Zelf kunstgras plaatsen: welke ondergrond is hiervoor geschikt?

Gepubliceerd op 01 Augustus 2023

Wil je een groene toets toevoegen aan je balkon, terras of tuin? Zoek je een oplossing die je makkelijk zelf kan plaatsen en niet veel onderhoud vraagt? Dan is kunstgras ideaal. Zorg wel voor een goede ondergrond. Waar moet die aan voldoen en hoe bereid je hem voor? We spitten het voor je uit. 

Snel een groen grastapijt zonder onderhoud

Kunstgras is doorheen de jaren geëvolueerd tot een kwaliteitsvol product dat bijna niet te onderscheiden is van echt gras. Bovendien heeft het heel wat voordelen: comfortabel, onderhoudsvriendelijk, duurzaam, kostenbesparend, esthetisch, … Het behoudt altijd zijn groene uitstraling, je hebt er nauwelijks onderhoud aan én het is snel geplaatst.

Heb je een tuin maar niet de tijd of skills om je gazon te onderhouden? Wil je snel je (dak)terras of balkon opvrolijken met een groen tapijt? Een veilige speelzone voorzien voor de kinderen? Een mooie groene rand creëren rondom je zwembad? Kunstgras komt op verschillende plekken tot zijn recht. Bovendien kun je het makkelijk zelf plaatsen.

Doe-het-zelf kunstgras

Kunstgras is een relatief makkelijk doe-het-zelf product. Vaak is het een kwestie van meten, de kunststoffen grasmatten uitrollen, bijsnijden en -passen waar nodig. Op het einde borstel je de ‘grassprieten’ tegen de richting in om een natuurlijk volume te creëren. Bestel je kwaliteitsvol kunstgras makkelijk online. Eerst een stukje kunstgras bekijken? Bestel hier je stalenpakket.

Ondergrond om kunstgras op te plaatsen

Wil je kunstgras plaatsen? Niet zonder goede voorbereiding. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Enkele dingen waar je rekening mee moet houden voordat je aan de slag gaat zijn: de legrichting, de afvoer van regenwater en de ondergrond.

Kunstgras kan zowel op een zachte als een harde ondergrond geplaatst worden.

Zachte ondergrond

Wil je kunstgras plaatsen op een zachte, losse ondergrond? Dan zal je de oppervlakte eerst egaal moeten maken. Verwijder eerst het onkruid volledig, maar gebruik hiervoor geen verdelgers. Verwijder puin en wortelen en verpulver aardkluiten. Bedek daarna het stuk grond met zand en druk het geheel aan, eventueel met een vibrerende plaat. Egaliseer de grond, trek hem effen met een houten plank of hark. Check tenslotte of de ondergrond voldoende stabiel, drainerend, effen en goed aangedrukt is. Is de grond voldoende voorbereid, dan is het tijd voor de plaatsing van je kunstgras.

Kunstgras op een zachte ondergrond (gras of zand) leg je steevast op een geotextiel. Hierdoor worden zonnestralen geblokkeerd, kan er geen onkruid door je tapijt groeien en wordt regenwater vlot doorgelaten. Je kan je gazon vastzetten met bevestigingshaken. Volg voor de plaatsing van je kunstgras de instructies van de fabrikant.

Harde ondergrond

Bij een harde grond vertrek je ook van een egale ondergrond. Verwijder eventuele steenpuin, borstel het oppervlakte, egaliseer wanneer nodig, … Plaats het kunstgras volgens de instructies van de fabrikant. De stroken kunstgras kun je aan elkaar maken met naadband. Het geheel kun je tijdelijk aan het harde oppervlak bevestigen met vijzen of permanent met hars. Volg ook hier de instructies van de fabrikant.

Bestel kwalitatief kunstgras makkelijk online

Zoek je natuurgetrouw kunstgras voor je tuin, terras of balkon dat je zelf kunt plaatsen? Bestel Exelgreen grasmatten online op Bouwdepot.be en haal ze af in een van de afhaaldepots in Vlaanderen. Lekker makkelijk. 

Evergreen kunstgras is bij Bouwdepot verkrijgbaar in twee looks gemaakt uit bruin-beige gekruld garen of groen-beige gekruld garen. Het materiaal is nauwelijks te onderscheiden van echt gras en van zeer sterke kwaliteit. De tapijten bestaan in breedtes van 1, 2, 3 en 4 meter met grassprieten van 20 tot 50 mm hoog. Het heeft – afhankelijk van je keuze - een garantie van 6, 8 of 10 jaar. Bestel je Exelgreen kunstgras makkelijk online en geniet voor altijd van een groene grasmat. Denk ook aan je Exelgreen geotextiel en bijhorende accessoires zoals naadbanden, bevestigingshaken, kleefpatches, …

Tip: maak vooraf een legplan (inclusief legrichting van de matten) en meet hoeveel vierkante meter grasmatten en hoeveel accessoires je nodig hebt. Zo heb je voldoende materiaal ter beschikking en weet je perfect hoe je je kunststoffen grastapijten gaat leggen. Handen uit de mouwen! 

Op zoek naar het geschikte bouwmateriaal voor je doe-het-zelfklus? Bestel het makkelijk online op Bouwdepot.be en haal je bestelling op in een van de 12 afhaaldepots.