Welke planten kiezen voor je tuin?

Gepubliceerd op

Planten brengen kleur en leven in de tuin, en maken die aantrekkelijker. Welke planten zijn geschikt voor jouw tuin en gewenste tuinstijl? En waar plaats je ze best? Je tuinaannemer adviseert je graag over de beplanting voor je tuin. Daarbij houdt hij/zij rekening met diverse belangrijke factoren. Ontdek waar je best op let bij het kiezen van planten en vraag je tuinaannemer om advies.

First things first: laat een tuinontwerp maken

Voor je planten kunt gaan kiezen voor je tuin, heb je een tuinontwerp op maat nodig. Zo’n ontwerp is de basis van elke tuin met een doordachte indeling. Een tuinaannemer heeft de nodige kennis en ervaring om jouw wensen te vertalen naar een geslaagd tuinplan. Hij of zij werkt samen met jou een goede indeling uit voor je tuin en denkt na over de invulling ervan. Op basis van het tuinontwerp kan de tuinnemer een beplantingsplan uittekenen: een tekening die de plaats van de verschillende planten aangeeft, met een plantenlijst. Vind een tuinaannemer in je buurt en maak een afspraak om je tuinwensen te bespreken.

Informeer je over de ligging van je tuin

Bij het maken van het tuinontwerp en het beplantingsplan houdt je tuinaannemer rekening met de ligging van je tuin. Is je tuin ten opzichte van de zon gericht op het noorden, zuiden, oosten of westen? Ook belangrijk: wanneer is er zon in je tuin, en wanneer is er schaduw? Zonlicht zorgt ervoor dat je tuin er levendiger uitziet. De kleuren komen tot leven en zelfs in de hete middagzon kun je mediterrane planten laten groeien. Aan de andere kant is zonlicht minder geschikt voor schaduwplanten. Een tuinaannemer kan je adviseren over de ideale beplanting voor je tuin, rekening houdend met de ligging van je tuin. Bij het wisselen van de seizoenen veranderen de zon- en schaduweffecten in de tuin. De tuinaannemer zal bij het ontwerp van je tuin ook rekening houden met de verschillende lichteffecten in de seizoenen. Vind hier een tuinaannemer in je buurt en maak een afspraak.

Hou rekening met het klimaat en de bodem

De kans op een mooie, gezonde tuin is veel groter als je uitgaat van de natuurlijke situatie. Informeer je daarom over planten, bloemen, bomen en struiken die bij je streek en de bodem van je tuin passen. Een voorbeeld: in het oosten van Limburg zijn de temperatuurverschillen gemiddeld genomen groter dan aan de Belgische kust. Hoe oostelijker je woont, hoe meer winterhard of vorstresistent je planten dus best zijn. Ook de bodemsoort (de verhouding tussen zand, leem en klei), de vochtigheid en de zuurtegraad van de bodem bepalen mee welke planten goed zullen groeien en bloeien in je tuin. Verder speelt de aanwezigheid van voedingsstoffen in de bodem een rol. Er zijn planten die alleen goed groeien op voedselrijke grond (bv. de grote ridderspoor) en andere die pas opleven als ze op een arme grond staan (bv. dophei). Je tuinaannemer adviseert welke planten geschikt zijn voor jouw tuin, en waar in je tuin ze het best zullen gedijen.

Goed om te weten: is de bodem van je tuin erg nat? Dan moet die mogelijk gedraineerd worden. Heel wat planten houden immers niet van natte voeten.

Welke sfeer en tuinstijl wil je?

De planten die je uitkiest, zullen moeten passen in het totaalplaatje dat je voor ogen hebt. Hou je van een natuurlijke tuin, of eerder van strak en minimalistisch? Heb je een specifieke tuinstijl in gedachten, bijvoorbeeld een Japanse tuin, een landelijke tuin of een mediterrane tuin? Welke sfeer moet je tuin uitstralen? Denk hier al eens over na. Je tuinaannemer weet welke bloemen, planten, struiken, hagen en bomen bij welke tuinstijl passen en geschikt zijn voor jouw tuin. Met zijn of haar advies bekom je precies de sfeer die je wil. Nog niet zeker welke tuinstijl bij jou en je woning past? Laat je inspireren door uiteenlopende projecten en leer meer over je smaakvoorkeuren. Neem daarna contact op met een tuinaannemer in je buurt om je wensen te bespreken.

10 tips voor het kiezen van planten

  1. Pas je plantenkeuze aan aan je tuin. Hoe beter de planten en struiken bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Sterke planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen en hebben minder onderhoud nodig. Tip: laat je adviseren door een tuinaannemer.
  2. Staan er al planten in je tuin, hou dan in de gaten of ze er goed groeien. Dat zegt iets over het type planten dat goed gedijt in je tuin.
  3. Zorg ervoor dat je tuin een groot deel van het jaar bloeiende planten heeft. Dat is leuker om naar te kijken. Bovendien help je zo vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan voedsel.
  4. Op schaduwrijke plekken met een vochtige bodem voelen planten met een groot, dun bladoppervlak zich kiplekker. Planten met een klein, dik en leerachtig blad reserveer je beter voor droge, hete plekken.
  5. In een strakke tuin past een beplanting met een beperkt aantal soorten in wat grotere groepen. Denk maar aan lavendel, siergrassen en pluimhortensia's.
  6. Hou alvast rekening met de volwassen grootte van de planten. Zal die mooie plant niet te groot worden voor je tuin?
  7. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, kies dan voor planten die weinig onderhoud vragen. Ontdek hier hoe je een onderhoudsvriendelijke tuin inricht.
  8. Op zoek naar een haag met weinig werk en weinig afval? Overweeg dan een traag groeiende haagsoort zoals taxus of hulst. Beide blijven ook nog eens mooi groen tijdens de winter.
  9. Voorzie (ook) planten die niet veel water nodig hebben. Daarmee hoef je minder vaak te sproeien en bespaar je water.
  10. Waarom geen planten, struiken of bomen kiezen die voedsel en schuilplaatsen bieden aan nuttige insecten en dieren? Zo lok je natuurlijke plaagbestrijders naar je tuin.

Benieuwd welke planten, bloemen en bomen het best passen in jouw tuin? Graag hulp bij het uitwerken van een tuinontwerp op maat, en de realisatie ervan? Profiteer dan van de expertise van een tuinaannemer. Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt. Wil je alvast projecten bekijken om ideeën op te doen? Vraag dan hier je inspiratiebrochures aan.