Welke spade kiezen voor je klus?

Gepubliceerd op 24 March 2021

Op zoek naar een geschikte spade voor je (tuin)klus? Spades vind je in allerlei soorten, vormen, uitvoeringen en prijsklassen. Daardoor is het vaak moeilijk kiezen wanneer je in de winkel staat of online op zoek bent. Met deze 5 tips maak jij de juiste keuze voor jouw project! 

Bepaal de grondsoort

Je tuin omspitten doe je om de grond luchtiger te maken en ervoor te zorgen dat de grond het water beter doorlaat. De grondsoort is belangrijk bij het kiezen van de juiste spade, want in zware grond moet je dieper spitten dan in zachte. Heeft je tuin eerder een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld klei? Kies dan voor een smalle, lange gesmede spade met een blad dat wat dikker is. Zachte grond daarentegen bewerk je best met een korte, brede spade.

Een dul of een veer?

Vervolgens bepaal je of je een spade met een dul of met een veer nodig hebt. Bij een veerspade is de steel bovenaan het blad bevestigd met een klinknagel, ideaal voor zwaarder werk. Voor licht werk kies je best een spade met een open dul of ronde huls. Graag hulp bij je keuze? Vind de juiste spade voor je klus en ontdek meteen een verdeler in je buurt.

Bepaal je klus

Waarvoor wil je je spade gebruiken? De klussen waarvoor je je spade gaat gebruiken, bepalen mee welke vorm, lengte en afwerking je spade nodig heeft. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Spitten en graven

Ga je je tuin omspitten? Dan gebruik je best een tuinspade, want het relatief recht blad is hier heel geschikt voor. Eerder van plan om je gazon en plantenborders af te boorden? Dan is een graskantsteker met afgeronde vorm jouw partner in crime. Een spade is in dit geval niet ideaal, want daarmee is mooie, rechte lijnen maken praktisch onmogelijk door de gebogen snede. Niet zeker welke spade of graskantsteker jij best kiest? Vraag advies aan een professional.

Een plantgat of geul rond struiken en bomen graven

Voor het uitgraven of verplanten van struiken en bomen gebruik je best een boomspade. Dit harde werk wordt een fluitje van een cent dankzij het lang smal blad en de bladdikte van 3,5 mm. Plantwortels maken geen schijn van kans, want de scherpe snede onderaan deze spade snijdt ze zo door twee. Ontdek robuuste boomspades online.

Graven van diepe geulen of kabelsleuven

Een grondwerkspade heeft de juiste vorm voor het graven van diepe geulen of sleuven. Het lang en relatief smal blad met een dikte van 2,5 tot 3 mm en de scherpe snede onderaan zorgen ervoor dat je makkelijk en vlot door de grond spit. Ontdek diverse grondwerkspades online en vind de ideale spade voor jouw tuin.

Vind de juiste spadesteel voor je klus

Bij het kiezen van een spadesteel moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo spelen de lengte, het materiaal, de dikte en het handvat een belangrijke rol. Als de steel van je spade te kort is, zal je je rug belasten. Maar als de spadesteel te lang is, krijg je een enorme druk op je schouders. Verder zijn er drie soorten materiaal: rechtdradig essenhout, hickory hout en fiberglassteel. Dit zijn alle drie degelijke materialen, met elk hun eigen specialiteit. De stevigheid van je spade hangt ook af van de dikte van de steel. Deze kies je afhankelijk van hoe zwaar je werk is. Tot slot zijn er drie soorten handvaten: een T-handvat, een D-handvat en een bolsteel. Benieuwd naar de juiste steel voor je spade? Ontdek meer tips voor het kiezen van je spadesteel.

Kies het juiste spadeblad, al dan niet met voettreden

Naast de grootte en de vorm van het spadeblad is ook de dikte van belang. Als het blad te dun is, kan de spade gaan plooien. Als je zwaar werk gaat doen, kies je best voor een blad van 3 tot 3,5 mm uit hoogwaardig gelegeerd staal. Een gladgepolijst blad dat gehard is tot aan de dul, levert het beste resultaat. Handgesmede spadebladen zijn bovenaan dikker voor de stevigheid en onderaan uitgesmeed zodat ze dunner en scherp zijn. Graven zorgt voor een blijvende scherpte omdat je het blad op die manier slijpt. Bij zware grond zijn voettreden handig om de spade vlot in de grond te duwen. Ze voorkomen bovendien schade aan je schoenen en kwetsuren door wegglijden.

Hou rekening met je budget

De afwerking en uitvoering van een spade bepalen mee de prijs. Hou daarom goed in het achterhoofd waarvoor je de spade gaat gebruiken en hoe vaak. Zo heb je voor een kleine tuin normaal gezien geen nood aan professioneel materiaal.

Op zoek naar de juiste kwalitatieve spade voor je klus? Laat je gidsen door de online keuzehulp. Je vindt meteen een verdeler in je buurt. Nog vragen over je keuze? Neem dan contact op met een specialist voor advies.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan