Hoe moet je je gazon verticuteren? Enkele tips

Gepubliceerd op 04 Mei 2020

Na een tijdje kan er een viltlaag van plantaardig materiaal ontstaan in je gazon. Dit kun je oplossen door je grasmat te verticuteren. Wat houdt deze tuinklus precies in en hoe ga je aan de slag? Ontdek enkele tips.

Waarom je gras verticuteren?

Een mooi groen gazon vraagt om het nodige onderhoud. Doe je er niet veel aan, dan kan de bovenste laag op den duur vervilten. Deze viltlaag is een verzameling van plantaardig materiaal zoals: resten gemaaid of afgestorven gras, stengels, mos, onkruid, uitlopers, organisch afval, enzovoort. Je gras verticuteren kan hierbij helpen. Je gazon krijgt dan een soort van diepe kambeurt, waardoor je grasmat terug kan ademen en het water gemakkelijker zijn weg naar de bodem vindt. Gras verticuteren is een hels karwei en je gazon ziet er eventjes verschrikkelijk uit. Maar het resultaat achteraf is zeker de moeite waard. Droom alvast weg bij enkele inspirerende tuinen.

Hoe je gras verticuteren?

Om je gazon te verticuteren gebruik je een verticuteermachine. Deze machine verwijdert met messen of tanden de viltlaag uit het gras. Hierbij is het belangrijk dat er op de diepte gewerkt wordt. Zo voorkom je dat de wortels van je grasmat te veel beschadigd worden. De precieze diepte is afhankelijk van de staat van je grasmat. Stel de diepte bijvoorbeeld in op een halve centimeter. Laat je je gras liever verticuteren door een professional? Vind een tuinaannemer in je buurt.

Wanneer je gazon verticuteren?

Kies het juiste tijdstip om te verticuteren, zo kan je grastapijt mooi dichtgroeien. Van maart tot april is een goede periode. Dan komt de grasgroei immers terug op gang. Je kunt ook in het najaar (september) verticuteren, maar houd er rekening mee dat het gras nog voldoende moet kunnen groeien om je grasmat te herstellen.

Een verticuteermachine vinden

Niet iedereen heeft een verticuteermachine in zijn tuinhuisje staan. Je kunt er eentje huren en wensen dat je tuin maar half zo groot was, of je kunt een tuinaannemer contacteren. Hij heeft immers het juiste materiaal en is ervaren in zo’n klus. Ook kan hij de oorzaken achterhalen van het vervilten van je gazon en zo de juiste oplossing voorstellen. Vind een tuinaannemer in je buurt. Zo kun jij rustig genieten van een gazon in perfecte staat.

Wil je graag je gazon laten verticuteren of heb je een andere tuinklus die je wilt laten uitvoeren door een professional? Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt.

Lees ook: