te laten leveren. Als het om grotere hoeveelheden gaat is dit veruit de beste keuze. Het enige waar je hier rekening mee moet houden is het feit dat hetgeen geleverd wordt, binnen een korte tijd moet verwerkt kunnen worden... Dus als je in 1 keer 10m³ stabilisé laat komen, moet je dit diezelfde dag zeker verwerkt krijgen wat niet altijd van zelfsprekend is!