‘Klassieke' tuinafsluitingen: waarom worden deze nog steeds zo frequent geplaatst?

Gepubliceerd op

Plasitor, is al meer dan 45 jaar een absolute topper in tuinafsluitingen. Dat is wel opvallend. Als je aan professionele plaatsers van tuinafsluitingen vraagt wat hùn favoriete tuinafsluiting is, dan komt ‘Plasitor’ haast altijd in hun top 3 voor. "Wat maakt deze tuinafsluiting nu zo bijzonder?", vraagt een mens zich dan af. Welnu, we hebben het hen gevraagd.

Tennisdraad Plasitor heeft zich volop bewezen in de 'ruwe' sportwereld.

Dat is zonder meer waar. Het vierkant vlechtwerk van Plasitor vind je terug rondom de meeste sport- en voetbalvelden en zeker rondom tennispleinen. In de beginjaren, sinds 1971, werd Plasitor vooral voor de tennissport geplaatst. Om die reden wordt Plasitor ook wel ‘tennisdraad’ genoemd.

De gevlochten gaasmatten van Plasitor zijn heel sterk maar ook uitermate flexibel en veerkrachtig. Daardoor kunnen tennisballen - die snelheden van soms meer dan 200 km/u halen - perfect opvangen. En de bal blijft ook nooit vastzitten tussen de gazen. Daarvoor zijn ze gewoon te klein. Vandaar dus de frequent gebruikte benaming van ’tennisdraad’.

Hierbij moeten we wel opmerken dat voor tennisterreinen Plasitor met mazen 45 mm gebruikt wordt. Die zijn kleiner dan de Plasitor met mazen 50 mm die men toepast voor tuinafsluitingen. Ook de 3,5 mm draaddiameter van de 'tennis Plasitor' is groter dan die van de 'tuin Plasitor' (3 mm). Precies om de harde impact van de tennisballen op te vangen. Maar het principe van superieure veerkracht en sterkte blijft wel onveranderd gelden.

Afbeelding 1: Plasitor werd oorspronkelijk vooral gebruikt voor sport- en tennisterreinen en is daardoor vaak beter gekend als 'tennisdraad'.

Plasitor is even flexibel als een harmonica

Vooral in Nederland spreekt men vaak over ‘harmonicagaas” als men Plasitor bedoelt. Dat is niet voor zijn muzikale kwaliteiten uiteraard, maar door de gelijkenis met de trekharmonica of accordeon. Ook die laat zich vlot uittrekken en weer induwen en herneemt daarbij altijd zijn oorspronkelijke vorm.

Plasitor is een gevlochten gaasafsluiting is en geen gelaste, zoals bijv. Pantanet. Een belangrijk onderscheid, want door dat vlechtwerk met harde kerndraden is Plasitor ongemeen elastisch en veerkrachtig. Door dat vlechtwerk bewegen alle afzonderlijke draden immers met elkaar mee en vangen zo de impact op als één geheel. Samen sterk, als het ware.

Plasitor laat zich verder vlot en zonder onderbrekingen plaatsen op hellende terreinen. De gevlochten vierkantdraad is immers ook flexibel in de hoogte.

Afbeelding 2: Plasitor met bovenbuis in zwarte kleur. 

Plasitor biedt zeer brede plaatsingsmogelijkheden

Na 45 jaar op de markt is de draadafsluiting Plasitor uiteraard een uitgerijpt product. In de loop van de tijd werden immers altijd maar verbeteringen aangebracht, mede op vraag van professionele plaatsers. 

Daardoor biedt Plasitor een scala van mogelijke plaatsingen aan. Je kan Plasitor plaatsen met of zonder betonnen onderplaat en met of zonder bovenbuis en in alle onderlinge combinaties. Plasitor is verder beschikbaar in hoogtes van 1 meter tot 4 meter.

Dergelijke hoogtes zijn ook geschikt voor grotere perimeter-beveiligingsprojecten en dan veelal in combinatie met het Secura Pulse detectiesysteem. Deze combinatie biedt een interessante prijs-kwaliteitverhouding om te voldoen aan de functionaliteit 'ontrading' en wordt dan ook vaak toegepast bij luchthavens, spoorwegen, bedrijfsterreinen,… 

Afbeelding 3: Plasitor in combinatie met het Secura Pulse detectiesysteem is een prijsgunstige oplossing voor perimeter beveiliging.

Plasitor is de dunste haag ter wereld

Wie een levende haag wil planten, moet om te beginnen al 50 cm van de perceelgrens blijven en dan komt de dikte van de haag er nog bij. Daardoor neemt een levende haag feitelijk als snel 1 meter van de tuin in beslag. Voor kleinere tuinen kan dit problematisch zijn. 

Een Plasitor tuinafsluiting kan je echter pal op de perceelgrens plaatsen (mits afspraak met de buur) en kan je laten begroeien met klimop. In dat geval moet je wel een Plasitor omheining met bovenbuis plaatsen, dikkere palen gebruiken en die ook dichter bij elkaar plaatsen. Een dergelijke begroeiing weegt namelijk serieus door en vangt ook veel meer wind. Op die manier krijg je een levende haag van nauwelijks 10 cm dikte.

Behalve een levende haag, kan je met Plasitor ook extra visuele privacy creëren met behulp van matten in riet, bamboe, wilgen, erica,… die je stevig met binddraad bevestigt aan je Plasitor tuinafsluiting.

Afbeelding 4: Plasitor met bovenbuis, begroeid met klimop. De dunste haag ter wereld!

Plasitor is extreem duurzaam en prijsgunstig

Last but not least is een Plasitor tuinomheining ook extra duurzaam. De staaldraden zijn verzinkt en geplastificeerd, terwijl de palen in- en uitwendig verzinkt zijn, daarna een adhesie-laag krijgen en vervolgens geplastificeerd worden met polyester van 60 micron dikte.

Daardoor is een Plasitor tuinafsluiting een omheining voor het leven.

Mooi meegenomen ook is dat een Plasitor tuinomheining zeer prijsgunstig uitvalt t.o.v. andere systemen.

Tip: Denk je eraan om zelf een Plasitor tuinafsluiting te plaatsen, kijk dan eens op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=jE2ug3dBRz0 

Op zoek naar een geschikte afsluiting voor je tuin? Doe inspiratie op in de gratis inspiratiebrochure of bezoek een verdeler in je buurt.