De doorlopende tuinwand, exterieurtrend van het moment

12/04/2024

Warmere zomers, de stijgende populariteit van ‘staycations’ en de nood om élk moment van het jaar te kunnen genieten van onze tuin, hebben hun invloed gehad op onze tuininrichting. Gedaan met goedkope oplossingen die uitgebreid onderhoud vergen, de tuin dient vooral om van te genieten. Het hele jaar door! Eén van de tuinonderdelen die de voorbije jaren populair is, is de doorlopende tuinwand op maat. Wat is het, waarom zou je dit type afsluiting kiezen en hoe begin je eraan?

Wat is een tuinwand?

Een tuinwand - of infinity wand - is een afsluiting die (visueel) niet wordt onderbroken door palen. Het resultaat is een 'buitenmuur' in hout, composiet, aluminium of kunststof profielen met een onzichtbare structuur. Door de vele verschillende mogelijkheden in zowel houtsoort, kleur als profiel is zo’n tuinwand mooi bij elke bouwstijl. Een extra voordeel is dat zowel jij als je buren kunnen kiezen voor een andere afwerking. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde stijl waar je misschien niet helemaal achter staat.

Voordelen van een tuinwand

Maatwerk

Een tuinwand is doordat het 100% maatwerk is, een van de meest flexibele van alle types tuinafsluiting. Terwijl je bij een standaard afsluiting (vooral dan bij tuinpanelen) gebonden bent aan de hoogte en breedte van de gekozen schermen, bepaal je bij een tuinwand de hoogte, lengte en uitvoering ervan volledig zelf. Het grote voordeel van een klassieke, maatwerk tuinwand is dat je zelf bepaalt welke afwerking je verkiest, ongeacht wat de smaak en het budget zijn van je buren.

Onderhoudsvrij

Composiet, kunststof, aluminium, maar ook hardhout zijn onderhoudsvriendelijke materialen en blijven jarenlang mooi. Geïmpregneerd hout zal je af en toe moeten behandelen om er optimaal van te kunnen blijven genieten. Maar hoe dan ook heb je - zeker door de thermische modificatie van hout - tal van mogelijkheden, kleuren, houtsoorten en stijlen waarin je je afsluiting helemaal naar je hand kan zetten.

Houd hier rekening mee:

  • De voorschriften van de gemeente
    Voor jou en je (huidige) buren is een afsluiting van 2,5 m hoog misschien helemaal perfect, maar dat wil helaas niet zeggen dat de gemeente het daarmee eens is. Bovendien kunnen jij of je buren verhuizen in de toekomst en dan ben je maar beter helemaal in norm met de lokale regelgeving. Informeer je eerst vooraleer je kiest voor een afsluiting die afwijkt van de norm (1.80m hoogte).
  • Je buren
    De hoogte en lengte van je afsluiting is - logischerwijs - iets dat je met je buren dient te bespreken, maar ook de richting waarin de profielen zullen worden geplaatst is een gemeenschappelijke keuze. Wil je een verticaal geplaatst profiel of een horizontaal geplaatst profiel? Afhankelijk van jullie keuze wordt het centrale kader waarop de bekleding wordt geplaatst anders gepositioneerd.

Nadelen tuinwand

De keerzijde van al die vrijheid is uiteraard minder plaatsingsgemak en een hoger prijskaartje van je tuinafsluiting. Hoewel je zélf bepaalt hoe duur je de afwerking maakt, kan de plaatsing wel prijzig zijn. Zo vraagt het plaatsen van het centrale kader best wel wat werk. Wel wordt deze uitgevoerd in duurzame materialen die de tand des tijds kunnen doorstaan. De oplossing? Zelf je tuinwand plaatsen.

Doe-het-zelf tuinwand: zo pak je het aan

Met het juiste materiaal en het nodige advies (en als je zelf een beetje handig bent) kan je ook gewoon zelf aan de slag. Starten doe je met het meest arbeidsintensieve werk: de plaatsing van het kader waarop de bekleding moet worden bevestigd. Afhankelijk van je gekozen profiel (verticaal profiel of horizontaal profiel) ziet die er een beetje anders uit.

Het kader

De ruggengraat van je afsluiting wordt gevormd door azobe-palen. Azobe is een zeer duurzame houtsoort die zelfs bij contact met de grond een lange levensduur garandeert. Veranker de palen in de grond met turbobeton en zorg ervoor dat ze loodrecht staan. Afhankelijk van de gekozen afwerking, zal er meer of minder ruimte tussen de palen kunnen worden gelaten. De Houtshop-adviseurs helpen je graag verder met advies op basis van jouw keuze.

Vervolgens ga je de azobe-palen verbinden met latten in geïmpregneerd grenen (ook bekend als sls'en). Kies je voor een afwerking in een horizontaal profiel, dan zullen de azobe-palen iets dichter bij elkaar moeten worden gezet en heb je minder tussenlatten nodig. Bij een verticaal profiel zijn er iets meer verbindingslatten nodig om de gevelbekleding op te bevestigen.

De latten worden aan de azobe-palen bevestigd met L-beslag.

De bekleding

Is het kader geplaatst, dan kan je beginnen met de afwerking van je afsluiting. Het plaatsen van de gevelbekleding gaat best wel vlot vooruit. De houten gevelbekleding wordt op de achterste constructie genageld met een nagelpistool. Composiet, kunststof of aluminium gevelbekleding worden gewoonlijk geplaatst met schroeven of clips. Elk systeem heeft zijn eigen plaatsingsinstructies, zorg ervoor dat je deze goed bekeken hebt vooraleer je aan de slag gaat. Wanneer de bekleding is geplaatst, werk je af met een toplat.

Een beetje valsspelen

Naast volledig maatwerk, zijn er tegenwoordig ook systemen op de markt met de uitstraling van een doorlopende tuinwand en het plaatsingsgemak van tuinschermen. In dit geval gaat het enkel om profielen met een verticale plaatsing. De palen worden op voorhand uitgefreesd zodat de tuinpanelen erop kunnen worden bevestigd en de palen onopvallend verdwijnen in het profiel. Dit soort afsluitingen heeft iets meer beperkingen dan 100% maatwerk, maar is wel de ideale oplossing voor minder ervaren klussers die toch voor een infinity wand willen gaan.

Welke uitvoering of afwerking je ook verkiest, ga zeker eerst langs bij de Houtshopadviseurs voor plaatsingstips. Zo weet je vooraf goed waar je aan begint. Kom langs in de toonzaal, maak je afspraak voor een persoonlijk gesprek.

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.