Kunstgras onderhouden? Zo gaat je eeuwig groen gazon langer mee.

Gepubliceerd op

Tegenwoordig is er steeds beter kunstgras te vinden met een realistische uitstraling, gemaakt van kwaliteitsvol materiaal en een beloofde langere levensduur. Het weinige onderhoud ervan is een groot voordeel. Bovendien geniet je in geen tijd van een groen grastapijt. Hoe houd je je kunststof gazon in goede staat? Hier houd je rekening mee.

Beperk het onderhoud van je kunstgras: 3 tips

1. Kies kwaliteitsvol kunstgras

Hoe goed je kunstgras eruit ziet en blijft uitzien, is afhankelijk van het type dat je kiest. Tegenwoordig bestaan er kunstgrassen die bijna niet te onderscheiden zijn van echt gras, gemaakt uit kwaliteitsvol UV-bestendig materiaal. Vaak krijg je dan ook een jarenlange garantie. Naast het realistische uiterlijk zijn ook de sterkte, scheurvastheid en doorlaatbaarheid van het kunstgras belangrijke kwaliteitsfactoren. Ontdek kwaliteitsvol kunstgras.

Bestel kwaliteitsvol kunstgras online

Wil je graag kunstgras voorzien in je tuin of op je balkon of terras? Met wat handigheid plaats je dit eenvoudig zelf. Schaf het juiste materiaal aan, volg de plaatsingsinstructies van de fabrikant en geniet van het eindresultaat. Bestel je kwaliteitsvol kunstgras en benodigdheden (voor de bevestiging en verbinding van de stroken, …) makkelijk online en laat het leveren in een van de Bouwdepot afhaaldepots. Wil je het kunstgras vooraf bekijken en een stukje thuis testen? Bestel een stalenpakket kunstgras.

2. Zorg voor een goede ondergrond

Mooi makkelijk zo’n kunstgras, maar niet zonder goede ondergrond. Kunstgras kan zowel op een zachte als een harde ondergrond geplaatst worden. Voordat je begint, moet je de ondergrond voorbereiden zodat het kunstgras in de perfecte omstandigheden geplaatst kan worden. Belangrijk is een vlakke, onkruidvrije ondergrond voorzien van een correcte afwatering. Lees hier meer over het voorbereiden van de ondergrond.

Ga je je kunstgras plaatsen op een zachte, zanderige ondergrond, dan leg je een geotextieldoek op het hele oppervlak. Zo voorkom je dat onkruid door je kunstgrasmat groeit.

3. Plaats je kunstgras correct

De plaatsing van je kunstgrasstroken is ook belangrijk. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. Rol de stroken altijd in dezelfde richting naast elkaar uit en plaats het gras met de poolrichting naar de plaats van waaruit je je gazon zult zien. Zorg voor goede overgangen en bevestig de grasmatten, zoals voorgeschreven, correct aan de ondergrond. Easy!

Onderhoud kunstgras

Normaal onderhoud

Kunstgras onderhouden is eigenlijk niet zo moeilijk. Voor een normaal maandelijks onderhoud van je kunstgras op een zachte ondergrond, borstel je de ‘grassprieten’ op met een stijve nylon borstel (of een speciale elektrische borstel). Doe dit in de tegenovergestelde richting zodat de sprieten zich terug recht trekken. Kunstgras op een harde ondergrond kun je stofzuigen. Je kan je kunstgrasmat ook behandelen tegen mos of onkruid. Raadpleeg hiervoor de adviezen van de fabrikant.

Vlekken

Een ongelukje is snel gebeurd. Gelukkig kun je vlekken op kunstgras verwijderen. Heb je per ongeluk gemorst, dan maak je je kunstgras op dat moment makkelijk schoon met water en zeep. Hiervoor bestaan er speciale kunstgraszepen maar een niet-agressief schoonmaakmiddel is ook al goed. Spoel met water. Hardnekkige vlekken veroorzaakt door chemische producten, vlekken door huisdieren, of mossen en schimmels zijn ook te verwijderen. Raadpleeg voor het verwijderen ervan het advies van de fabrikant.

Sneeuw en ijzel

Ligt je kunstgras in de buitenlucht, dan ondervindt het wisselende weersomstandigheden zoals neerslag. Sneeuw en ijs kunnen geen kwaad en kun gerust laten liggen. Wil je je kunstgras toch sneeuw- of ijsvrij maken? Dat kan. Volg hiervoor de tips van de fabrikant.

Bouwen, verbouwen of klussen? Steek zelf de handen uit de mouwen en bestel je bouwmateriaal online op Bouwdepot.be. Laat het leveren in je favoriete afhaaldepot in je buurt of bij jou thuis, en ga aan de slag. Snel en makkelijk.