Inspirerende tuinafsluitingen voor kleinere en middelgrote tuinen

Gepubliceerd op 18 October 2019

In de vakliteratuur over tuinarchitectuur wordt de tuinafsluiting vaak in de marge behandeld. Begrijpelijk, want meestal gaat dan over grote tot zeer grote tuinen van meerdere hectaren. Daar heeft de afsluiting slechts een kleine visuele impact. Het wordt anders als we ons toespitsen op de kleinere tot middelgrote tuinen die veel couranter voorkomen. Zo'n tuinen lijken meer op een kamer. De visuele impact van de afsluiting van je tuin kan je dan ook vergelijken met de muur van je woonkamer. Niet te onderschatten hé...? Ontdek welke invloed het heeft.

Komt de tuinafsluiting niet te dominant over in je tuin?

Dat probleem kan zich voordoen wanneer geopteerd wordt voor een volledig gesloten tuinafsluiting die tegelijk vrij hoog is. In dat geval wordt het ‘open buitengevoel’, dat zo kenmerkend is voor een tuin, letterlijk buitengesloten. Het tuintje lijkt daardoor nog kleiner dan het al is en vooral ook veel donkerder dan je van een buitenomgeving zou verwachten. Een oplossing is om een tuinafsluiting te kiezen die niet te hoog is, die niet monotoon oogt en ook licht gekleurd is, zodat het zonlicht weerkaatst wordt in plaats van geabsorbeerd.

Foto 1: Hoewel volledig omsloten krijg je hier niet de indruk van ingesloten of opgesloten te worden.

Past de tuinafsluiting bij de architectuur van je huis?

Transparante afsluitingen vormen over het algemeen geen probleem, gezien die doorzichtig zijn en dus weinig of geen impact hebben op het totaalbeeld. Anders ligt het met ondoorzichtige afsluitingen en/of afsluitingen die duidelijk een eigen stijl uitdragen. Een moderne, strakke villa zal niet erg gediend zijn met een al te pompeuze afsluiting in barok smeedwerk. Een statig herenhuis is dan weer moeilijk te combineren met een tuinafsluiting van rietmatten.

Foto 2: Van een perfecte match gesproken! De dynamische Creazen-afsluiting versterkt de strakke architectuur.

Biedt de tuinafsluiting een mogelijkheid tot partiële visuele privacy?

Vaak wordt dit criterium uit het oog verloren, terwijl het zich nochtans vaak opdringt. Aan de voorzijde van het huis prefereert men een transparante afsluiting, terwijl men in de achtertuin liever een gesloten afsluiting heeft. Dit omwille van de visuele privacy. Het is om die reden niet nodig om twee verschillende afsluitingen te plaatsen. 

Bepaalde transparante tuinafsluitingen laten zich namelijk gemakkelijk transformeren van open naar gesloten. Op die manier kan u één en dezelfde tuinafsluiting plaatsen rond de hele tuin. En dat is natuurlijk het handigste toch ?

Foto 3: Screeno Wave stroken, voor gehele of gedeeltelijke visuele privacy.
Foto 4: Ook Zenturo-afsluitingen laten toe om partiële visuele te creëren op de plaatsen.

We bundelden enkele inspirerende tuinafsluitingen in een filmpje dat je hier kan bekijken. 
Laat je inspireren door de brochure: 12 ideeën voor privacy in je tuin. 

Bekijk hier heel wat inspirerende voorbeelden of bezoek een verdeler in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan