Een veilige tuin met de juiste afsluitingen

Met een tuinafsluiting bakenen we niet alleen een stuk grond stijlvol af, we beschermen hiermee ook wat ons dierbaar is. Hoe wordt de veiligheid in je tuin voor mens en dier bewaard? Welke omheiningen kun je zoal inzetten? Ontdek onze tips.
Leven in de tuin: binnen- en buitenhouden
Je staat er misschien niet bij stil maar naast het zorgen voor privacy en het afbakenen van je ‘territorium’ biedt een tuinafsluiting, met of zonder poort, ook bescherming aan mens en dier. Binnen onze afgebakende buitenplek houden we onze kinderen en huisdieren veilig bij ons en houden we ongenode gasten zoals inbrekers en (roof)dieren op afstand.
Binnenhouden van kinderen en dieren
Wil je je kinderen of hond veilig in de tuin laten spelen? Zorg dan voor een hoge, stevige afsluiting zodat deze potentiële Houdini’s niet kunnen ontsnappen. Je beschermt hun niet alleen tegen gevaren zoals druk verkeer maar je kan hun ook vrij in de tuin laten rondlopen, zonder dat je elke beweging in de gaten moet houden.
Buitenhouden van dieren en dieven
Wil je voorkomen dat je huisdieren en/of neerhofdieren zoals kippen, konijnen, eenden, … ten prooi vallen aan vossen, roofvogels of marters? Of dat je gazon omgewoeld wordt door passerende everzwijnen, (en misschien wel bezocht wordt door een wolf)? Dan voorzie je best een geschikte tuinafsluiting die hiertegen opgewassen is. Vooral als je dichtbij een natuurgebied of aan een bosrand woont is dit een aanrader. Afhankelijk van de dieren die je wil beschermen en/of buitenhouden zijn er specifieke oplossingen. Maar je kan ook klassieke tuinafsluitingen, versterkt met oplossingen zoals schrikdraad, gebruiken.
Een vos houd je bijvoorbeeld uit het kippenren door een automatisch poortje te installeren dat ’s nachts naar beneden gaat en een stevige draad gedeeltelijk in te graven en voldoende hoog te maken. Roofvogels worden op afstand gehouden door een net bovenaan het ren te spannen of een volière uit stevige draad te maken. Marters geef je dan weer geen kans om zich naar binnen te wurmen dankzij een ingegraven draad met kleine mazen.
Naast dieren houd je ook graag inbrekers buiten. Wil je voorkomen dat ze je tuin betreden, dan is een stevige, hoge afsluiting met poort aangewezen. Een hoge omheining van zo’n 1,85 tot 2 meter, stevig verankerd in de grond met een goed afgesloten, stevige poort zal men sneller links laten liggen. Check wel even wat er mogelijk is en mag qua afsluitingen in je gemeente. Vul eventueel aan met de nodige alarmsystemen en je zit gebeiteld.
Types afsluitingen
Hoe goed een afsluiting of omheining beschermt is afhankelijk een aantal factoren: de hoogte en de sterkte van het materiaal, de opbouw en de plaatsing. Er bestaan omheiningen in verschillende stijlen, afmetingen en materialen. Welke mogelijkheden zijn er zoal en waar moet je op letten? We overlopen er enkele voor je. Check vooraf welke voorschriften voor tuinafsluitingen in je gemeente gelden.
- Draadafsluiting met gaas
Draadgaas of tuindraad is een populair type afsluiting, het is dan ook budgetvriendelijk. Bij de plaatsing, die wel wat tijd in beslag neemt, span je de draad tegen palen. Kies robuustere draad als een tuin afspant voor kinderen of honden. Zorg ervoor dat de draad hoog genoeg is en het onderaan ook voldoende stevig is. Let op de dikte en de opbouw van de draad. Houd ook rekening met de maasgrootte als je de afsluiting bijvoorbeeld gebruikt om een ren voor neerhofdieren af te spannen. Zo kunnen kleine dieren niet binnendringen of ontsnappen. Graag wat meer privacy? Laat de tuinafsluiting begroeien of gebruik zichtdoek of kunstmatten.
- Draadpanelen:
Draadpanelen zijn voorgevormde afsluitingen gemaakt uit gelast hekwerk van gegalvaniseerde en gecoate draden. Ze zijn dus steviger (en duurder) dan tuingaas. Hierdoor bieden ze ook veel meer bescherming en dit voor zeer lange tijd. Draadpanelen komen in verschillende designs, maasgroottes en draadrichtingen. Bovendien zijn ze gemakkelijk en snel te plaatsen. Kies voor hoge, zwaardere panelen om een veilige tuin te creëren.
- Houten tuinafsluiting:
Houten tuinafsluitingen bestaat in allerlei vormen en maten. Tuinschermen met planken, gevlochten hazelaarschermen, heidematten, rieten schermen, … Het geeft je tuin of terras een warme, natuurlijke uitstraling en kan, afhankelijk van het type heel wat stevigheid bieden. Voorzie onderaan een stevig paneel of plaats ze diep in de grond vast om te voorkomen dat dieren er zich een weg onder kunnen graven. Een houten afsluiting vraagt wel wat onderhoud. Zie je dit niet zitten, dan kan een tuinafsluiting in houtcomposiet of thermisch behandeld hout een duurzaam alternatief bieden.
- Betonnen tuinafsluiting:
Een betonnen tuinafsluiting is niet alleen bijzonder duurzaam, het is ook zeer solide en sterk. Hier zijn inbrekers niet tegen opgewassen, zeker niet als je je schutting voldoende hoog maakt. Beton is vrij gemakkelijk te behandelen zodat het minder onderhoud vraagt en qua look is er heel wat mogelijk. Ga je voor een eigentijdse look met platen volledig in beton, of combineer je met draadpanelen? Veel is mogelijk.
Lees ook:
Een betonnen omheining voor de beste tuinbeleving.
Maak je privédomein echt privé met een betonnen omheining.
- Natuurhaag:
Wil je graag wat meer groen in je tuin integreren, dan kun je je draadafsluiting of draadpanelen laten begroeien, bijvoorbeeld met klimop of je kunt een natuurhaag plaatsen. Het voordeel van een haag is dat ze lang meegaat als je je planten goed verzorgt. Wel moet hij geregeld gesnoeid worden en moet je ervoor zorgen dat de buren er geen last van krijgen. Afhankelijk van de plantensoort kan de haag een ondoordringbare barrière vormen voor je tuin en je de nodige privacy geven. Wel staat zo’n imposante haag er niet op één, twee, drie en moet je het de tijd geven om uit te groeien. Ontdek verschillende soorten hagen om je tuin te omheinen.
- Steenkorven of schanskorven:
Mag het wat minder traditioneel? Dan zijn steenkorven misschien iets voor jou. Deze robuuste draadkorven gevuld met stenen of ander natuurlijk materiaal vormen een stevige muur rondom je tuin. Liever geen zicht op de ruwe stenen, dan kun je ze voorzien van plantjes voor een groene toets. Lees ook: De schanskorf: zoveel meer dan een hippe tuinafscheiding.
Op zoek naar meer informatie over afsluitingen? Lees onze artikels over toepassingen rondom het huis.