Tuinschermen als privacy-omheining plaatsen? Met deze wetgeving en vergunningen houd je rekening.

18/03/2024

Wil je de nieuwsgierige blikken van buren en voorbijgangers buitenhouden tijdens het barbecueën, relaxen of werken in de tuin? Dan komt een privacy-afsluiting goed van pas. Tuinschermen in hout, aluminium of houtcomposiet zijn een prima keuze. Maar welke regels gelden er voor Vlaanderen om zo’n omheining te plaatsen? Dat kom je hier te weten. 

Stijlvolle tuinschermen als afsluiting

Tuinschermen of schuttingen worden vaak gekozen als privacy-afsluiting. Ze bestaan meestal uit panelen of latten die de inkijk verminderen of volledig beperken. Deze schermen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, en kunnen zowel ondoorzichtig (gesloten) als doorzichtig (open) zijn. Voor de wet worden beide types als een gesloten omheining beschouwd. 

Materialen tuinschermen

Houten tuinschermen zijn het populairst omwille van hun natuurlijke, warme uitstraling en hun duurzame karakter. Maar ook schuttingen in onderhoudsvrije materialen, zoals aluminium en houtcomposiet, zijn in trek. Benieuwd naar de mogelijkheden voor je nieuwe schutting? Doe inspiratie op in de collectie stijlvolle tuinschermen van 2024.

Lees ook: Waarop letten bij het kiezen van je ideale tuinscherm?

Vergunningen en regels voor tuinschermen

Voordat je je tuinschermen plaatst, weet je best wat de regels zijn om zo’n afsluiting te mogen plaatsen. Een tuinscherm wordt gezien als een gesloten afsluiting en dan geldt er in principe een vergunningsverplichting. Maar meestal zijn er bepaalde voorwaarden waardoor je geen omgevingsvergunning nodig hebt. De regels voor afsluitingen vind je terug bij het Omgevingsloket Vlaanderen.

Maar let op, in je gemeente kunnen er nog extra voorwaarden bestaan, vraag het daarom eerst goed na. We noemen alvast de algemeen geldende regels voor Vlaanderen.

Tuinschermen in de voortuin

Plaats je je tuinschermen in de voortuin dan mogen die maximaal één meter hoog zijn. Wil je een schutting plaatsen die hoger is, dan moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij je gemeente.

Tuinschermen in de zij- en achtertuin

Wil je tuinschermen in de zij- en achtertuin zonder vergunning plaatsen, dan moeten die binnen de 30 meter van je woning geplaatst zijn. Deze omheining mag maximaal 2 meter hoog zijn.

Tuinschermen tussen twee percelen

Beter een goede buur dan een verre vriend, een bekende uitspraak die helemaal waar is, zeker bij het plaatsen van een omheining. Wil je je tuinschermen pal op de scheiding of de perceelgrens met je buur plaatsen, dan heb je hiervoor de toestemming nodig. Het is dan ook netjes om je plannen aan je buren voor te leggen. Dit is dan een gemeenschappelijke omheining, en vaak worden dan de kosten ook gedeeld. 

Wil je buur helemaal geen omheining op de perceelgrens, of is die niet akkoord met het type omheining dat je wil plaatsen? Dan kan je beter naar een compromis zoeken, of de omheining op jouw perceel plaatsen. Er is geen specifieke afstand tot de perceelgrens die je moet naleven, als de omheining op jouw perceel staat is het voldoende. Ook hier mag hij maximaal 2 meter hoog zijn zonder vergunning. Opgelet, voor hagen, bomen en afsluitingen met klimplanten gelden nog andere regels.

Kwaliteitsvolle tuinschermen

Op zoek naar een nieuwe tuinafsluiting? Tip: kijk bij een verdeler in je buurt uit naar de kwaliteitsvolle tuinschermen van Exterior Living. Deze unieke troeven kunnen je vast overtuigen:

Gebruik van duurzaam materiaal

De tuinschermen zijn gemaakt uit kwaliteitsvolle materialen. Zo is het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bosgebieden en is het behandeld om er lang van te genieten. Je vindt in het gamma: Noords dennenhoutiroko, padoek en thermowood. Ook zijn er tuinschermen in andere onderhoudsvriendelijke materialen zoals aluminium en wpc te verkrijgen.

15 jaar garantie

Kies je voor de tuinschermen van Exterior Living, dan kies je voor kwaliteit en zorgeloos genieten van je tuin. Bovendien profiteer je van 15 jaar garantie op al de tuinpalen en -schermen tegen schade door schimmels, houtrot en insecten. De producten zijn zeer stevig en behandeld met een diepe doordringende impregnatie om zo een nog langere levensduur te kunnen garanderen. En dat allemaal voor een scherpe prijs.

Echt Belgisch vakmanschap

De producten van Exterior Living worden in huis ontworpen door een eigen R&D team in hun familiebedrijf in Gits. De levensduur van het Noords hout wordt er bovendien verlengd met behulp van een unieke techniek om het hout te verduurzamen. In de ateliers in Hooglede worden de producten zowel ambachtelijk als industrieel vervaardigd. De vakmannen blinken uit in hun kunde in zowel manueel als computergestuurd produceren.

Ben je op zoek naar het ideale type tuinscherm? Doe ideeën op in de gratis te downloaden inspiratiebrochure, bekijk het aanbod tuinschermen van 2024 of ga een kijkje nemen in een Exterior Living verdeelpunt in de buurt

In samenwerking met Exterior Living

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.