Een drempelloze overgang van binnen naar buiten? Het kan met BFL!

Gepubliceerd op 19 Februari 2020

Vandaag de dag zien we steeds meer nieuwbouwwoningen met een strakke en moderne look in het straatbeeld verschijnen. Een minimalistisch ontwerp is allemaal goed en wel maar je moet hierbij ook rekening houden met praktische elementen. Denk bijvoorbeeld maar aan een degelijke waterafvoer. Dankzij het innovatieve afwateringssysteem Euroline Discreet Inox BFL van ACO wordt het nu mogelijk om een drempelloze overgang van binnen naar buiten te voorzien, en dat zonder risico’s op binnenvloeiend water.

BFL in de praktijk

Bij de bouw van een moderne nieuwbouwwoning in het Limburgse Halen bood BFL een praktische oplossing die helemaal in lijn ligt met het strakke en minimalistische design van de woning. Het voorzien van een naadloze overgang van binnen naar buiten is iets waar architecten al lang mee worstelen, vooral omwille van de risico’s op vlak van waterinfiltratie. Maar met de lancering van BFL zag Achten Architectuur een mogelijkheid om een discrete waterafvoer te voorzien die volledig aansluit bij de gewenste look & feel.

Eén mooi geheel

Door het gebruik van BFL is de afvoergoot bijna onzichtbaar en blijft het niveau tussen binnen en buiten quasi gelijk. In deze nieuwbouwwoning zorgt dit voor een mooie uniformiteit die extra benadrukt wordt door de vele glaspartijen op het gelijkvloers. “We konden dezelfde tegels en hetzelfde voegenpatroon van binnen naar buiten laten doorlopen”, vertelt Hermen Achten van Achten Architectuur. “Een standaard afvoergoot zou ervoor zorgen dat het patroon wordt gebroken, maar Euroline Discreet Inox, met zijn opening van slechts 1 centimeter, laat toe om de voegen heel mooi te laten doorlopen.” Bovendien voorziet dit innovatieve afwateringssysteem ook een praktische oplossing voor het onzichtbaar opvangen van slagregen langs de grote glaspartijen. Zo zijn de bewoners zeker dat het water komend van de ramen en het druipwater van de raamprofielen niet binnenloopt.

Technische uitblinker

De nieuwbouwwoning ligt in overstromingsgevoelig gebied. Het was dus zeer belangrijk om een goot te kiezen die voldoende garanties biedt op technisch vlak. Achten had hiervoor genoeg vertrouwen in de drempelloze oplossing van ACO. “Het niveau van de buitenterrassen loopt gelijk met het niveau van de binnenruimtes van de woning. Aan de buitenkant van de terrassen bij de overgang naar de omliggende tuin voorzagen we wel een niveauverschil van om en bij de 20 centimeter. Dat creëert een extra buffer voor het water in geval van een overstroming.” Daarnaast is het systeem ook erg onderhoudsvriendelijk. Via een toegangsluik blijft de gootlijn perfect toegankelijk en kan je hem gemakkelijk reinigen wanneer nodig.

Professionele ondersteuning

Een standaard afvoergoot plaatsen kan iedere doe-het-zelver, maar bij het plaatsen van Euroline Discreet Inox BFL komt enig coördinatiewerk kijken. De technisch adviseur van ACO kwam dan ook ter plaatse om de nodige ondersteuning te bieden. Zowel de architect en aannemer als de bouwheer blikken tevreden terug op het project en zijn erg blij met het eindresultaat. “Als we met een traditionele, brede goot hadden gewerkt, hadden we nooit dit minimalistische karakter en beoogde visuele effect bereikt”, zegt Hermen Achten.

Ben jij ook op zoek naar een discrete waterafvoer die helemaal aansluit bij de vormgeving van je woning? Ontdek dan het minimalistisch ontwerp van de Euroline Discreet Inox BFL in het dichtstbijzijnde ACO verkooppunt of neem contact op met de specialisten van ACO.