Welke stedenbouwkundige regels gelden er voor het plaatsen van een tuinafsluiting?

Gepubliceerd op

Met een omheining kun je je tuin of terras afbakenen voor de nodige privacy en veiligheid. Maar met een tuinafsluiting doe je niet zomaar wat je wil. Hiervoor bestaan specifieke regels waar je aan moet voldoen. Zoals bijvoorbeeld voor de afsluiting in je voortuin. We overlopen de regels even voor je.  

Tuinafsluiting naar jouw wens

Tuinafsluitingen bestaan in verschillenden materialen en vormen. Draadpanelen, tuindraad of -gaas, tuinschermen, steenkorven, natuurhagen, … het aanbod is enorm. Je kiest de juiste omheining meestal op basis van je smaak, praktische overwegingen en budget. Geen idee wat je moet kiezen? Breng een bezoek aan een tuinmaterialenverdeler of neem contact op met een tuinaannemer in je buurt.

Vergunning en regels voor een omheining

Volgens het omgevingsloket is er een vergunningplicht voor het plaatsen van een afsluiting of hekwerk. Toch is er in Vlaanderen meestal geen vergunning nodig of kun je een vrijstelling krijgen als je bepaalde algemene regels naleeft. De gemeentes kunnen hiernaast bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer je daarom ook eerst bij je gemeente voordat je je afsluiting plaatst. Voor een omheining heb je geen een architect nodig. Afhankelijk van het type omheining en de locatie, gelden er specifieke regels.

Open versus gesloten omheiningen

Een open afsluiting, van tuindraad bijvoorbeeld, mag je zonder vergunning plaatsen. Hij mag dan wel maar 2 meter hoog zijn. Een gesloten afsluiting mag onder voorwaarden geplaatst worden afhankelijk van de locatie en de afstand tot de woning. 

Omheining in de voor-, zij- en achtertuin

Je mag een omheining in je voortuin plaatsen. Kies je voor een open afsluiting met bijvoorbeeld draad of draadpaneel, dan mag deze zonder vergunning, maximaal twee meter hoog zijn. Kies je hier voor een gesloten omheining, dan mag je deze, vrijgesteld van vergunningsplicht, plaatsen op voorwaarde dat als hij maximaal één meter hoog is. Voor een levende haag gelden dezelfde regels, al eisen sommige gemeentes dat de beplanting in de voortuin 70% doorzichtig moet zijn. Tip: plaats je afsluiting op de rooilijn (of verder terug) zodat hij niet verwijderd of beschadigd kan worden bij eventuele werken.

In de zij- en achtertuin mag je omheining, open of gesloten maximaal 2 meter hoog zijn. Staat je omheining verder dan 30 meter van de woning, dan heb je een vergunning nodig. 

Omheining op de perceelgrens

Wil je een open of gesloten afsluiting op de perceelgrens plaatsen, dan kan dat tot 2 meter hoog als je buur van het aangrenzende domein akkoord gaat. Deze omheining wordt dan gemeenschappelijk en je kan de kosten met je buur delen. Je kan het akkoord laten vastleggen bij de notaris. Gaat je buur niet akkoord, dan kun je je afsluiting op een afstand van de perceelgrens plaatsen. Weet je niet waar de grenzen van je stuk grond zich bevinden? Raadpleeg het kadastraal plan op je gemeente of, wil je zeker zijn, neem contact op met een landmeter.

Natuurlijke afsluitingen

Een levende omheining is vaak een onderwerp voor discussie tussen buren. Vooral wanneer hij te hoog is of over de perceelgrens groeit. Hier bestaan dan ook specifieke regels rond. Een gemeenschappelijke haag mag op de perceelgrens geplaatst worden. Beide partijen zijn dan verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Vanaf 2 meter hoog is een vergunning verplicht. Wil je hoge bomen of hoogstammen planten op jouw domein, dan ben je verplicht een afstand van 2 meter tot de perceelgrens te houden. Voor andere bomen en levende hagen is dit minimaal 50 centimeter. Zo kun je bovendien ook altijd rond je haag als je deze wil onderhouden. Klimop of een andere klimplant op draad valt hier ook onder. Bepaalde gemeentes hebben specifieke regels. Bevraag je daarom eerst op je gemeente.   

Hangen er takken van de haag van je buur over op jouw domein, dan mag jij die niet zomaar snoeien. Vraag toestemming aan je buur of verplicht hem dit in orde te brengen. Een tuinaannemer kan je helpen bij het onderhoud.

Op zoek naar de juiste afsluiting voor je tuin? Meer weten over een levende haag voor je tuin? Vraag je tuinaannemer in de buurt voor advies. Lees hier meer artikels over de tuin.