Nieuw terras aanleggen: kies je vezelcement terrasplanken of houten planken?

Gepubliceerd op 08 Juni 2022

Met een eigen terras geniet je pas echt van het buitenleven. Zin om werk te maken van jouw nieuwe terras? Pak het dan meteen goed aan, zodat je jaren zorgeloos kan profiteren. Voor je terrasvloer kijk je uit naar een sterk, onderhoudsvriendelijk materiaal dat lang mooi blijft. Maar kies je dan best voor houten planken, of voor terrasplanken in vezelcement?

Terrasplanken onder de loep

Wil je een terras aanleggen, dan kies je uit diverse materialen voor je terrasvloer. Nu denk je vast aan de klassieke terrasplanken in hout. Maar tegenwoordig zie je steeds vaker de vezelcement terrasplanken opduiken. Dit composietmateriaal bestaat uit cement, water en vezels. Waarom is het zo populair, en heeft het echt een streepje voor wanneer je vergelijkt met hout? We zochten het voor je uit.

Vraag alvast hier je gratis staal aan en ervaar het gevoel van Cedral terrasplanken.  

Kostprijs en levertijd

Misschien overweeg je houten terrasplanken, omdat je houdt van een warme, natuurlijke uitstraling. Maar hout is niet goedkoop. Bovendien wordt het steeds schaarser en lopen de levertijden enorm op. Gelukkig is er een hoogkwalitatief alternatief dat dezelfde charme en warmte garandeert als hout. Bekijk inspirerende projecten.

Duurzaamheid en levensduur

Een terras moet tegen een stootje kunnen en vooral tegen elk weertype bestand zijn. Hoe scoren terrasplanken in vezelcement op vlak van duurzaamheid, vergeleken met houten planken?

Bestand tegen extreme temperaturen

In België kan de temperatuur sterk variëren. Van vrieskou tot hittegolven, we maken het allemaal mee. Helaas zijn niet alle terrasvloeren bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Terrasplanken in hout kunnen hierdoor gaan vervormen. Daar gaat de strakke look van je terras! Maar niets is minder waar met de Cedral terrasplanken in vezelcement. Die hebben een meerlaagse structuur, waardoor ze hun vorm behouden bij hitte en vorst. Ook zullen ze niet rotten bij blootstelling aan vocht.

Een karaktervolle uitstraling, ook na jaren

Vezelcementplanken zijn door en door in de massa gekleurd. Het resultaat: een unieke, uniforme kleur die jaren mooi blijft en na verloop van tijd natuurlijk verweert. Cedral terrasplanken krijgen mettertijd een stijlvol patina. Al eens nagedacht welke look je wil? Dankzij de twee breedten en vier kleuren zijn tal van designcombinaties haalbaar. Bekijk hier het kleurenpalet en vraag je gratis staal aan.

Robuust en stabiel

Een terrasvloer uit hout is lang niet zo stabiel als een buitenvloer in vezelcement, zeker niet op lange termijn. Cedral terrasplanken zijn enorm sterk en hard als steen. Dankzij hun uitgekiende composietsamenstelling gaan ze heel lang mee. Bovendien zijn ze herbruikbaar dankzij de slimme plaatsingsmethode. Houten planken moet je vaker vervangen, waardoor de kostprijs van je terras oploopt.

Brandveilige keuze

Vezelcement heeft een uitstekende brandweerstand en behoudt zelfs bij extreme hitte zijn vorm. Met brandreactieklasse van A2-s1, d0 is vezelcement volgens de Europese normen een haast onbrandbaar product. Het ontwikkelt bij brand nauwelijks rook en vormt geen brandende druppels. Stuk voor stuk belangrijke eigenschappen die hout en kunststof planken niet hebben.

Bestand tegen ongedierte

Bij onbehandeld of onvoldoende behandeld hout riskeer je schade door ongedierte. Maar ga je voor vezelcementplanken, dan is je terrasvloer prima bestand tegen ongedierte, schimmels, bacteriën én insecten.

Weersbestendig

Een terras in hout is vrij gevoelig voor verwering. Hout kan écht niet tippen aan de hoge weersbestendigheid van de Cedral terrasplanken. Wind en regen hebben er bijna geen vat op, een groot voordeel tegenover hout.

Comfort, veiligheid en onderhoudsvriendelijkheid

Hoe comfortabel, veilig en onderhoudsvriendelijk zijn houten terrasvloeren? En die in vezelcement?

Veilige en comfortabele terrasvloer

Hout kan splinteren, wat voor onaangename verrassingen kan zorgen. Na een regenbui loop je bovendien het risico om uit te glijden. Planken in vezelcement zijn een veiligere keuze. Ze splinteren niet en worden minder glad bij regenweer dankzij een antislip-afwerking. Cedral terrasplanken voelen zacht aan, waardoor je er heerlijk op kan lopen of liggen, ook met blote voeten. Op hete zomerdagen blijft je terrasvloer ook koeler. Zorgeloos genieten dus.

Minimaal onderhoud  

Houten planken moet je regelmatig reinigen, ontmossen en behandelen tegen scheurtjes, vergrijzing en ongedierte. Cedral terrasplanken daarentegen hebben maar weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze zelfs niet te behandelen, te schilderen of te beitsen. Af en toe reinigen met water volstaat om je terras er stralend schoon te laten uitzien.

Eenvoudig te installeren

Ook een vlotte plaatsing van je terras is meegenomen. Des te sneller geniet je van je kwalitatieve terrasvloer. Cedral terrasplanken zijn makkelijk te verwerken en te installeren. Ook het handige systeem met clips draagt bij tot een eenvoudige plaatsing. Vastklikken, schroeven en klaar! Ontdek hier hoe je je terrasvloer zelf plaatst of vind een ervaren vakman in je buurt.

Maak je plannen voor een eigen terras en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Cedral heeft je heel wat te bieden. Vraag gratis een inspiratiebrochure aan en leer meer over de duurzame Cedral terrasplanken in vezelcement. Je kiest uit subtiele en natuurlijke kleurtinten. Vergeet je gratis staal niet te bestellen, om zelf de fluweelzachte structuur te voelen.