Waarop letten bij het kiezen van je ideale tuinscherm?

05/02/2024

Je tuin is je persoonlijke groene ruimte om tot rust te komen. Maar hoe bescherm je je tegen nieuwsgierige voorbijgangers? Met stijlvolle tuinschermen bijvoorbeeld. Deze bestaan in verschillende vormen, materialen, kleuren en afmetingen. En vragen bovendien weinig onderhoud. Waar houd je rekening mee om de juiste schutting te kiezen? Ontdek enkele voorbereidende tips en antwoorden op veel voorkomende vragen bij de plaatsing van een afsluiting.  

Keuze tuinscherm: voorbereiding

Wil je je tuin, terras of eigendom afbakenen zodat je er meer kunt genieten van privacy en rust? Een veilige plek creëren voor jezelf, kinderen en loslopende huisdieren? Heb je geen zin meer om je natuurlijke haag te snoeien, en zoek je een alternatief waarbij je meer ruimte in je tuin kunt winnen? Dan zijn tuinschermen een prima omheiningsoplossing. Maar welk type scherm kies je? Ontdek de belangrijkste aandachtspunten om je keuze te kunnen maken.

Locatie tuinscherm

Bepaal eerst de plek waar je je tuinschermen wilt (laten) plaatsen. Dit heeft invloed op eigenschappen zoals: de vormgeving van de omheining, het materiaal, het onderhoud, de hoogte, de nodige toestemmingen en vergunningen …

Toestemming of vergunning nodig?

Wil je je tuinscherm op de scheiding plaatsen, dan heb je een akkoord van de betrokken buren van de aangrenzende grond nodig. Een mooie oplossing hiervoor is een tuinafsluiting die aan beide zijden is afgewerkt, zodat zowel jij en je buren kunnen genieten van een mooi tuinscherm, zoals bijvoorbeeld Arnato. Gaan je buren niet akkoord met de plaatsing van een afsluiting op de scheiding, dan moet je de omheining aan jouw kant van de grens plaatsen.

Ga ook na of je een vergunning nodig hebt. Een gesloten omheining gemaakt uit tuinschermen, is onderworpen aan de vergunningsplicht. Maar er zijn vrijstellingen mogelijk. Zo is er geen vergunning nodig wanneer je omheining in de voortuin maximum 1 meter hoog is, en als die in de zij- en achtertuin maximum 2 meter hoog is. Ook als de afsluiting zich binnen een straal van 30 meter van je woning bevindt, is er geen vergunning nodig. Lees hier meer over de Vlaamse wetgeving voor afscheidingen en bijhorende vrijstellingen. Informeer je ook bij je gemeente over eventuele extra voorwaarden.

Materiaal tuinafsluiting

Tuinschermen bestaan in verschillende soorten materialen. Het materiaal dat je kiest, bepaalt hoe je schutting er zal uitzien maar ook hoe duurzaam hij is, en hoeveel onderhoudswerk je zal hebben. Ontdek de collectie tuinschermen van 2024.

Houten tuinscherm

Een houten schutting voegt een natuurlijke gezelligheid toe aan je buitenruimte. Hiervoor wordt bij Exterior Living kwaliteitsvol hout gebruikt uit duurzaam beheerde bosgebieden zoals: zacht Noords dennenhout, hardhout als iroko en padoek, en thermisch behandeld thermowood. Al deze houtsoorten zijn uiterst geschikt voor buitengebruik. Wel kan het hout in een zonnig gebied sneller vergrijzen. Wil je dit proces vertragen of voorkomen, dan kun je het hout behandelen met een olie, verf of beits. Ontdek de houten tuinschermen.

Aluminium tuinscherm

Aluminium is een duurzaam product. Door het lichte gewicht zijn tuinschermen in aluminium makkelijk te plaatsen en vragen ze na de plaatsing geen verder groot onderhoud meer. Iets voor jou? Combineer met de aluminium palen voor een compleet systeem. Aluminium vraagt veel minder onderhoud dan hout en gaat bovendien zeer lang mee. Ontdek het open tuinscherm Alune met afgeschuinde aluminium planken. Of het gesloten tuinscherm Alduo met visuele brede en smalle beplanking.

Tuinscherm in houtcomposiet

Een derde materiaalsoort is WPC. Het gesloten tuinscherm Curtis bijvoorbeeld, is hiermee gemaakt. Het duurzame WPC of houtcomposiet combineert het esthetische aspect van hout met de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof. Bovendien kun je het scherm met WPC-planken ook combineren met glasplaten. Met hetzelfde paneel kan je trouwens twee types tuinschermen creëren, met aan de ene zijde brede planken en aan de andere zijde smallere planken. Combineer je schutting met aluminium palen.

Vormgeving tuinscherm

Naast het materiaal kun je ook de vormgeving van je tuinscherm kiezen. Kies je voor open of gesloten schermen? Bij een open scherm kan er nog wind langs de latten van je scherm passeren. Hiermee wordt het zicht ook maar gedeeltelijk beperkt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Furnas tuinscherm. Wil je liever complete privacy? Dan kies je beter gesloten tuinschermen zoals bijvoorbeeld de moderne Toba tuinwand. Ook de richting van de planken van je tuinschermen kun je kiezen.

Interesse? Ontdek hier alle tuinschermen van 2024 met richtprijzen.

Plaatsing tuinscherm

Je kan je tuinschermen laten plaatsen door een professional, of als je wat handig bent, er zelf mee aan de slag gaan. Kort gezegd plaats je eerst de palen in hout of aluminium. Daarna bevestig je de tuinschermen. Dit kunnen aparte planken zijn of ganse panelen. Lees meer over het plaatsen van je tuinafsluiting.

Tuinschermen van Exterior Living

Exterior Living heeft een groot assortiment tuinschermen. Hierdoor vind je altijd een omheining of schutting die bij jouw smaak en noden past. Bovendien zijn deze in België gemaakte tuinschermen, van zeer hoge kwaliteit, gemaakt uit duurzame houtsoorten en onderhoudsvriendelijke materialen zoals aluminium en composiet. Ontdek het aanbod van 2024.

Interesse in de tuinschermen van Exterior Living? Ontdek het aanbod en de prijzen bij een verdeler in je buurt. Ontdek alvast alle tuinproducten in de gratis te downloaden infobrochure

In samenwerking met Exterior Living

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.