Correct afwateren
Kies je buiten voor verharding zoals tegels, natuurstenen, klinkers, gepolierde beton of kasseien? Dan is naast de correcte plaatsing van je terras of oprit, ook een goede afwatering nodig. Met afvoerputten en afvoergoten voorkom je plassen op je terras of oprit, vermijd je schade zoals vochtproblemen, scheuren en verzakkingen, én vergemakkelijk je je schoonmaakklus.
Wordt het water hierna gebufferd of geïnfiltreerd, dan kun je het slim inzetten voor je tuin. Waarmee houd je rekening bij het kiezen van de geschikte afvoergoot? We beantwoorden enkele belangrijke vragen. P.S. bekijk de #kleghetuit-video voor een sneller overzicht.
Waar plaats je je afvoergoot?
Is er een aftappunt met kraantje aan je terras gemonteerd, dan kun je het water ter plekke afvoeren met een afvoerput. Wil je echter het water van je volledige terras afvoeren, dan kies je best voor een afvoergoot. Die plaats je verzonken op het einde van je terras, zodat het water via je licht hellend terras afloopt (1 cm per 1 meter) en in de goot stroomt. Je kan je afvoergoot bovendien aansluiten op infiltratieblokken of infiltratiekratten. Deze nemen het overtollige water op en geven het ondergronds langzaam terug af aan de aarde.
Ook in je oprit kan je een afvoergoot plaatsen ontdek er meer over in deze #kleghetuit-video.
Welke afvoercapaciteit heb je nodig?
Hoeveel water moet je afvoergoot gaan verwerken? Aan de hand hiervan bepaal je de maat van de goot die je nodig hebt. Bij een standaardterras is een goot van 10 centimeter breed voldoende. Komt het water van een helling, dan neem je je goot best wat breder zodat het water er niet overschiet. Laat je adviseren in een ACO-verkooppunt.
Hoe hoog mag je goot zijn?
Ook de inbouwhoogte van je afvoergoot is belangrijk. Is de ruimte beperkt, dan kies je eentje van 6 cm hoog. Kun je hem makkelijk inbouwen en heb je voldoende ruimte, dan kies je voor eentje van 10 cm hoog. Er zijn verschillende types Euroline afvoergoten verkrijgbaar in de twee inbouwhoogtes. Ontdek hier alle afvoergoten.
Wat is de vereiste belastingklasse?
Hoeveel gewicht komt er regelmatig op je afvoergoten terecht? De meeste goten aan een terras worden enkel bewandeld en worden dus weinig belast. Hier is een goot met belastingklasse A 15 meestal voldoende. Maar het kan natuurlijk ook dat een goot aan een inrit regelmatig overreden wordt met een wagen of een zwaarder voertuig. Dan moet je goot al tegen een stootje kunnen. Voor personenwagens is eentje met belastingklasse B 125 geschikt.
De belastingklasse van je ACO afvoergoot herken in een oogopslag aan de hand van duidelijke icoontjes die bij de producten staan. Een fiets voor belastingklasse A 15, een auto voor belastingklasse B 125. Ontdek hier meer over de belastingklassen.
Keuze materiaal en design goot
Staan er veel bladverliezende bomen in de omgeving van je terras of oprit? Dan kies je best een goot met kleine roosteropeningen zoals bijvoorbeeld de Euroline Inox of eentje die je makkelijk kunt openen en reinigen.
Maar het oog wil ook wat, de afvoergoot die je kiest moet niet alleen praktisch zijn, maar ook bij de uitstraling van je terras passen. Ga je voor een klassieke afvoergoot, een designuitvoering of een discrete sleufgoot? Aan jou de keuze. Is de keuze moeilijk, laat je dan adviseren.
Op zoek naar de juiste afvoergoot of andere afwateringsoplossingen voor je tuin? Doe ideeën op in de gratis inspiratiebrochures, download ze snel. Extra vragen bij je aankoop? Men helpt je graag verder in een ACO-verkooppunt in je buurt.