Welke tuinafsluiting kiezen: tuingaas of draadpanelen?

Denk aan een afsluiting voor je tuin, en je denkt vast spontaan aan tuindraad. Maar kies je nu best voor tuingaas op rol, of voor draadpanelen? Het hangt er maar van af wat je nodig hebt. Voilà, enkele nuttige tips voor je keuze!

Tuingaas op rol: de budgetvriendelijke optie

Laten we eerst de tuindraad eens onder de loep leggen. Tuingaas op rol, wat heeft dat jou te bieden? Tuindraad is goedkoper dan draadpanelen, maar het resultaat is minder stevig. Zo is de draad bij tuingaas tot 2,5 millimeter dik, en die van draadpanelen tot wel 4,5 mm. Toch biedt tuingaas voldoende bescherming. Let wel: tuingaas is wat moeilijker te plaatsen dan draadpanelen. Je plaatst eerst alle palen en betonneert ze. Daarna kun je de draad aanspannen. Niet zo’n eenvoudige klus, want de spanning moet precies goed zijn. Bereken hier hoeveel tuingaas je nodig hebt voor je klus.

Tips voor de aankoop van tuingaas op rol

Waarop moet je letten als je tuingaas gaat kopen? Je dient alleszins rekening te houden met de draaddiameter, de maasgrootte, het patroon van de mazen, de palen en het bevestigingssysteem. Stel jezelf de vraag: waarvoor moet de draad precies dienen? Moet je draad klimplanten kunnen torsen, of een hond in de tuin houden? Niet elke draad is daarvoor geschikt. Goed om te weten: hoe stevig je tuingaas is, hangt af van de dikte van de draad en de grootte van de mazen. Niet zeker welke draad jij nodig hebt? Ontdek hier kwalitatief tuingaas en neem contact op met een dealer voor advies op maat.

Draadpanelen: eigenschappen en plaatsing

En draadpanelen, welke voordelen hebben die? Ze zijn alleszins vormvaster en steviger dan tuingaas. De plaatsing is eenvoudig, en ook haalbaar als je geen ervaring hebt. Hoe ga je te werk? Eerst bevestig je twee palen, één aan elke kant van het eerste paneel. Daarna zet je het geheel recht in vooraf uitgegraven putten. Vervolgens stort je het beton en zet je alles mooi waterpas. Ga verder met het volgende paneel, tot je alle panelen geplaatst hebt. Valt best mee, toch? Bekijk een assortiment draadpanelen online en bereken hoeveel panelen je nodig hebt voor jouw project. 

Hoeveel materiaal heb ik nodig, en wat kost het?

Voor je tuingaas of draadpanelen gaat bestellen, wil je waarschijnlijk weten hoeveel materiaal je nodig hebt en hoeveel dat zal kosten. Dat ontdek je snel via deze handige rekentool. Het resultaat is helemaal op maat van je wensen en de toepassing. Je kan het meenemen als boodschappenlijst naar je bouwmarkt of doe-het-zelf zaak. Of nog makkelijker, je bestelt online bij een dealer van je keuze. Je bestelling bevat steeds handige montage-instructies, zo kun je makkelijk zelf aan de slag. 

Klimplanten voor privacy en een groene touch

Misschien hou je van groen, of hecht je veel belang aan privacy in je tuin. Dan kan het interessant zijn om klimplanten tegen je afsluiting te laten groeien. Draadpanelen zijn daarvoor zeker geschikt, maar als je voor tuingaas gaat, moet je voor extra stevigheid zorgen. Zo kies je best voor geweven gaas, palen met een grote diameter en een bovenbuis. Je plaatst de palen dichter bij elkaar zorgt ervoor dat ze stevig vast staan. Als je rekening houdt met deze aandachtspunten, is je afsluiting met tuingaas vast stevig genoeg om klimplanten aan te laten groeien.

Tuingaas en draadpanelen doen beide wat je van ze verwacht: je tuin afsluiten. Toch zijn er specifieke eigenschappen om rekening mee te houden. Zo zijn draadpanelen steviger en makkelijker te plaatsen, en tuingaas is goedkoper in aankoop. Graag advies voor jouw klus? Neem contact op met een dealer in je buurt. Via de handige rekentool bereken je alvast het nodige materiaal. Doen!

In samenwerking met Giardino

Meer nieuws van Giardino

LUCCA panelen & poorten: de oplossing waarbij stijl en privacy hand in hand gaan

Wat is het heerlijk als je buiten kunt genieten: van de eerste zonnestralen, spelende kinderen, e

Schanskorven: de robuuste eyecatcher in uw tuin!

Schanskorven zijn favoriet in grote en kleine tuinen. En dat is begrijpelijk.

De schanskorf: zoveel meer dan een hippe tuinafscheiding

Aan opritten en in tuinen zie je steeds vaker schanskorven opduiken.

Ontdek de veelzijdigheid van deze duurzame draadafsluiting

Een tuin- of perceel afzetten met Giardino Gardenplast zorgt voor een degelijke, duurzame afsluit

GRATIS Nieuwsbrief