Een zomerse, creatieve tuin met een geschilderde tuinmuur




Kijk je uit op een saaie en inspiratieloze tuinmuur? Een likje verf creëert een zalige oase van rust in je eigen tuin. Een goede voorbereiding en de juiste producten zorgen ervoor dat je kan genieten van een blijvend mooi resultaat.
Een goede voorbereiding is het halve werk
1. Reinig je muur
Verdun bleekwater met water en was je tuinmuur af. Laat 6u inwerken. Zorg er wel voor dat je geen bleekwater morst op planten en gras. Spoel daarna af met zuiver water en een grove borstel om de groenaanslag te verwijderen. Laat lang genoeg uitdrogen.
Indien je je groen niet kan afdekken, kies dan voor Algialgues om je tuinmuur te reinigen. Deze milieuvriendelijke ontmosser moet iets langer inwerken, maar hoeft niet nagespoeld te worden.
2. Inspecteer je muur
Hoe en waarmee je je tuinmuur gaat schilderen, hangt volledig af van de staat waarin die zich bevindt. Stel je de volgende vragen:
- Is je muur al geschilderd? Zie je afbladderende verf?
- Hoe zit het metselwerk eruit? Bestaan de voegen uit zavel- of uit cementmortel? Zijn de voegen nog intact?
- Is het een vrijstaande tuinmuur? Staat de muur vochtig?
Zo stel je eventuele probleemzones vast en kan je de juiste primer vinden om deze te behandelen. Of gebruik de handige verfwijzer op de colora-site. Zo vind je zeker de juiste producten voor jouw verfproject. Twijfel je toch nog over de juiste oplossing? Ga dan even langs bij je colora-winkel en krijg advies op maat.
Los probleemzones op
1. Is je tuinmuur al geschilderd, maar niet in goede staat?
Verwijder dan de oude verflagen met behulp van Paint’Off Classic. Dit is een handig en krachtig afbijtmiddel waarmee je oude verflagen moeiteloos kan verwijderen.
2. Zie je bepaalde stukken met afbladderende verf?
Steek deze dan af met een steekmes. Als de rest van de verflaag nog intact lijkt, hoef je niet de volledige verflaag te verwijderen en is het afsteken van de afbladderende stukken voldoende.
3. Is het voegwerk niet meer intact?
Voeg dan eerst de ontbrekende stukken terug op. Bestaat het voegwerk uit oude zavelcement? Deze is vorstgevoelig en zal ervoor zorgen dat de verf na verloop van tijd loslaat. Zavelcement kan je daarom beter eerst tot 1 cm diep uitschijven en daarna hervoegen.
4. Vrijstaande muren zijn altijd vochtgevoelig.
Met het juiste verfsysteem zorg je ervoor dat je een vochtwerende laag creëert op je muur, zodat de verflagen niet loskomen. Kies voor Epofix en Coating M30 van BOSS paints als grondlaag. Epofix is een watervaste grondlaag die verpoedering fixeert en tot in de baksteen doordringt. Coating M30 zorgt voor een perfecte hechting op vochtige ondergronden en biedt een maximale waterbestendigheid.
Afwerking voor een mooi resultaat
Fan van een authentiek, zuiders karakter of heb je toch liever strakkere afwerking? Het kan allemaal. Calime is een matte en gekorrelde kalei-afwerking, beschikbaar in 22 (vooral lichte) kleuren. Deze verf op basis van kalk heeft een mineraal uitzicht en zorgt voor het typisch authentiek karakter dat licht verkleurt bij regen. Gebruik C83 als grondlaag voor Calime.
Wil je die authentieke, minerale uitstraling zonder verkleuring? Kies dan voor Pastime. Deze gekorrelde gevelverf met kalei-uitzicht is beschikbaar in alle kleuren. Als extra voordeel vult deze verf ook kleine oneffenheden in de ondergrond.
Mag het toch iets strakker? Na voorbereiding met de juiste grondlaag, kan je afwerken met Sublimat. Deze watergedragen, matte gevelverf is verkrijgbaar in alle kleuren, heeft een uitstekende levensduur én beschermt tegen groenaanslag.
Op zoek naar inspiratie? Vraag je gratis inspiratiemagazine aan en/of vraag raad in een winkel bij jou in de buurt.