Plaats een omheining rondom je tuin voor meer privacy en sfeer










In je tuin kan je tot rust komen en genieten van je eigen stukje natuur. En liefst zonder de nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers. Met welke tuinafsluitingen creëer je je eigen oase van rust? Ontdek enkele soorten omheiningen, en hoe je tuinaannemer hierbij kan helpen.
Omheining voor privacy in de tuin
Bij het kiezen van een omheining houd je rekening met: esthetische eigenschappen, functionaliteit, duurzaamheid, onderhoud, … maar vaak ook met privacy. In je eigen tuin zit je graag op je gemak, zonder pottenkijkers. Een ondoorzichtige tuinomheining is dan onmisbaar. Geen idee welke omheining je moet kiezen? We stellen er enkele aan je voor. Tip: laat een voorstel op maat maken door een tuinaannemer in je buurt.
Hagen: levende, natuurlijke afsluiting
Een haag is een van de oudste en populaire manieren om een tuin op een natuurlijke manier te omheinen. De haagplanten worden naast elkaar geplant en vormen zo een dichte rij struiken. Hiermee zorg je voor meer biodiversiteit, extra zuurstof, regenwaterabsorptie en verkoeling. Wil je het hele jaar door privacy, kies dan voor haagplanten die in de winter hun bladeren behouden. Een levende tuinafsluiting vraagt geduld en onderhoud. Al zijn er ook kant-en-klare hagen te verkrijgen. Ontdek meer over haagsoorten en hun onderhoud.
Natuurlijke tuinafscheiding
Je kunt ook kiezen voor een afscheiding gemaakt uit natuurlijke materialen. Denk maar aan tuinschermen gemaakt uit wilgen-, bamboe-, of rietmatten, gevlochten hazelaar- of kastanjetakken, … Zo draag je toch een steentje bij tot het milieu. Vraag je tuinaannemer naar de mogelijkheden.
Leibomen: privacy op hoogte
Leibomen of schermbomen zijn bomen die op een rij naast elkaar geplant worden, en waarvan de takken via een leiconstructie naar elkaar toe worden geleid. Hierdoor vormen ze een groenscherm of haag op stam. Leibomen worden als haag beschouwd en mogen dus op minstens 50 centimeter van de perceelgrens geplant worden. Ze zijn ideaal om je te beschermen tegen de zon, om een lelijk uitzicht te verbergen, en je tegen inkijk van de buren te beperken.
Verschillende boomsoorten kunnen als leibomen gebruikt worden zoals: leilinde, platanen, haagbeuk, veldesdoorn, fruitbomen, leiconiferen, leilaurier, leiglansmispel, amberboom, ... Een tuinaannemer en/of boomverzorger informeert je graag over de geschikte bomen en helpt je eventueel ook bij de aanplanting en het jaarlijkse snoeiwerk.
Lees ook: Hoe je haag, struiken en bomen snoeien?
Draadafsluiting
Een draadafsluiting is een budgetvriendelijke omheining. De stevigere variant, draadpanelen zijn iets duurder. Wil je je tuindraadafsluiting minder doorzichtig maken, dan kun je bijvoorbeeld kunststof strips door de mazen rijgen, klimop of een andere klimplant laten hechten, er een haag voor planten, er kunststof-, heide- of rietmatten voor plaatsen, er een privacy-doek tegen spannen, enzoverder. Vraag je tuinaannemer naar de mogelijkheden.
Schutting
Een schutting biedt vaak meer privacy dan een draadafsluiting. Een houten schutting is een klassieker, maar er wordt ook steeds meer gekozen voor schuttingen gemaakt uit andere duurzame materialen die minder onderhoud vragen en lang meegaan zoals beton of composiet.
Schanskorven
Schanskorven of steenkorven zijn robuuste tuinafsluitingen die bestaan uit gegalvaniseerde stalen draadmanden, die meestal worden gevuld met keien, maar ook andere vulmaterialen zijn mogelijk. Ook kun je dit combineren met vetplantjes om wat groen toe te voegen. Het is een, niet te vermurwen, duurzame tuinafsluiting waarmee je veel privacy kunt voorzien. Bovendien is hij zeer onderhoudsvriendelijk. Bekijk een voorbeeld van een tuin met steenkorven.
Niet vergeten: de tuinpoort
Naast de omheining is ook de tuinpoort belangrijk zodat je langs buiten ook toegang hebt tot je groene oase. Bovendien kan hij in hetzelfde materiaal of look worden uitgevoerd, alsook op dezelfde hoogte. Voor welk sluitstuk ga jij? De populaire draaipoort of een schuifpoort? Informeer je naar de mogelijkheden.
Perfect geplaatste tuinafsluiting
Een omheining plaatsen is specialistenwerk. Reken hiervoor op een tuinaannemer. Doe beroep op zijn of haar kennis en ervaring, zo heb je een perfect uitgelijnde omheining die bovendien ook stevig verankerd is. Daarnaast kan je tuinaannemer je ook adviseren over de planten die het best bij je omheining en in je tuin passen. Ontdek wat een tuinaannemer nog allemaal voor je kan betekenen.
Op zoek naar een omheiningsoplossing op maat van jouw tuin? Neem contact op met een tuinaannemer in je buurt. Laat je alvast inspireren met enkele tuinideeën en neem een kijkje in de tuinkalender.