Draadafsluiting of draadpanelen

Gepubliceerd op 03 December 2014
Tuingaas op rol : Pantanet protect
Tuingaas op rol : Pantanet Family
Draadpanelen : Bekafor classic
Draadpanelen : Zenturo

Als je omheining dienst moet doen om de tuin goed af te sluiten voor loslopende kippen, honden of kinderen, dan kan je best investeren in een draadafsluiting of draadpanelen en je haag daarvoor planten. Houd er ook rekening mee dat je voldoende ruimte laat achter je haag om deze aan beide kanten vlot te kunnen snoeien. Wettelijk gezien moet je trouwens sowieso minstens 50 cm van de perceelgrens blijven.

De draadafsluiting

Interessant om weten is dat je voor afsluitingen van minder dan twee meter hoog in de zij- of achtertuin geen vergunning nodig hebt, tenzij die afsluiting verder dan dertig meter van je huis wordt geplaatst. Deze draadomheining bestaat uit draad of ‘gaas’ op rollen en bijhorende palen. Meestal worden deze geplaatst met een beugelsysteem. Om zeker te zijn dat je een kwalitatieve afsluiting koopt met garantie op een lange levensduur, neem je gaas dat gepuntlast is en geplastificeerd met een perfecte hechting. Om onder andere corrosie tegen te gaan, moeten de palen bovendien binnen en buiten verzinkt zijn, gepassiveerd, geplastificeerd en afgedicht met een dop. Deze draadafsluiting kan je krijgen in verschillende kleuren, draaddiktes en met divers maaswerk (ruitjes, grote rechthoeken, smalle rechthoeken…). Deze vorm van omheining is zo populair omdat het zowel een sterke, onderhoudsvrije als relatief goedkope afsluiting is. Je zit natuurlijk wel met het feit dat een afsluiting uit draad nog steeds doorkijk toelaat. Dit kan je oplossen door matten of vlechtwerk te voorzien of je kunt de natuurlijke weg opgaan door er klimop tegenaan te laten groeien.

Draadpanelen

Naast palen met gaas bestaan er tegenwoordig ook voorgevormde draadpanelen. Het uitzicht is quasi hetzelfde, maar de strakke draadpanelen vormen een veel stevigere constructie. De panelen bestaan namelijk uit geplastificeerde verzinkte staaldraad, die je plaatst tussen palen aan de hand van een beugelstysteem ofwel met een clicksysteem. De draadpanelen komen in verschillende designs, bijvoorbeeld gewoon vlak bovenaan of met een tierlantijntje. Er zijn diverse maasgroottes mogelijk en je kunt kiezen tussen gewoon horizontale en verticale draden of ruitvormig vlechtwerk. Bovendien kan je de draadpanelen gewoon laten zoals ze zijn, je kunt er klimplanten tegenaan laten groeien of je ontwerpt je eigen draadpaneel met behulp van pixels. Dit zijn kleine decoratieve elementen die je aanbrengt, zodat je een unieke, gepersonaliseerde draadplaat verkrijgt. Qua kleur zijn er, naast de populaire standaardkleuren groen en antracietgrijs, nog verschillende kleuren op aanvraag mogelijk.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan