Leg je groene parkeerplaats of tuinpad aan met grasdallen

Gepubliceerd op 03 May 2016

Met grasdallen in kunststof leg je op een snelle manier een stabiele groene parkeerplaats of een tuinpad aan. Grasdallen zijn tegels waarin je gras zaait. Als het gras eenmaal groeit, heb je een perfect gazon of grasveld dat niet verhard en toch berijdbaar is. Met grind kan je ook aan de slag, daarvoor bestaan er grindstabilisatiematten, die zorgen voor een vaste voet op paden en opritten.

Eenvoudige oplossing

Voor een extra parkeerplaats naast je oprit of een proper tuinpad heb je niet per se een betonverharding of klinkers nodig. Een eenvoudige oplossing zijn grasdallen in kunststof. Die zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te plaatsen. Gemiddeld kunnen de grasdallen een belasting van 250 ton per vierkante meter dragen. Dit volstaat ruimschoots om er met een wagen over te rijden. Door de open structuur van de dallen kan het regenwater goed afvloeien en blijven er geen plassen op het gras staan.

Nog meer voordelen?

Grasdallen bestaan uit gerecycleerde kunststoffen, die prima bestand zijn tegen vorst. Ze sluiten naadloos aan op een groene omgeving. Na het inzaaien kan je de grasdallen wel niet direct benutten. Het duurt vier tot zes weken voor het gras voldoende gegroeid en sterk is om het te belasten. Het onderhoud kan je vergelijken met dat van een normaal grasveld. Wil je een prachtige groene grasmat, dan zal je regelmatig moeten maaien en bemesten.

Grasdallen
 

Is dit een dure of goedkope oplossing?

Last but not least zijn grasdallen relatief goedkoop. De kostprijs hangt af van het type grasdal, het aantal vierkante meter en de voorbereidende werkzaamheden die moeten gebeuren. Kunststof grasdallen zijn bovendien goedkoper dan varianten in beton en kosten zo’n 18 tot 20 euro per vierkante meter. Reken voor het aanleggen op ongeveer 50 tot 70 euro per vierkante meter (inclusief materialen voor een duurzame, waterdoorlatende fundering).
 

Egale en keurige oprit

Hedendaagse tuinontwerpen gaan creatief om met verschillende soorten verhardingen. Een combinatie van waterdoorlatende en -ondoorlatende verhardingen oogt niet alleen mooi, maar is ook een slimme zet. De infiltratie van regenwater is immers gunstig voor de grondwaterstand en gaat een verzadiging van de riolering tegen. Meer en meer opritten worden dan ook aangelegd met grindstabilisatiematten, die door de honingraatstructuur alle grindsoorten met een korrelgrootte van 3 tot 16 millimeter netjes op hun plaats houden. Het oppervlak heeft een keurig egaal uitzicht en biedt sterkte en stabiliteit voor zowel voetgangers als alle verkeer. Grindstabilisatiematten worden aan de onderzijde bekleed met een waterdoorlatende worteldoek. De matten zijn 100 procent recycleerbaar en dus op-en-top milieuvriendelijk. Klik hier Het totale prijskaartje hangt af van verschillende factoren waaronder het type kiezels, de dikte van de funderingslaag,... De grindstabilisatiematten kosten zo’n 20 tot 25 euro per vierkante meter.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan