Wanneer en hoe moet je je gazon bemesten?

Wil je genieten van een mooi gazon? Dan is een goed onderhoud aangewezen. Gras heeft net als planten licht, water, lucht en voeding nodig om te leven. Goede meststoffen horen daar ook bij. Hoe en wanneer bemest je je gazon? Je tuinaannemer weet raad. Krijg hier alvast enkele tips.
Waarom je gras bemesten?
De bodem van je gazon verliest voortdurend voedingselementen, bijvoorbeeld wanneer de grassnippers worden weggehaald of als regenwater de voedingselementen wegspoelt. Daarom is het noodzakelijk om je gras te bemesten. Zo blijft de bodem vruchtbaar en houd je je gazon mooi. Maar let op, bemesten doe je niet onvoorbereid. Te veel bemesten kan, door de uitspoeling van de nutrieten, namelijk het milieu schaden. Vraag je tuinaannemer in de buurt naar een milieuvriendelijke bemesting.
Welke bemesting kiezen voor jouw gazon?
Moet je nu organische of chemische meststoffen kiezen? Dat is slechts een van de vragen waarop je tuinaannemer op kan antwoorden. Niet alleen het soort meststoffen, maar ook de toedieningswijze, het tijdstip en de hoeveelheid, is belangrijk. Ga voor een evenwichtige en complete NPK + Mg-formule. Kies eerder voor kleine meststofkorrels, die zorgen voor een homogene verdeling en uiteindelijk dus ook voor een uniforme grasgroei en kleur. Doe alvast inspiratie op voor een mooie tuin.
De zuurtegraad van je gazon
Groeit er veel mos in je gazon? Dit kan wijzen op een kalkgebrek en dus een zure bodem. De zuurtegraad kun je meten, laat je hiervoor bijstaan door een vakbekwame adviseur. Bij extreem zure bodems vermindert immers de werking van meststoffen. Door te bekalken kan de zuurtegraad terug op punt gesteld worden. Om een idee te krijgen: voor een jaarlijks onderhoud heb je ongeveer zo’n 8 à 10 kg kalk per are nodig. Het kalken kan al aan het einde van de herfst, in het begin van de winter gebeuren maar meestal wordt dit in de lente gedaan voor het bemesten van het gazon. Vraag advies aan je tuinaannemer voor de juiste werkwijze.
Wanneer moet je je gazon bemesten?
Meststoffen strooi je meestal van maart tot mei. Wil je een mooi resultaat, dan herhaal je dit best tijdens de nazomer. Bemest je je gazon in het najaar, dan heb je ook een gezonde grasmat in de winter en kan er tijdens deze periode minder mos zich ontwikkelen. Ontdek enkele prachtige tuinen.
Een jonge grasmat bemesten
Een jonge grasmat heeft gepaste voeding nodig. Aangepaste, extra bemesting zorgt ervoor dat de jonge grasmat mooi dichtgroeit. Bij de aanleg in het voorjaar kun je de grasmat bemesten na een derde of vierde maaibeurt. Leg je je grasmat in het najaar aan, dan bemest je best in het voorjaar. Wil je zeker zijn dat je gazon correct bemest wordt? Laat je bijstaan door een tuinaannemer in je buurt. Ontdek ook de andere tuinklussen waarbij een tuinaannemer je kan helpen.
Heb je hulp en advies nodig bij een tuinklus? Doe ideeën alvast op in de inspiratiebrochure en vind een tuinaannemer in je buurt.
Lees ook: