Geurhinder op je terras? Voorkom rioolgeuren bij je tuinafwatering

Gepubliceerd op 01 Juni 2023
ACO slimline
ACO slimline
ACO Euroline gietijzer
ACO Euroline gietijzer
ACO Europoint Voronoï
ACO Europoint Voronoï
ACO Euroline
ACO Euroline
ACO Euroline antraciet
ACO Euroline antraciet

Eindelijk is het zover: terrasjesweer. De tuinstoelen staan klaar, de barbecue smeult en de drankjes zijn lekker koel. Heerlijk! Totdat de geur van barbecuevlees en verse bloemen wordt verstoord. Door “puttekesgeur”. Hoe voorkom je dat nare rioolgeuren, afkomstig van je afwatering je terrasmoment verstoren? Dat demonstreren we hier.  

Waterafvoer aan je terras

Je terras krijgt regelmatig water over zich heen. Om schoonmaakwater en regenwater gecontroleerd af te voeren, kun je stijlvolle goten of een afvoerputje voorzien, aangesloten op de riolering of op een slim afwateringssysteem om het water te bufferen en/of infiltreren.

Gootje aan je terras: bron van geurhinder

Ruikt het niet zo fris op je terras? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Een rioolgeur kan wijzen op een verstopping, maar kan ook te maken hebben met de manier waarop je afvoergoot van je terras is aangesloten. Is deze op de riolering aangesloten? Dan kunnen er soms onaangename geuren naar boven komen. Bijvoorbeeld wanneer het hard geregend heeft, of het putje lang droog staat. Gelukkig bestaan er oplossingen om de – in de volksmond genoemde – “puttekesgeur” te voorkomen.

De juiste geurafsluiter

Met een geurafsluiter kun je de nare geuren die uit je terrasgoot opstijgen tegenhouden. Welk type oplossing je nodig hebt, is afhankelijk van de manier waarop je goot is aangesloten op je riolering. Check daarom eerst welk type gootelement je gaat gebruiken en plaats meteen al de bijhorende geurafsluiter wanneer je je nieuwe tuinafwatering voorziet. In deze #kleghetuit ontdek je er meer over. Beelden zeggen immers meer.

  • Gootelement met ingegoten uitloopopening:

Dit type afvoergoot heeft een uitloop die onderaan aan het gootelement vastzit en door de fabrikant voorzien is. Hier kun je een tweedelige geurafsluiter gebruiken die ook als bladvanger dient. Bij het onderhoud van je gootje, maak je deze ook best leeg. Bekijk het hier.

  • Gootelement met voorvorming:

Bij dit type gootelement is een voorvorming in het kanaal voorzien waarbij je zelf een gat maakt voor de uitloop. Hier kun je een driedelige geurafsluiter gebruiken. Ontdek hoe je dit bevestigt.

  • Gootelement met zijuitloop:

Bij dit type gootelement bevindt de uitloop zich aan de zijkant. Hier kan je een s-bocht voor gebruiken die als geurafsluiter zal fungeren. Check het hier.

  • Zandvanger:

Vallen er veel bladeren op je terras, dan komt een zandvanger goed van pas. Hiervoor bestaat een specifieke geurafsluiter die je in de uitloop van de zandvanger plaatst. Bekijk de video.

Meer #kleghetuit

Vragen over afwatering? Extra uitleg werkt verhelderend. Karolien deelt graag haar kennis en verduidelijkt graag aan de hand van video’s onder de rubriek ‘#kleghetuit’. Neem maar een kijkje! Heb je nog andere specifieke vragen, dan helpt ACO je graag verder. Vind hier wat je nodig hebt of neem contact op.

Op zoek naar de gepaste afwateringsoplossing voor je tuin? Ontdek ze in een ACO-verkooppunt in je buurt. Check hier de producten en download de gratis inspiratiebrochures over slim regenwaterbeheer, infiltratie en discrete afwatering aan raampartijen.