Grindmatten een goed idee? Ontdek 6 veelgestelde vragen en hun antwoorden.

03/06/2025

Wil je een tuinpad of oprit waar de steentjes blijven liggen, en waar je ook na regen over kunt wandelen zonder weg te zakken? Dan zijn met steentjes gevulde grindmatten of -dallen een prima oplossing. Ze zorgen niet alleen voor een stabiele ondergrond, maar laten ook het regenwater makkelijk wegsijpelen. Wat moet je hierover weten? We zetten de zes meest gestelde vragen en hun antwoorden voor je op een rij.

1. Hoe zorgen grindmatten ervoor dat het grind niet schuift?

Grindmatten of grinddallen worden gebruikt om steentjes rondom je woning op hun plaats te houden. Enerzijds zorgen ze voor een stabiele verharding, anderzijds laten ze het regenwater in de grond infiltreren.

De grindmatten van ACO bestaan uit een kunststof honingraatstructuur met daaronder een geotextiel bevestigd. Doordat de steentjes binnen deze zeshoeken op hun plaats gehouden worden, zal het grind bijna niet verschuiven.

Hiervoor moeten de grindmatten correct geplaatst zijn. Een goed voorbereide ondergrond en gelijkmatige verdeling van het grind over de honingraten is dus belangrijk. Een dunne laag grind van 1 tot 2 cm bovenop de grindmatten geeft het mooiste resultaat. Deze laag beschermt ook de honingraten tegen beschadiging. Een dikkere laag grind vermindert de stabiliteit en zorgt voor spoorvorming.

2. Waarom hangt er geotextiel aan de grinddallen?

Het geotextiel scheidt het grind en de fundering van elkaar. Hierdoor kunnen de steentjes niet in de grond zakken. Daarnaast zorgt het geotextiel ervoor dat het onkruid grotendeels wordt tegengehouden, doordat het een extra barrière tegen kiemende zaadjes en wortels vormt. Het regenwater kan makkelijk door het textiel sijpelen terwijl de steentjes op hun plaats gehouden worden.

3. Hoe voorkom je plassen in je grind?

Om te voorkomen dat er plassen op je grind blijven staan, moet er een waterdoorlatende ondergrond onder de grindmatten voorzien worden. Hiervoor gebruikt men meestal een stabilisatiemateriaal zoals een laag zand of fijne grind. Gebruik geen stabilisé van meer dan 150 kg cement/m3, dit is namelijk niet waterdoorlatend. Houd ook rekening met de al aanwezige grondsoort. Is de grond weinig doorlatend, zoals leem of klei, dan gebruik je beter een fijne grind of zand als fundering. Lees hier meer over het plaatsen van grindmatten.

4. Wanneer welke grindmatten kiezen?

Het type grinddal dat je gaat gebruiken kies je op basis van de belasting die het zal ondervinden. Wordt er op je oprit enkel met de wagen gereden, dan zijn 3 centimeter grindmatten (eco of wit) voldoende. Komen er echter regelmatig vrachtwagens of camionetten bij jou over de vloer, dan is een Heavy Duty grinddal, die een belasting tot 450 ton/m2 aankan, de geschikte oplossing.

5. Wat met hellende oppervlakken?

Is je oprit niet helemaal vlak? Geen nood, ook op lichte hellingen kun je een strak en stabiel grindoppervlak creëren. Je kunt de grindmatten op een helling tot 10% gebruiken, vanaf 5% moeten de grindplaten met grondpinnen of verankeringshaken aan de ondergrond bevestigd worden. Hierdoor kunnen ze niet verschuiven bij belasting of zware regenval.

6. Welk type grind kun je gebruiken?

Er bestaan verschillende soorten grind die onderling verschillen in steensoort, vorm en formaat. Maar welke kies je dan?

Wil je een wandelpad creëren, dan kun je eender welke steensoort gebruiken. Moet er over gereden worden door zware voertuigen, zoals bestelwagens of vrachtwagens? Dan kies je best een harde steensoort zoals basalt, graniet of kalksteen. Deze steentjes zullen niet breken of vergruizen. En doordat ze minder poreus zijn, worden ze ook minder snel groen en laten ze minder snel onkruid door.

Ook de vorm van het grind is belangrijk. Hoekigere steentjes, ook wel split of breuksteen genoemd, bieden meer stabiliteit doordat ze onderling beter op elkaar aansluiten. Ronde stenen of kiezels verplaatsen makkelijker. 

Kies stenen van een passende grootte. De honingraten hebben een diameter van 47 mm, dus steentjes van 8 tot 16 mm zijn zeker geschikt. Deze zijn vaak op voorraad bij de bouwhandel in jouw buurt. Wordt er met auto’s over je grind gereden, dan vul je de mat zelf best met kleinere steentjes.

Heb je vragen over de grindmatten van ACOStel ze in een ACO verkooppunt in je buurt.

Op zoek naar meer inspiratie voor de afwatering in en rondom je huis? Download hier de gratis infobrochures. Of ga de producten ontdekken in een ACO-verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met ACO

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.