Verschillende soorten hagen om je tuin mee te omheinen

Wil je graag je tuin omheinen op een natuurlijke manier? Dan is een levende plantenhaag een goed idee. Welke soorten hagen kun je zoal plaatsen? Wie kun je hiervoor aanspreken?

Mooi afgebakend

De mooiste en oudste manier van omheinen is met een levende plantenhaag. Dat deden onze voorouders al in de prehistorie. Een veldje werd geruimd en in de randen liet men ondoordringbare vaak stekelige bomen en heesters dicht op elkaar groeien. Rond de weiden voor rundvee gebeurde hetzelfde. De haagplanten werden gebruikt voor hun geneeskrachtige stoffen, als bouwmateriaal, brandhout, om gereedschappen te maken, enzovoort. Bovendien was de snoei- en groeiwijze verbonden aan een aantal functies.Wil jij graag een haag in je tuin, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ontdek de meerwaarde van een tuinaannemer

Functionele hagen

 meidoornhagen werden in de middeleeuwen zo hoog gesnoeid dat de landeigenaar op zijn paard kon zien wat de horigen op zijn velden uitspookten. Knotbomen werden gesnoeid boven de vraathoogte van het vee (voor een periodieke oogst van stevige takken). Hoge hagen dien(d)en als wind- en in sommige streken ook als sneeuwkering. Lage haagjes van Buxus weerden konijnen uit beplante perken. Prachtige, ambachtelijke technieken en speciaal gereedschap zoals de hiep, een soort bijltje, werden ontwikkeld om de vlechtheggen te maken. Beroemd zijn ook de zogenaamde Zeeuwse hagen met meidoorn, sleedoorn, wilde rozen enzovoort.

Wil je ook graag een mooie tuin? Laat je inspireren door verschillende tuinideeën. En contacteer je tuinaannemer in de buurt voor advies.

Prachtige hagen maken

Wil je zelf ook je stuk grond (laten) afbakenen met een natuurhaag? Dat kan, met heel veel goede snoeibare bomen en heesters. Een haag kan ‘los’ zijn (breed en versprongen geplant, vaak uitbundig bloeiend) of strak en architectonisch geschoren. Aan jou de keuze! Contacteer een tuinaannemer in je buurt voor advies.

Enkele boom- en heesterssoorten voor hagen

  • De haagbeuk (Carpinus betulus): groeit dicht met sterke takken, maar verliest ’s winters zijn beukachtige blad.
  • De beuk (Fagus sylvatica, met groen of rood blad): houdt zijn blad prachtig goudbruin verkleurd en dat de hele winter tot het nieuwe blad verschijnt.
  • De veldesdoorn of Spaanse aak (Acer campestre): met zijn handvormig gelobd blad is hij net als de vorige soorten ook geschikt voor hoge hagen en doet hij het goed in de schaduw (prachtige gele herfstkleur!).
  • Buxus: deze bestaat in veel soorten. Voor lage haagjes zijn cultivars van de soort B. sempervirens en dan vooral ‘ Suffruticosa’ het best geschikt. Deze plant wordt tegenwoordig geteisterd door de onvoorbiddelijke buxusmot. Lees hoe je deze bestrijdt of vraag advies aan je tuinaannemer.
  • De venijnboom (Taxus): is een conifeer die zich strak laat snoeien. Er zijn soorten (T. baccata, T. × media) en cultivars voor hoge tot lage taxushagen.
  • Levensbomen (Thuja): zijn prachtige haagconiferen met geschubde bladeren bovendien zijn ze verkrijgbaar in tal van loofkleuren: geel, groen, grijs enz. Hemlock- of scheerlingsdennen (Tsuga) zijn minder bekend als haagplant, maar diverse cultivars van deze coniferen met hun hangende toppen (‘Greenwood Lake’) lenen zich hier prima voor.
  • Cupressocyparis leylandii: is de bekende snel groeiende leyland-cipres.
  • Olijfwilgen: o.a. de groenblijvende Elaeagnus × ebbingei bloeien heerlijk geurig (deze soort is wit in bloeit oktober-november) en ze kunnen uitstekend tegen zoute zeelucht.
  • De liguster (Ligustrum): kent iedereen als groenblijvende haagplant, maar veel minder bekend zijn bijv. de geelbladige (L. ovalifolium ‘Aureum’) en witbonte (‘Argenteum’) cultivars.

Hagen planten

Wil je hagen planten, dan kun je zelf aan de slag of je tuinaannemer in de buurt contacteren. September is een goede periode om (met kluit geleverde) hagen te planten. Voor de meeste soorten haagheesters kun je bij jonge aanplant uitgaan van 5 planten per strekkende meter. Hoe kleiner de soort, hoe meer planten je nodig hebt. Bij Buxus kan dat oplopen tot 8 à 10 planten per strekkende meter. Snoei loofsoorten direct na het planten (voor goede uitgroei), maar niet de coniferen. Geef gedurende de eerste paar weken na het inplanten je haag extra water.

Op zoek naar een professional voor je tuin? Neem contact op met je tuinaannemer in de buurt.

Lees ook:

In samenwerking met Tuinaannemer.be

Meer nieuws van Tuinaannemer.be

Hoe voorkom je onkruid tussen de voegen van je betonklinkers?

Droom je van een mooi terras, oprit of tuinpaadje met klinkers maar vrees je voor gebarsten voege

Waterbeheer in de tuin: wapen je tuin tegen droogte

Door slim om te springen met water, blijft jouw tuin in topconditie.

Een vijver aanleggen? Kies voor een tuinaannemer

Een vijver in de tuin is een absolute meerwaarde.

GRATIS Nieuwsbrief